ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥ ΠΡΕΣΒΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Βουλευτές βρίσκονται στην φυλακή χωρίς να ξέρουν γιατί κατηγορούνται

Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ Φράνσις Ριτζιαρντόνε, χωρίς να ονοματίσει, άσκησε πολύ σκληρή κριτική για πολυσυζητημένες δίκες της Τουρκίας, όπως οι Εργκενέκον και Βαριοπούλα.

Ο πρεσβευτής μιλώντας χτες με ομάδα δημοσιογράφων ανέφερε πως βουλευτές, καθηγητές και ανώτατοι αξιωματικοί βρίσκονται στην φυλακή ¨χωρίς να ξέρουν για τι κατηγορούνται¨, και ότι ¨δεν έχει αποσαφηνιστεί¨ ποιες είναι οι σε βάρος τους κατηγορίες.

Ο Ριτζιαρντόνε στην μακρά συνομιλία που δημοσιεύτηκε στην επίσημη ιστοσελίδα της πρεσβείας της Άγκυρας, όπως και στο τούιτερ, δηλώνει πως οι ΗΠΑ ¨επιθυμούν συνεργασία σε δικαστικό επίπεδο¨ με την Τουρκία, και ότι θα υπάρξουν κοινές εργασίες για την ενδυνάμωση του ¨κράτους δικαίου¨. Ο πρεσβευτής χωρίς να δώσει ονόματα άσκησε σκληρή κριτική σε πρακτικές δικών όπως η Εργκενέκον και η Βαριοπούλα.

¨ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΑΥΤΟΙ ΑΝΑΚΑΤΕΥΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΕΣ¨

¨Υπάρχουν βουλευτές που κρατούνται για πολύ μεγάλο διάστημα, κάποιοι κρατούνται στην φυλακή με ασαφείς κατηγορίες. Στρατιωτικοί ηγέτες που είχαν καθήκοντα να προστατεύουν την χώρα, βρίσκονται στην φυλακή λες και είναι τρομοκράτες. Υπάρχουν καθηγητές. Ο πρώην πρόεδρος του YOK βρίσκεται πίσω από τα σίδερα με ασαφείς κατηγορίες για εργασία που έκανε πριν από 16 χρόνια. Ειρηνικοί διαδηλωτές-φοιτητές που διαμαρτύρονταν για τα δίδακτρα βρίσκονται στην φυλακή. Εάν ένα δικαστικό σύστημα γεννά αυτά τα αποτελέσματα και ανακατεύει ανθρώπους σαν κι αυτούς με τους τρομοκράτες, σε αυτό είναι δύσκολο να ανταποκριθούν αμερικανικά και ευρωπαϊκά δικαστήρια¨

ΜΑΚΡΑ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΠΡΟΦΥΛΑΚΙΣΗΣ, ΑΣΑΦΕΙΑ ΣΤΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ, ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ …

Ο Αμερικανός πρέσβης παρέθεσε ως προβλήματα του τουρκικού δικαστικού συστήματος, ¨μακρά περίοδο προφυλάκισης, ασάφειες στις κατηγορίες, ελλείψεις στην διαφάνεια, και είπε πως ¨Αυτό δεν το λέω εγώ. Το λέει η αντιπολίτευση σας, το λένε οι ξένοι ηγέτες. Αυτό το λένε προσωπικά κυβερνητικοί αξιωματούχοι και υπουργοί σας. Ο πρεσβευτής ανέφερε πως ¨Δεν πρέπει να φυλακίζονται άνθρωποι για αδικήματα έκφρασης¨ και πρόσθεσε πως ¨Είστε υποχρεωμένοι να πετύχετε. Και εμείς θα σας βοηθήσουμε όσο μπορούμε¨.

Εφ. Χουριέτ 6/2/2013

Μοιραστείτε
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someone