ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΤΟΝ ΥΠΟ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΝΟΜΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΙΕΡΟΔΙΔΑΣΚΑΛΟΥΣ

Επιδιώκεται η εξαφάνιση της θρησκευτικής ελευθερίας στην Δυτική Θράκη ! 

Ο ¨Νόμος διορισμένων ιμάμηδων¨ ή ¨Νόμος 240 ιμάμηδων¨ όπως λέγεται, θα επιφέρει ένα ακόμη χτύπημα στην θρησκευτική ελευθερία των Τούρκων της Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης.

 Οι αλλαγές ι οποίες σχεδιάζονται να γίνουν στον ¨Νόμο των διορισμένων ιμάμηδων¨ ή ¨Νόμος 240 ιμάμηδων¨ όπως λέγεται, θα επιφέρουν ένα ακόμη χτύπημα στην θρησκευτική ελευθερία των Τούρκων της Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης. Με τις αλλαγές οι δάσκαλοι Κορανίου στα τζαμιά θα διορίζονται από το κράτος. Τα άτομα αυτά θα πληρώνονται από τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Παιδείας και θα είναι ασφαλισμένα στο ΙΚΑ. Μετά από την διάβρωση του – βάσει διμερών κα διεθνών συνθηκών- ιδιωτικού και αυτόνομου στάτους των μειονοτικών σχολείων, τώρα τίθεται επί τάπητος η επέμβαση στα τζαμιά που ανήκουν στην μειονότητα.

 Με την αλλαγή που ετοιμάζεται στον νόμο των ¨ 240 ιμάμηδων¨, στόχος είναι η εξουδετέρωση των μαθημάτων Κορανίου που λειτουργούνε υπό τη αιγίδα των μουφτειών που εξέλεξαν οι Τούρκοι της Δυτικής Θράκης. 

ΤΙ ΕΙΔΟΥΣ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ;

Οι αλλαγές οι οποίες επέρχονται στον νόμο του 2007 που είναι γνωστός στην κοινή γνώμη ως ¨Νόμος διορισμένων ιμάμηδων¨ ή ¨Νόμος 240 ιμάμηδων¨, προβλέπουν τα εξής :

Σχηματίζεται υπό την αιγίδα των επίσημων μουφτειών στη Θράκη σώμα από 240 άτομα που θα είναι ¨Ιεροδιδάσκαλοι του Ισλάμ¨(Δάσκαλοι σε μαθήματα Κορανίου-ιεροδιδάσκαλοι).

-Το σώμα αυτό θα αποτελείται από μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας που κατοικούνε μόνιμα στην Θράκη.

Καθήκον των δασκάλων Κορανίου θα είναι η διδασκαλία του Κορανίου στα τζαμιά της Θράκης.

Οι δάσκαλοι των μαθημάτων Κορανίου θα μπορούν όταν ζητηθεί, μετά από απόφαση του διευθυντή δημοτικού ή γυμνασίου, να παραδώσουν μαθήματα Κορανίου, στους μουσουλμάνους μαθητές του δημοτικού ή γυμνασίου της περιοχής τους. Τα μαθήματα αυτά δεν θα προστεθούν στο επίσημο πρόγραμμα του σχολείου και οι δάσκαλοι δεν θα πληρωθούνε πρόσθετα για τα μαθήματα αυτά.

Οι ρυθμίσεις στο πρόγραμμα των σχολείων σχετικά με τους εν λόγω ιεροδιδάσκαλους, θα γίνουν από το Υπουργείο Παιδείας.

Το σύνολο των 240 δασκάλων Κορανίου θα μοιραστούνε στις μουφτειες ως εξής : Μουφτεία Κομοτηνής 120 άτομα, Μουφτεία Ξάνθης 80, Μουφτεία Διδυμοτείχου 40 άτομα.

Οι υποψήφιοι δάσκαλοι των μαθημάτων Κορανίου πρέπει να είναι μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας, και να έχουν αποφοιτήσει από θεολογική σχολή του εσωτερικού ή του εξωτερικού. Αν είναι του εξωτερικού απαιτείται να έχει περάσει από τον ΔΟΑΤΑΠ.

Σε περίπτωση που ο αριθμός αυτών που θα πληρούν τους παραπάνω όρους είναι ανεπαρκής, θα μπορούν να είναι και υποψήφιοι που θα είναι απόφοιτοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης του εσωτερικού. Αλλά αυτά τα άτομα θα πρέπει να έχουν αποφοιτήσει από τους μεντρεσέδες της Κομοτηνής ή του Εχίνου.

……………….

 Εφ.Γκιουντέμ 3/1/2012

Σχ : Προσέξτε ότι το δριμύ κατηγορώ της εφημερίδας είναι εντελώς γενικόλογο. Κάτι σαν γενική αρχή δηλαδή. Δεν γράφει π.χ. ότι το τάδε προετεινόμενο άρθρο θίγει υπ΄αυτόν τον τρόπο την θρησκευτική ελευθερία. Αερολογίες.

Μοιραστείτε
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someone