ΣΧΕΔΙΟ ΟΤΖΑΛΑΝ-ΜΙΤ

Αποχαιρετισμός στα όπλα με συνέδριο

Σύμφωνα με την συμφωνία ανάμεσα στην ΜΙΤ και τον Οτζαλάν το ΠΚΚ τον Μάιο θα αποτραβηχτεί πέραν των συνόρων. Ο αποχαιρετισμός στα όπλα θα κηρυχτεί με συνέδριο στην πόλη Έρμπιλ.

Σύμφωνα με την συμφωνία ανάμεσα σε ΜΙΤ και Οτζαλάν στο Ίμραλι, η κατάσταση των ενόπλων δυνάμεων θα αποσαφηνιστεί στο τελευταίο στάδιο. Αλλά αυτό το τελευταίο στάδιο δεν θα αργήσει πολύ όπως πιστεύεται. Σύμφωνα με το ημερολόγιο του Ίμραλι η οργάνωση θα αποσύρει τον Μάιο τις ένοπλες δυνάμεις της στο Ιρακινό Κουρδιστάν, και σε ¨εθνικό συνέδριο¨ που θα συγκληθεί στην Ερμπίλ θα ληφθεί απόφαση εγκατάλειψης του ένοπλου αγώνα, η οποία θα ανακοινωθεί και επίσημα.

Μπορούμε να πούμε πως βρισκόμαστε ακόμη στην αρχή της συμφωνίας που έχει επιτευχθεί στο Ίμραλι. Η απόσταση όμως ανάμεσα στην αρχή και στο τέλος είναι πολύ σύντομη. Στην πραγματικότητα το σχέδιο απαρτίζεται από τρία στάδια. 1) Η οργάνωση κηρύσσει εκεχειρία και αρχίζει τον Μάιο να αποσύρει τις δυνάμεις της πέραν των συνόρων. Σε αυτό το στάδιο σταματάνε οι στρατιωτικές επιχειρήσεις, η κυβέρνηση επιταχύνει τις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις, διασφαλίζεται η απελευθέρωση των μελών του KCK που δεν έχουν εμπλακεί σε πράξεις βίας, και προετοιμάζεται η νομική υποδομή για την ¨επιστροφή στο σπίτι¨. Η οργάνωση θα βγάλει μεγάλο μέρος των δυνάμεων της εκτός συνόρων.

2) Στο στάδιο αυτό η κυβέρνηση θα εργαστεί για το νέο σύνταγμα μαζί με το BDP. Θα συσταθεί στην βουλή Επιτροπή Διερεύνησης Αλήθειας η οποία θα εξετάσει και θα διαφωτίσει τις δολοφονίες αγνώστων δραστών που διέπραξε το κράτος στην περιοχή. Θα γίνουν οι ρυθμίσεις που θα διασφαλίσουν το πέρασμα του ΠΚΚ στην νόμιμη πολιτική ζωή. Η οργάνωση έναντι αυτών των ρυθμίσεων, το αργότερο ως τον Ιούλιο θα συγκαλέσει ¨εθνικό συνέδριο¨. Εκεί θα ληφθεί απόφαση περάτωσης του ένοπλου αγώνα. Στο συνέδριο θα παρουσιαστεί ¨ιστορική ανακοίνωση¨ που θα έχει ετοιμάσει ο Οτζαλάν και στην οποία θα σχολιάζονται οι παγκόσμιες και περιφερειακές αλλαγές και θα αναδιοργανώνει τις τουρκο-κουρδικές σχέσεις. Το όνομα του ΠΚΚ που άρχισε την κουρδική εξέγερση και τώρα συνιστά την βάση του KCK, θα χαθεί στην ιστορία.

3) Το τελευταίο στάδιο είναι το στάδιο της ειρήνης. Σε αυτό το στάδιο θα δοθεί τέλος στην κουρδική εξέγερση. Θα ολοκληρωθεί η επιστροφή στα σπίτια.

Η μεγαλύτερη ευθύνη για την πραγματοποίηση αυτού του σχεδίου πέφτει στο Ίμραλι. Ο Οτζαλάν θα περάσει το τεστ του μεγάλου ηγέτη. Η μεγαλύτερη ευθύνη για την πραγματοποίηση αυτού του οδικού χάρτη, είναι στους ώμους του Οτζαλάν. Η επίλυση του θέματος του ΠΚΚ, που έχει γίνει γόρδιος δεσμός, σύμφωνα με τα παραπάνω που αναφέραμε θα σημάνει την επίτευξη ενός θαύματος.

Η κόκκινη γραμμή του Οτζαλάν

Για την επίτευξη αυτού του θαύματος κόκκινη γραμμή αποτελεί να μην συζητηθεί καν η ηγεσία Οτζαλάν. Διότι μόνος διαπραγματευτής είναι αυτός. Μόνος του τρέχει την διαδικασία. Μέσω του ανεξάρτητου βουλευτή Αχμέτ Τουρκ και της Αϊλά Ακάτ ζήτησε τις απόψεις και τις προτάσεις της οργάνωσης. Στο τέλος αυτής της εβδομάδας, αυτοί θα επιστρέψουν και θα δοθούν οι απαντήσεις. Και αυτός μέσω γράμματος θα ανακοινώσει την τελική του απόφαση. Και αυτήν του την απόφαση δεν θα την συζητήσει με κανέναν. Φυσικά θα λάβει υπόψη του το Κάντιλ, την Ευρώπη και το BDP. Ο ίδιος δεν θα παρουσιάσει προτάσεις στο Κάντιλ, στην Ευρώπη και στο BDP, αλλά θα δώσει εντολές και οδηγίες. Οι δομές που θα αντισταθούν θα εξαλειφθούν γρήγορα.

Στις φωνές του τύπου ¨δεν έχουμε φτάσει στο στάδιο των διαπραγματεύσεων¨ που υψώνονται από το Κάντιλ ή από το BDP, μπορεί να δοθεί η εξής απάντηση : Το στάδιο των διαπραγματεύσεων τελείωσε προ πολλού ! Σήμερα πλέον φτάνουμε στο στάδιο της πραγματοποίησης των συμφωνηθέντων στο Ίμραλι. Τα εναπομείναντα θα είναι απλά συνομιλίες για την διευκόλυνση της εφαρμογής τους.

Αναμφίβολα σημαντική είναι η θέση του ηγέτη του BDP Σελαχαττίν Ντεμιρτάς ο οποίος δήλωσε στην κοινοβουλευτική του ομάδα πως ¨Δεν είμαστε ταχυδρομικά περιστέρια¨.

…………….

Εφ. Ταράφ 10/1/2012

Σχ : Έτσι όπως παρουσιάζει το σχέδιο η εφημερίδα είναι ¨Ενός ανδρός αρχή¨ για τους Κούρδους . Μακάρι να βγει σε καλό, αλλά κάτι το τόσο γρήγορο, αδιαφανές, που μάλιστα δεν λαμβάνει μάλιστα υποψη του τις απόψεις των εκλεγμένων Κούρδων, είναι άδηλο το τι θα κομίσει. Είναι σαν μια ζαριά για το μέλλον ενός λαού. 

Αξιοπρόσεκτη επίσης στο άρθρο η αποφυγή οποιασδήποτε παρότρυνσης ή κριτικής προς την πλευρά του κράτους (βλ.Ερντογάν). Η πρόσφατη αποχώρηση των βασικών στελεχών της εφημερίδας, φέρνει καρπούς….  

Μοιραστείτε
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someone