¨ΕΓΩ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΙΟΝ ΝΑ ΓΥΡΙΣΩ ΣΠΙΤΙ ;¨

Εγώ τώρα σε ποιόν να γυρίσω σπίτι ; 

Οι Μητέρες του Σαββάτου έκαναν για 405η φορά καθιστική διαμαρτυρία για τους αγνοούμενους συγγενείς τους στην πλατεία Γαλατάσεράι. Κρατώντας στα χέρια τους φωτογραφίες των αγνοούμενων συγγενών τους και γαρύφαλλα, άναψαν κεριά και τράβηξαν φωτογραφίες στο χριστουγεννιάτικο δέντρο.

Οι οικογένειες που μπήκαν σε μια ακόμη χρονιά χωρίς είδηση από τους συγγενείς τους, απευθυνόμενοι σε εκείνους, δυσκολεύτηκαν να μιλήσουν καθώς οι λέξεις κολλούσαν στο λαιμό τους.

Στη διαμαρτυρία μιλώντας κουρδικά η Χανίμ Τοσούν-γυναίκα του Φεχμί Τοσούν και η Εμινέ Καγιά –κόρη του αγνοούμενου Αχμέτ Καγιά, υπενθύμισαν την σφαγή του Ρομπόσκι, και είπαν ότι παρά το ότι πέρασε ένας χρόνος, οι φονιάδες δεν τιμωρήθηκαν. Οι οικογένειες των αγνοουμένων βλέπουν ως υπεύθυνο της σφαγής τον πρωθυπουργό Ερντογάν, και ανέφεραν πως μπαίνουν στην νέα χρονιά χωρίς τάφους. Οι συγγενείς των αγνοουμένων είπαν ¨Φτάνει πια ,δώστε μας τα κόκαλα τους¨.

¨Κρίμα αλλά και φέτος δεν μπορέσαμε να σε αγκαλιάσουμε¨

Η Ικμπάλ Ερέν-αδερφή του Χαϊρετίν Ερέν, ανέγνωσε το γράμμα που έγραψε και απευθύνεται στον αδερφό της. Η Ερέν κοινοποιώντας μια ανάμνηση από τα παιδικά τους χρόνια γράφει : ¨ Ξέρεις κάτι ; Μετά από την 20/11/1980 εκείνο το κουτί δεν το άνοιξα καθόλου. Άραγε ο παππούς εκείνη την μέρα τι να έγραψε στις σελίδες του ημερολογίου ; Ήμουν πολύ περίεργη αλλά δεν το άνοιξα καθόλου. Διότι η μισή ομάδα έλειπε. Μια έλλειψη που 32 χρόνια τώρα δεν αναπληρώθηκε και δεν πρόκειται να αναπληρωθεί

Αδερφέ μου, ψυχή μου

Σήμερα είναι 31 Δεκεμβρίου. Αφήνουμε δηλαδή πίσω, ακόμη μια χρονιά χωρίς εσένα. Θα μπούμε σε μια νέα χρονιά όπου ο καθένας εύχεται στον άλλο τα καλύτερα. Για εμάς όμως που δεν μπορέσαμε να μάθουμε την μοίρα των αγαπημένων μας, η νέα χρονιά σημαίνει απελπισία καθώς πάλι μια πλευρά μας λείπει.

Κρίμα αλλά και φέτος δεν μπορέσαμε να σε αγκαλιάσουμε, δεν μπορέσαμε να σε κουβαλήσουμε στους ώμους μας, δεν μπορέσαμε να σε κουβαλήσουμε αδερφούλη μου. Συγχώρεσε μας¨.

……………….

 

Η Χανιφέ Γιλντίζ, μητέρα του αγνοούμενου Μουράτ Γιλντίζ ανέφερε πως όλες τους οι προσπάθειες για ανεύρεση των αγνοουμένων έμειναν χωρία αποτέλεσμα και είπε : ¨Το κράτος πατέρας δεν μας άκουσε. Είπαμε μήπως μας ακούσει ο Άγιος Βασίλης. Αναζητήσαμε τα παιδιά μας στα βουνά και στις πέτρες και τώρα φυτέψαμε δέντρο ευχών. Ο πρωθυπουργός δεν καταλαβαίνει τον πόνο μας. Ζήσατε ποτέ εσείς πόνο παιδιού ; Πρόκειται για ανθρώπους που τους έκλεψε το κράτος. Εγώ σε ποιόν να γυρίσω στο σπίτι τώρα ; ¨.

…………..

 Κουρδικό Πρακτορείο Φιράτ 31/12/2012

Μοιραστείτε
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someone