ΤΕΛΕΤΗ ΚΑΤΑΔΥΣΗΣ ΤΙΜΙΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Πραγματοποιήθηκε στο Χάλιτς τελετή κατάδυσης του σταυρού

Η επέτειος από την βάφτιση του Χριστού, γιορτάστηκε και με λειτουργία και τελετή κατάδυσης σταυρού που οργανώθηκε από το Ρωμαίικο Πατριαρχείο του Φαναρίου.

Από τις πρωινές ώρες επισκέπτες άρχισαν να φτάνουν στο Ρωμαίικο Πατριαρχείο του Φαναρίου που βρίσκεται στο Μπάλατ, και εκεί στην εκκλησία του Αη-Γιώργη προσευχήθηκαν και άναψαν κεριά.

Στην λειτουργία που έγινε από τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο και κράτησε 4 ώρες εψάλλησαν ύμνοι. Μετά από το αγίασμα που μοιράστηκε μετά από την λειτουργία, σχηματίστηκε πομπή από το εκκλησίασμα και τους πιστούς, και βγαίνοντας από το πατριαρχείο, περπάτησαν ως την προβλήτα του Φαναρίου.

Εκεί 23 άτομα βούτηξαν για να πάρουν τον σταυρό που είχε πετάξει στην θάλασσα ο Βαρθολομαίος. Πρώτος έφτασε στον σταυρό ο 22 ετών Λουκάς Κοκίνης που κατάγεται από την Αλεξανδρούπολη και είχε έρθει στην Κωνσταντινούπολη μαζί με την οικογένεια του.

ΧΡΥΣΗ ΑΛΥΣΙΔΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟ

Ο Κοκίνης πήρε στα χέρια του τον σταυρό και αφού τον φίλησε, έπειτα τον έδωσε και στους άλλους που είχαν βουτήξει στη θάλασσα. Όταν παρέδωσε τον σταυρό στο Βαρθολομαίο, αυτός του χάρισε μια χρυσή αλυσίδα και σταυρό και τον συνεχάρη.

Μετά από την τελετή, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ο Κοκίνης, είπε πως είναι αγρότης, πως ερχόμενος στην Κωνσταντινούπολη ονειρεύτηκε πως θα βγάλει τον σταυρό, και ότι είναι πολύ χαρούμενος που το πέτυχε.

Ολοκλήρωσε τα λόγια του με μηνύματα για ειρήνη, αδερφοσύνη και αγάπη.

 Eφ. Ραντικάλ 6/1/2013