Ο ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Ο Πεταλωτής στην Κωνσταντινούπολη μαζί με τον Παπανδρέου

 Για την επίσκεψή του στην Πόλη όπου συνόδευσε τον πρώην Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου μίλησε στην ΕΡΑ Κομοτηνής ο πρώην Υπουργός Γιώργος Πεταλωτής.

Ο κ. Πεταλωτής μίλησε για την συνάντηση με εκπροσώπους των μη Μουσουλμανικών μειονοτήτων. Στη συνάντηση την οποία συντόνισε ο εκπρόσωπος των Μη Μουσουλμανικών Βακουφίων στην Άγκυρα κ. Λάκης Βίγκας παρευρέθηκαν εκ μέρους της Αρμενικής κοινότητας το μέλος της εφορείας του Αρμενικού Νοσοκομείου Surp Pırgiç κ. Γκαμπρίς Πολάτ, ο Χαρουτιάν Χαρούν Σανλί εκ μέρους της Εβραϊκής κοινότητας η αντιπρόεδρος κ. Ντενίζ Μπαλέρ Σαπορτά εκ μέρους της Συροϊακοβίτικης κοινότητας ο πρόεδρος κ. Σαίτ Σουσίν, εκ μέρους της Βουλγαρικής κοινότητας ο πρόεδρος κ. Βασίλης Λιαζέ ενώ από τη ρωμαίικη κοινότητα τους υποδέχτηκε ο πρόεδρος της κοινότητας Σταυροδρομίου κ. Γεώργιος Παπαλιάρης. Στη συνάντηση παρευρέθηκε η Γεν. Γραμματέας του Συνδέσμου Υποστήριξης Ρωμαίικων Κοινοτικών Ιδρυμάτων κ. Αναστασία Καπούνταγ.

Την έναρξη της συνεδρίασης έκανε ο κ. Λάκης Βίγκας ο οποίος αφού ευχαρίστησε τον κ. Παπανδρέου και κ. Πεταλωτή για την επίσκεψη τους, αναφέρθηκε στον καταλυτικό ρόλο του κ. Παπανδρέου στην προσέγγιση των δύο χωρών την τελευταία δεκαετία προσκαλώντας τον να μοιραστεί αυτήν την εμπειρία σε μια επόμενη ομιλία του στην Τουρκία.

Έπειτα πήραν το λόγο όλοι οι εκπρόσωποι των μειονοτήτων οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν ιστορικά στοιχεία για τις κοινότητες τους αλλά και να μιλήσουν για τη σημερινή κατάσταση καθώς και τα θέματα που αντιμετωπίζουν.

Σύμφωνα με τον κ. Πεταλωτή ο κ. Παπανδρέου άκουσε με ενδιαφέρον όλους τους ομιλητές λέγοντας ότι οι μειονότητες ανέκαθεν αποτελούσαν γέφυρες πολιτιστικές, θρησκευτικές ή και γέφυρες συνεργασίας, ρόλος που συχνά τους φέρνει σε δύσκολη θέση. Πρόσθεσε ότι πρέπει τα κράτη να επιτρέπουν στους πολίτες τους να αναλαμβάνουν τις υποχρεώσεις και ευθύνες για τους ίδιους. Στο τέλος της συνάντησης, οι εκπρόσωποι προσέφεραν στους επισκέπτες βιβλία που αφορούν θέματα της ιστορίας και της πολιτιστικής κληρονομιάς των μειονοτήτων, τα οποία έχουν επιμεληθεί και εκδώσει οι ίδιες οι κοινότητες.

 Περιοδικό Αζινλίκτσα 29/1/2013