ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ ΣΗΜΕΡΑ Η ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΜΥΝΤΙΚΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ

ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ ΑΥΡΙΟ Η ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΜΥΝΤΙΚΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ

Η εκτελεστική επιτροπή θα δώσει την οριστική της απόφαση για την αγορά Συστήματος Αεράμυνας Μεγάλου Βεληνεκούς και θα μιλήσει την κατασκευή μηχανής ντίζελ μεγάλης ισχύος

Η Εκτελεστική Επιτροπή Αμυντικής Βιομηχανίας (ΕΕΑΒ) θα συγκληθεί αύριο στις 15.00 υπό τον πρωθυπουργό Ερντογάν.

Στη συνεδρίαση η ΕΕΑΒ θα δώσει την οριστική της απόφαση για το πρόγραμμα αγοράς Συστήματος Αεράμυνας Μεγάλου Βεληνεκούς.

Οι συστοιχίες που θα αναπτυχθούν στα τουρκικά εδάφη το 2015 θα παραληφθούν νωρίτερα λόγω της απειλής στα σύνορα με τη Συρία.

Σύμφωνα με τα όσα λέγονται μέρος των πυραύλων θα αγοραστούν κατά τα μέσα του 2013 και θα αναπτυχθούν στα σύνορα.

Στο διαγωνισμό συμμετάσχουν το αμερικανικό σύστημα Patriot, το ρωσικό S-400, το κινεζικό FD-2000 και το ευρωπαϊκό Samp-T της γαλλοιταλικής κοινοπραξίας Eurosam.

Τα τέσσερα συστήματα που θα αγοράσει η Τουρκία θα αναπτυχθούν στη σύνορα με τη Συρία, στην Κωνσταντινούπολη και στην Άγκυρα.

Στόχος του συστήματος είναι να εξουδετερώσει τις απειλές πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς προτού αυτές εισέλθουν στο τουρκικό εναέριο χώρο.

Ένα άλλο θέμα που θα συζητηθεί στην κρίσιμη αυριανή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής Αμυντικής Βιομηχανίας είναι η κατασκευή μηχανής ντίζελ μεγάλης ισχύος με εθνικές δυνατότητες.

Το συγκεκριμένο σχέδιο απέκτησε περισσότερη σημασία μετά την παρουσίαση του πρωτοτύπου του άρματος μάχης Aλτάι.

Στην αυριανή συνεδρίαση αναμένεται να ληφθεί μια απόφαση σχετικά με το εν λόγω σχέδιο και να υπογραφεί κατά τη διάρκεια της φετινής χρονιάς η σχετική συμφωνία.

 TRT 2/1/2013