EΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΒΙΤΤΕΝ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ

Ο Σύλλογος του Βίττεν οργάνωσε εκδήλωση τιμής της Ημέρας Εθνικής Αντίστασης

 Ο Σύλλογος Αλληλεγγύης και Αληλλοβοήθειας Τούρκων Δυτικής Θράκης του Βίττεν τίμησε την αντιστασιακή διαμαρτυρία που έγινε ενάντια στην καταπίεση της Αθήνας στις 29 Ιανουαρίου 1988 καθώς και τις επιθέσεις που έγιναν δύο χρόνια αργότερα στην Κομοτηνή, και είχαν στόχο τους Τούρκους.

Ο Σύλλογος Αλληλεγγύης και Αλληλοβοήθειας Τούρκων Δυτικής Θράκης του Βίττεν στην Γερμανία, γιόρτασε με εκδήλωσε την 25η επέτειο από την Ημέρα Εθνικής Αντίστασης της Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης. Στην εκδήλωση μετείχαν Τούρκοι Δυτικοθρακιώτες από διάφορα μέρη της Ευρώπης, και εκπρόσωποι από οργανώσεις της περιοχής. Την παρουσίαση του προγράμματος για την μέρα της Εθνικής Αντίστασης την έκανε ο πρώην Γ.Γ. του συλλόγου μας κ. Μεχμέτ Χασάν, ο οποίος και κάλεσε στο βήμα τον πρόεδρο του Συλλόγου Αλληλεγγύης και Αλληλοβοήθειας Τούρκων Δυτικής Θράκης του Βίττεν κ. Μεσούτ Χουσείν να κάνει την εναρκτήρια ομιλία της εκδήλωσης.

Πρόεδρος του Συλλόγου Αλληλεγγύης και Αλληλοβοήθειας Τούρκων Δυτικής Θράκης του Βίττεν Δρ. Μεσούτ Χουσείν

Ο Μεσούτ Χουσέιν-πρόεδρος του συλλόγου είπε πως η 29η Ιανουαρίου 1988 είναι μια πολύ σημαντική μέρα για τους Τούρκους της Δυτικής Θράκης και συνέχισε την ομιλία του ως εξής :

Την ημερομηνία εκείνη χιλιάδες Δυτικοθρακιώτες Τούρκοι οργάνωσαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Κομοτηνή,ενάντια στην κυβέρνηση των Αθηνών που υποστήριζε πως δεν υπάρχουν Τούρκοι στην Δυτική Θράκη, και κραύγασαν σε όλο τον κόσμο πως ¨είμαστε Τούρκοι¨. Οι Τούρκοι της Δυτικής Θράκης έδειξαν έτσι πως δεν πρόκειται να ποτέ να υποχωρήσουν στο θέμα της εθνικής τους ταυτότητας, δικαίωμα που είναι εγγυημένο από διεθνείς συνθήκες.

Η 29η Ιανουαρίου είναι ένα ορόσημο που δεν πρόκειται να σβήσει από την μνήμη των Τούρκων της Δυτικής Θράκης. Ποτέ δεν έγιναν αποδεκτά και δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτά από τους Τούρκους της Δυτικής Θράκης η άρνηση της εθνικής τους ταυτότητας και το κλείσιμο των συλλόγων που αποτελούν κόρη οφθαλμού της κοινότητας μας. Το γεγονός ότι παρά το ότι πέρασαν 25 χρόνια από τότε και η Ελλάδα συνεχίζει να αρνείται την εθνική ταυτότητα της Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης, είναι τόσο λυπηρό όσο και ανησυχητικό, και δείχνει τις γεμάτες ελλείψεις λογική της Ελλάδας για την δημοκρατία. Ακόμη και σήμερα δεν μπορούν να ανοίξουν σύλλογοι με την επωνυμία τουρκικός. Με τον νόμο για την υποχρεωτική φοίτηση στα νηπιαγωγεία, επιδιώκεται να γίνει ένα ακόμη βήμα για την απομάκρυνση των παιδιών μας από τα τουρκικά και από τον τουρκικό πολιτισμό. Στα σχολεία συνεχώς μειώνονται οι ώρες των τουρκικών και αυξάνονται οι ώρες των ελληνικών. Σε αυτά τα θέματα το πρόβλημα πηγάζει από το ότι αισθανόμαστε Τούρκοι και εκφραζόμαστε ως Τούρκοι¨.

Πρόξενος της T.C. στο Έσσεν Μετέ Ζαϊμογλου

¨Κύριοι καλεσμένοι, αξιότιμοι πολίτες βρισκόμαστε εδώ για να θυμηθούμε και να τιμήσουμε την επέτειο της 29ης Ιανουαρίου-μέρας που η Τουρκική μειονότητα Δυτικής Θράκης απέναντι στην άρνηση της εθνικής της ταυτότητας, τις διακρίσεις, τις πιέσεις και τον περιορισμό των παγκόσμια αποδεκτών ελευθεριών, άρχισε τον αγώνα και την διεκδίκηση των δημοκρατικών της δικαιωμάτων.

Κύριοι καλεσμένοι, όπως ξέρετε και εσείς πολύ καλά, η Τουρκική Μειονότητα Δυτικής Θράκης, μετά από την συνθήκη της Λοζάννης του 1923, αντιμετωπίζει εμπόδια στο θέμα της χρήσης των δικαιωμάτων που πηγάζουν από διμερείς και διεθνείς συνθήκες. Ως παραδείγματα Ως παραδείγματα των παραβιάσεων δικαιωμάτων που αντιμετωπίζει η Τουρκική Μειονότητα Δυτικής Θράκης μπορούν να αναφερθούν η άρνηση της εθνικής ταυτότητας, η παραβίαση της ελευθερίας ίδρυσης συλλόγων, η μη αναγνώριση εκλεγμένων θρησκευτικών ηγετών, η διοίκηση των βακουφίων, οι μέσω νόμων διακρίσεις, αυτοί οι οποίοι έχασαν την ιθαγένεια τους με το άρθρο 19 του παλαιού νόμου για την ιθαγένεια, η κατάσταση αυτών των 60.000 ομογενών μας που στερήθηκαν με αυτό τον τρόπο και την ιθαγένεια της Ε.Ε. , η ανισότητα στα δικαιώματα εκπαίδευσης, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στα θέματα ελευθερίας τύπου και έκφρασης, και το εκλογικό πλαφόν του 3% που παρεμποδίζει την πολιτική εκπροσώπηση …….¨

………………………………….

Εφ. Μπιρλίκ 28/1/2013