ΔΗΛΩΣΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

Μεχμέτ Γκιορμέζ : Δεν είναι δυνατόν να το εγκρίνουμε διότι περιλαμβάνει επέμβαση στην θρησκευτική ζωή των Τούρκων της Δυτικής Θράκης 

O υπουργός θρησκευτικών υποθέσεων Μεχμέτ Γκιορμέζ απαντώντας σε ερώτηση που του έγινε από δημοσιογράφους σχετικά με τον ¨νόμο για τους 240 ιμάμηδες¨ είπε : ¨Δεν είναι δυνατόν ως υπουργός να εγκρίνω κάτι που περιλαμβάνει παρέμβαση στην θρησκευτική ζωή των Τούρκων της Δυτικής Θράκης, και οι ίδιοι δεν το δέχονται και αλλά και εγώ προσωπικά δεν συμφωνώ¨.

………………..

Ο Γκιορμέζ απαντώντας σχετικά με την απόφαση σχετικά με τον τρόπο επιλογής αυτών που θα υπηρετούνε σε τζαμιά της Δυτικής Θράκης, περιέγραψε πως αυτό δεν είναι μια νέα κατάσταση. Ο Γκιορμέζ ανέφερε πως είναι κάτι που οι Τούρκοι της Δυτικής Θράκης δεν το δέχονται., και είπε ¨Για την ακρίβεια όλα αυτά, θρησκευτικές ελευθερίες και λατρευτικές ελευθερίες είναι εγγυημένες από διεθνείς συνθήκες. Δεν είναι δυνατόν ως υπουργός να εγκρίνω κάτι που περιλαμβάνει παρέμβαση στην θρησκευτική ζωή των Τούρκων της Δυτικής Θράκης, και οι ίδιοι δεν το δέχονται και αλλά και εγώ προσωπικά δεν συμφωνώ¨.

Ο Γκιορμέζ τόνισε πως οι μουφτήδες στην Δυτική Θράκη είναι οι εκπρόσωποι και οι ηγέτες της μειονότητας εκεί, και ότι τα δικαιώματα τους είναι υπό την εγγύηση διεθνών συνθηκών.

 Εφ. Μπιρλίκ 22/1/2013