ΕΤΗΣΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ ΤΗΣ BIANET ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΙΑ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

Οι άντρες το 2012 σκότωσαν 165 και βίασαν 150 γυναίκες

Οι άντρες το 2012 σκότωσαν 165 γυναίκες, βίασαν 150, τραυμάτισαν 210 και παρενόχλησαν 137. 24 γυναίκες δολοφονήθηκαν και 21 τραυματίστηκαν βαριά παρά το ότι κάποιες εξ αυτών είχαν ζητήσει προστασία και άλλες είχαν ήδη λάβει δικαστικά μέτρα.

Σύμφωνα με τις ειδήσεις που περισυνέλλεξε η BIANET από τοπικές και εθνικές εφημερίδες, ειδησεογραφικές ιστοσελίδες και πρακτορεία ειδήσεων, οι άντρες το 2012 σκότωσαν 165 γυναίκες, βίασαν 150, τραυμάτισαν 210 και παρενόχλησαν 137 γυναίκες.

Οι περισσότεροι εξ αυτών που σκότωσαν γυναίκες ήταν οι άντρες του, περισσότεροι εξ αυτών που βίασαν ήταν γνωστοί τους, ενώ άγνωστοι ήταν οι παρενοχλούντες. 24 γυναίκες δολοφονήθηκαν και 21 τραυματίστηκαν βαριά παρά το ότι κάποιες εξ αυτών είχαν ζητήσει προστασία και άλλες είχαν ήδη λάβει δικαστικά μέτρα.

Δολοφονίες

Οι άντρες το 2012 σκότωσαν 165 γυναίκες, 14 παιδιά, τρία μωρά και 15 άντρες. Οι περισσότερες δολοφονίες γυναικών συνέβησαν σε Κωνσταντινούπολη, Άγκυρα και Σμύρνη.

Από τον Μάρτιο και μετά αυξήθηκαν τα περιστατικά παροχής προστασίας σε γυναίκες που υπόκεινται σε βία, αλλά ακόμη κι αυτό δεν ήταν αρκετό για να τις προστατέψει. 24 γυναίκες δολοφονήθηκαν παρά το ότι είχαν ήδη αρχίσει δικαστικές διαδικασίες :

8 γυναίκες δολοφονήθηκαν, ενώ είχαν κάνει επανειλημμένες καταγγελίες που όμως δεν λήφθηκαν υπόψη. Δύο γυναίκες δεν πήραν απάντηση στο αίτημα τους για παροχή προστασίας.

7 γυναίκες δολοφονήθηκαν παρά το ότι υπήρχε δικαστική απόφαση απομάκρυνσης αυτών που τις σκότωσαν.

…………………………

Το 45% των δολοφονιών έγινε με πυροβόλο όπλο και το 38% με μαχαίρι. 11 γυναίκες τις έπνιξαν οι άντρες, 7 τις σκότωσαν στο ξύλο, τρεις τις σκότωσαν με τσεκούρι, η μία με βασανιστήρια και μια την πάτησε με το αυτοκίνητο ο άντρας της.

Περισσότερες από τις μισές γυναίκες τις δολοφόνησαν οι άντρες τους. 85 γυναίκες τις σκότωσαν οι άντρες τους, 12 σκοτώθηκαν από τους πρώην άντρες τους, 5 σκοτώθηκαν από τους άντρες στους οποίους είχαν υποβάλλει αίτημα διαζυγίου, 16 από τους αγαπημένους τους, 3 από τους πρώην αγαπημένους τους, 5 από τους πατέρες τους, 4 από τον γαμπρό τους, 8 από άλλους συγγενείς (αδερφό, γιό πεθερό….), 7 από άντρες που τους είχαν απορρίψει ερωτικά, δύο εκδιδόμενες από τους πελάτες τους. Ενώ οι υπόλοιπες δολοφονίες είναι αγνώστων δραστών.

Οι περισσότεροι από τους 15 άντρες που σκοτώθηκαν ήταν άντρες που είχαν προσπαθήσει να προστατεύσουν γυναίκες που δεχόταν βία. Οι άλλοι δολοφονήθηκαν για λόγους τιμής.

Μετά από τις δολοφονίες 15 δράστες αυτοκτόνησαν, 3 επιχείρησαν να αυτοκτονήσουν και 12 παραδόθηκαν στην αστυνομία.

Βιασμοί

Οι άντρες το 2012 βίασαν 150 γυναίκες. Οι περισσότεροι βιασμοί έγιναν σε Κωνσταντινούπολη, Αττάλεια και Άδανα.

Τις περισσότερες φορές οι γυναίκες βιάστηκαν από άντρες που γνώριζαν. Το 61% των περιστατικών έγινε από άντρες που γνώριζαν οι γυναίκες και το 39 από άγνωστους άντρες. Στους γνωστούς δράστες με σειρά ήταν οι άντρες, οι αγαπημένοι τους, συγγενείς, συνάδελφοι στη δουλειά, δάσκαλοι και γείτονες.

Το 42 % των γυναικών αυτών βιάστηκαν στο ίδιο τους το σπίτι. 63 γυναίκες βιάστηκαν στο σπίτι, 37 στο δρόμο, 29 εκεί όπου τις μετέφεραν, 6 σε χώρο δουλειάς, και 7 σε μέρη όπως ξενοδοχείο, μπαρ ή ρεστοράν. 8 γυναίκες υποχρεώθηκαν να δουλέψουν ως εργάτριες του σεξ.

Τραυματισμοί-βία

Οι άντρες τραυμάτισαν το 2012 210 γυναίκες. Η αντρική βία παρουσιάστηκε περισσότερο στις πόλεις Κωνσταντινούπολη, Άδανα και Σμύρνη.

21 γυναίκες τραυματίστηκαν βαριά παρά το ότι είχαν κάνει έναρξη των σχετικών νομικών διαδικασιών : Εξ αυτών οι 11 είχαν βγάλει δικαστική απόφαση απομάκρυνσης κατά του επιτιθέμενου, 4 είχαν κάνει σχετική καταγγελία, και μια την τραυμάτισαν βαριά παρά το ότι της είχε παρασχεθεί προστασία. Δύο γυναίκες υπέστησαν βία στα καταφύγια γυναικών από τους ίδιους από τους οποίους είχαν διαφύγει. Τέσσερεις γυναίκες εδάρησαν από τους άντρες τους την ώρα που πήγαιναν να υποβάλλουν την σχετική μήνυση. Μια άλλη γυναίκα που τραυματίστηκε βαριά, υπέβαλλε μήνυση, το άτομο αυτό που την έδειρε καταδικάστηκε , αλλά η ποινή μετατράπηκε σε χρηματικό πρόστιμο.

………………..

Το 34% των περιστατικών βίας ήταν επιθέσεις που θα μπορούσαν να προκαλέσουν τον θάνατο. Από τις 139 δαρμένες γυναίκες, οι 44 τραυματίστηκαν με κοφτερά εργαλεία και οι 16 με όπλα. Έξι άντρες τις χτύπησαν εσκεμμένα με το αυτοκίνητο, δύο έριξαν στις γυναίκες τους βραστό λάδι, ένας επιχείρησε να την πνίξει, ένας την πέταξε από το μπαλκόνι, και ένας της έκανε βασανιστήρια.

…………….

Bianet.org  10/1/2013