ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΖΟΥΜΠΕΪΡ ΑΪΝΤΑΡ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΣΤΟ ΙΜΡΑΛΙ

Ζουμπεϊρ Αϊντάρ : Απόσυρση δεν γίνεται χωρίς να το πει ο Οτζαλάν

Ο Ζουμπεϊρ Αϊντάρ, ανώτατο στέλεχος του ΠΚΚ στην Ευρώπη, ανέφερε πως κατά την διαδικασία του διαλόγου υπάρχουν πράματα που δεν μπορεί να τα κάνει το κόμμα BDP, και δήλωσε πως ¨ Απόσυρση δεν γίνεται χωρίς να το πει ο Οτζαλάν¨

Ο Ζουμπεϊρ Αϊντάρ πρώην βουλευτής το κόμματος DEP που το είχαν κλείσει, και νυν μέλος της ηγεσίας του ΠΚΚ στην Ευρώπη, μιλώντας στην εφημερίδα ¨Ρουντάου¨, σχολίασε την διαδικασία που έχει αρχίσει στο Ίμραλι.

Ο Αϊντάρ τόνισε πως πάντα έλεγαν πως για την επίλυση του κουρδικού θέματος, ομόλογο μέρος αποτελεί ο Αμπντουλλάχ Οτζαλάν και εξέφρασε τις απόψεις του ως εξής :

¨Ο Αμπντουλλάχ Οτζαλάν δεν κάνει τίποτε αν δεν συναντηθεί μαζί μας. Ο διάλογος και οι επαφές στο Ίμραλι ήταν δικό μας αίτημα. Τα τουρκικά ΜΜΕ λένε πως εντός του ΠΚΚ υπάρχουν διάφορες πτέρυγες. Αυτό δεν είναι αληθές, εντός του ΠΚΚ δεν υπάρχουν διαφορετικές πτέρυγες. Εμείς υποστηρίζουμε την συνέχιση των συναντήσεων στο Ίμραλι. Ο Οτζαλάν παρά το ότι βρίσκεται στην φυλακή είναι γνώστης των πολιτικών θεμάτων. Σε αυτό το θέμα μπορεί να διαπραγματευτεί, μπορεί να το ασκήσει. Αλλά αυτό δεν γίνεται μόνο με γραπτά και με επιστολές. Ούτε γίνεται μόνο με τα πάνε-έλα του BDP. Είναι ανάγκη ο Οτζαλάν να συνομιλήσει με τους ηγέτες του ΠΚΚ. Ο Αχμέτ Τουρκ επισκέφτηκε τον Οτζαλάν. Αλλά ο Τουρκ δεν μπορεί να απαντήσει σε κάθε τι που θα τον ρωτήσει ο Οτζαλάν. Τι γίνεται στο ΠΚΚ, ποια η κατάσταση στον HPG, ποια η κατάσταση του στρατού, τι σκέπτονται. Αυτά δεν τα ξέρει ο κ. Τουρκ. Αυτός ασκεί πολιτική στην Άγκυρα. Είναι κάποια πράματα που μπορεί να τα κάνει το BDP, και κάποια που δεν μπορεί ¨.

Ο Αϊντάρ ανέφερε πως η επιτροπή του BDP ζήτησε να μπορούνε να πάνε στο νησί και Τούρκοι διανοούμενοι και δημοσιογράφοι και να συνομιλήσουν με τον Οτζαλάν, και είπε : ¨ Ζητάμε το κράτος να ανοίξει τον δρόμο για αυτό. Τώρα συζητάται να αποσυρθούν εκτός τουρκικών συνόρων οι ένοπλες δυνάμεις μας. Πριν να το πει και να το ζητήσει ο ίδιος ο Οτζαλάν, εμείς δεν βγάζουμε τις ένοπλες δυνάμεις μας εκτός συνόρων¨.

 Εφ. Ραντικάλ  27/1/2013