ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΡΟΓΛΟΥ

Αστείο περί ¨μύγας¨ από τον Ντερβίς Έρογλου

Ο πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου (KKTC) Ντερβίς Έρογλου απομακρύνοντας κατά την διάρκεια της ομιλίας του στο πανεπιστήμιο του Ουλούνταγ μια μύγα, είπε ¨Να και αυτή η μύγα με ενόχλησε όπως και οι Ελληνοκύπριοι¨

Ο Έρογλου συναντώντας εκεί με φοιτητές του πανεπιστημίου περιέγραψε το πώς όταν αποφοίτησε από το πανεπιστήμιο, βρέθηκε μέσα στον πόλεμο. Ο Έρογλου ανέφερε πως η Ελλάδα μετά από την ανεξαρτησία που κέρδισε το 1821 είχε κάποια όνειρα για Κωνσταντινούπολη και Κύπρο και είπε : ¨ Κάποιοι συνεχίζουν να έχουν τέτοια ιδανικά στην καρδιά τους. Ξέρουμε ότι αυτό δεν είναι δυνατόν. Υπάρχει το θέμα του εμπάργκο. Μα εμείς δεν κάνουμε ατομική βόμβα σαν το Ιράν, τον καβγά τον άρχισαν η Ελλάδα και οι Ελληνοκύπριοι. Και οι δύο μπήκαν στην Ε.Ε. Εδώ έγκειται η αδικία. Αυτή την αδικία την είδαμε να συνεχίζεται στον διάλογο που είχε η Μέρκελ κατά την διάρκεια της επίσκεψης της στην Τουρκία με τον πρωθυπουργό Ερντογάν. Με την εμπλοκή σχεδόν ξεκάθαρα πια, ζητείται η αποδοχή του πρωτοκόλλου της Άγκυρας για να γίνει μέλος της Ε.Ε. Αντιμετωπίζουμε μια μονόπλευρη λογική σκέψης¨. 

Ο Έρογλου ανέφερε πως η πλευρά των Ελληνοκυπρίων μέχρι σήμερα δεν επέδειξε διάθεση επίλυσης, και ότι αυτήν τους την στάση την υποδαυλίζουν οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Ε.Ε. και πρόσθεσε : ¨Ο κόσμος δεν το βλέπει αυτό. Οι Ελληνοκύπριοι άλλαξαν 6 προέδρους Δημοκρατίας. Τώρα πέρασαν στον 7ο. Όλοι τους μια πολιτική εφάρμοσαν. Να κρατήσουν την τουρκική πλευρά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Να φέρονται σαν να επιθυμούν συμφωνία, αλλά να μην το πράττουν¨.

…………..

Όταν ο Έρογλου ρωτήθηκε από φοιτητή σχετικά με το θέμα του φυσικού αερίου είπε : ¨ Το θέμα αυτό έχει πάψει πλέον να είναι θέμα μόνο μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τούρκων. Είναι ένα θέμα που φτάνει να αφορά την Ε.Ε., το Ισραήλ, τις χώρες της αραβικής άνοιξης, την Ρωσία και την Κίνα. Κατά την ώρα των διαπραγματεύσεων εγώ υπέβαλα στην γενική γραμματεία δύο προτάσεις σχετικά με το θέμα του φυσικού αερίου. Οι διαπραγματεύσεις βρισκόταν σε σημείο καμπής. Η πρόταση μου για τριμερή συνάντηση έγινε δεκτή και κάναμε 5 συναντήσεις κορυφής. Η συμφωνία δεν έγινε δεκτή επειδή οι Ελληνοκύπριοι είπαν σε όλα όχι. Είπαν όχι στην διαμεσολάβηση, στον περιορισμό του χρόνου, στην εγγύηση της Τουρκίας και στην πενταμερή σύνοδο. Στο θέμα του φυσικού αερίου, ενώ συνεχιζόταν οι διαπραγματεύσεις εμείς τους είπαμε πως «Εάν το κάνετε αυτό θα βλαφτούν οι διαπραγματεύσεις και εμείς θα πάρουμε μέτρα», αλλά αυτοί άρχισαν τις έρευνες, και εμείς συμφωνήσαμε με τον πρωθυπουργό Ερντογάν στο θέμα της υφαλοκρηπίδας, και η Τουρκία άρχισε έρευνες. Καθώς υπάρχει ένταση μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ, συνεργάστηκαν μαζί του. Η σχέση αυτή τους ενδυνάμωσε ενάντια στην Τουρκία. Σχετικά με το φυσικό αέριο έκαναν δηλώσεις πως ¨Θα δώσουμε στους Τούρκους αυτό που δικαιούνται¨. Εμείς προτείναμε να ιδρυθεί μια επιτροπή αλλά οι Ελληνοκύπριοι το απέρριψαν. Η ελληνοκυπριακή πλευρά απέρριψε και την πρόταση το φυσικό αέριο που θα βγει να διανεμηθεί έσω Τουρκίας. Τα γεγονότα στην Συρία επηρεάζουν την Τουρκία και εμάς. Δεν μπορούμε να ξέρουμε ούτε πότε θα τελειώσουν, ούτε αν όταν τελειώσουν η Συρία θα είναι ένα ή τρία κράτη. Παραμονεύει το Ιράν. Όταν λοιπόν υπάρχουν τόσα θέματα στην Μέση Ανατολή, η θέρμανση των νερών στην Μεσόγειο δεν ωφελεί ούτε τους Ελληνοκύπριους, ούτε τους Έλληνες ούτε την Ε.Ε. Σε ένα μέρος όπου εμπλέκονται τόσες πλευρές, ευχόμαστε να μην προκύψει κανένα περιστατικό. Εάν οι Ελληνοκύπριοι συνεχίσουν αυτήν τους την απροσεξία, μπορεί να προκύψει τίποτε. Είναι ανάγκη ο νότος να είναι πολύ προσεκτικός. Πιστεύω πως δεν θα έπρεπε να εμπλέκονται σε τέτοια γεγονότα, βασιζόμενοι στο Ισραήλ¨.

…………………

………………….

Sondakika.com 27/2/2013

Σχ : Δείτε τις δύο προτάσεις που υπογραμμίσαμε και κρίνετε μόνοι σας τι διαπραγματεύσεις μπορούν να γίνουν με αυτόν τον Μαμελούκο που μας κουβαλήθηκε από την Καισάρεια και το παίζει τώρα πρόεδρος της Δημοκρατίας στο ψευδοκράτος…