ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥΡΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΑΠΟ ΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΣΤΗΝ ΑΔΡΙΑΝΟΥΠΟΛΗ

Βαλκάνιοι δημοσιογράφοι συναντήθηκαν στην Αδριανούπολη

 

Ίχνη τουρκικού τύπου στα Βαλκάνια : Στα πλαίσια της 1ης Βαλκανικής Συνάντησης οργανώθηκε από το πανεπιστήμιο Θράκης σήμερα αυτό το πάνελ. Πριν από την εκδήλωση κατατέθηκαν στεφάνια στον Ατατούρκ και κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή. Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε ο πρόεδρος του Κέντρου Βαλκανικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Θράκης καθηγητής Αχμέτ Γκιουνσέν. Ομιλητές ήταν ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ-Αδριανούπολης πρέσβης Μετίν Κιλίτς, ο βοηθός κοσμήτορα Βεϊσί Ακίν και ο ιδιοκτήτης του περιοδικού Ρόντοπ Ρουζγκαρί Ιμπραήμ Μπαλταλί. Στην εκδήλωση μετείχαν 50 δημοσιογράφοι από 10 χώρες των Βαλκανίων. Η εκδήλωση οργανώθηκε από την νομαρχία Αδριανούπολης, τον δήμο Αδριανούπολης, το πανεπιστήμιο Θράκης, το ΥΠΕΞ και από την Ένωση Δημοσιογράφων Θράκης.

Η εκδήλωση άρχισε με ενός λεπτού σιγή και με τον εθνικό ύμνο. Χαιρετισμό απεύθυναν ο πρόεδρος της Ένωσης Δημοσιογράφων Θράκης Αλή Σοϊντάν, ο πρόεδρος της Υπηρεσίας Διαφημίσεων Τύπου Μεχμέτ Αταλάι, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Θράκης Γενέρ Γιορούκ, ο αντιδήμαρχος Αδριανούπολης Ερτουγρούλ Τανρικουλού, ο αντινομάρχης Αδριανούπολης και άλλοι.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Δημοσιογράφων Θράκης Αλή Σοϊντάν, στην ομιλία του ανέφερε πως στόχος τους ήταν να φέρουν κάτω από την ίδια στέγη τα μέλη του τουρκικού τύπου των Βαλκανίων.

Στην ομιλία που έκανε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ-Αδριανούπολης Μετίν Κιλίτς, περιέγραψε την πολιτική της Τουρκίας σχετικά με τις Βαλκανικές χώρες.

Ο βοηθός κοσμήτορα καθηγητής Βεϊσί Ακίν με σλάιντς παρουσίασε την ιστορία του τύπου της Αδριανούπολης καθώς και την γραμμή που ακολούθησαν.

Ο ιδιοκτήτης του περιοδικού Ρόντοπ Ρουζγκαρί Ιμπραήμ Μπαλταλί,πολύ σύντομα μίλησε για την ιστορία του τουρκικού τύπου στην Δυτική Θράκη και παρουσίασε εφημερίδες, περιοδικά και ραδιόφωνα που λειτουργούνε στις μέρες μας. Ο Μπαλταλί είπε πως τα τελευταία χρόνια επιβλήθηκαν υψηλά πρόστιμα στις εφημερίδες Γκιουντέμ και Μιλλέτ και ότι η ελευθερία ενημέρωσης του μειονοτικού παρεμποδίστηκε από τα άκρα. Τέλος ο Μπαλταλί τόνισε πως είναι ανάγκη ο τουρκόφωνος τύπος στην Δυτική Θράκη να στηριχθεί ακόμη περισσότερο από τους φορείς της Τουρκίας.

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με εργαστήρι Βαλκάνιων δημοσιογράφων

Στην εκδήλωση αυτή στην Αδριανούπολη, μετείχαν από την εφημερίδα Γκιουντέμ ο Τζεγκίζ Ομέρ, από την Τρακιανίν Σεσί ο Αμπντουλχαλίμ Ντεντέ, από την εφημερίδα Μπιρλίκ ο Ιλχάν Ταχσίν, από την εφημερίδα Γκιουντέμ ο Οζάν Αχμέτογλου και από το περιοδικό Ρόντοπ Ρουζγκαρί ο Ιμπραήμ Μπαλταλί.

 Περιοδικό Ρόντοπ Ρουζγκαρί 11/1/2013