ΤΟΥΡΚΟΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ¨ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ¨

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Η Συμβουλευτική Επιτροπή Τούρκων Δυτικής Θράκης (BTTADK), κρίνει πως η εκ μέρους της Ελληνικής Εθνοσυνέλευσης αποδοχή των αλλαγών στον νόμο 3536/2007 –του επονομαζόμενου και νόμου για τους 240 ιμάμηδες¨ – είναι μια άκρως ατυχής και λανθασμένη απόφαση.

Ως BTTADK καταγγέλλουμε τόσο αυτόν το νόμο που δεν υπολογίζει την θρησκευτική ελευθερία και την ελευθερία συνείδησης της Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης, όσο και την νοοτροπία επιβολής που μέσα από αυτόν τον νόμο επιχειρεί να ποδοπατήσει τα δικαιώματα της μειονότητας σε αυτό το πεδίο.

Επιθυμούμε να τονίσουμε πως και πάλι δεν πρόκειται να αποδεχτούμε την εφαρμογή του αντιδημοκρατικού – δήθεν για την μειονότητα, αλλά παρά την θέληση της¨, ¨νόμου για τους 240 ιμάμηδες¨, που διαμορφώθηκε χωρίς να ερωτηθεί η Τουρκική Μειονότητα Δυτικής Θράκης και οι βουλευτές της, και χωρίς να ληφθούν υπόψη οι συμβουλές και οι απόψεις τους.

Το σημείο που επιθυμούμε να τονίσουμε εδώ, είναι πως η Τουρκική Μειονότητα Δυτικής Θράκης δεν εναντιώθηκε μόνο στις συγκεκριμένες αλλαγές, αλλά από την αρχή ήταν ενάντια σε όλη την ρύθμιση, και αυτό το είχε θέσει σε κάθε περίσταση. Ο νόμος αυτός επιφέρει χτύπημα στην ιεροσύνη των τζαμιών μας και δεν υπολογίζει καθόλου τις προσδοκίες, την βούληση και τα αιτήματα των ανθρώπων της μειονότητας.

Για αυτό τον λόγο ο συγκεκριμένος νόμος δεν ισχύει για την Τουρκική Μειονότητα Δυτικής Θράκης, που πάντα παρέμεινε πιστή στην πατρίδα της, η οποία στον αγώνα για την διεκδίκηση των δικαιωμάτων της ποτέ δεν βγήκε σε δρόμους πέραν των νόμιμων και ούτε πρόκειται ποτέ να περάσει κάτι τέτοιο από μυαλό της, και δεν ζητά τίποτε άλλο από την Ελλάδα (στην οποία είναι και πολίτες της), παρά μόνο τον σεβασμό των μειονοτικών δικαιωμάτων όπως αυτά καθορίζονται στις διμερείς και διεθνείς συνθήκες.

Ελπίζουμε πως κανένας ομογενής μας δεν θα συναινέσει στην εφαρμογή αυτού του νόμου που συνιστά μια κατάμαυρη σελίδα από την σκοπιά της ελευθερίας συνείδησης και της θρησκευτικής ελευθερίας. Βλέπουμε δε από τώρα ως αναπόφευκτη την καταδίκη στην καθαρή συνείδηση της μειονότητας, όσων εκ των ομογενών μας θελήσουν χάριν ενός ποσού να επωφεληθούν από αυτόν τον νόμο που δεν αποδέχεται η μειονότητα.

Με λύπη μας είδαμε πως οι ομιλίες των εκλεγέντων με ψήφους της μειονότητας βουλευτών, που εκπροσωπούν την Τουρκική Μειονότητα Δυτικής Θράκης δεν ελήφθησαν υπόψη. Ο νόμος για τους 240 ιμάμηδες δεν επιφέρει μόνο την αντίδραση της μειονότητας, αλλά συνιστά για την Ελλάδα – ως υπογράφουσα χώρα- μια εκ μέρους της παραβίαση των διεθνών συνθηκών και των κανόνων της δημοκρατίας.

Τονίζουμε για μια ακόμη φορά πως προσδοκούμε το συντομότερο να μετανιώσει για αυτό το λάθος, και εξ ονόματος της Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης αιτούμεθα την ακύρωση της εν λόγω νομικής ρύθμισης.

ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥΡΚΩΝ ΔΥΤΙΚΗΣ ΘΡΑΚΗΣ

 Περιοδικό Ρόντοπ Ρουζγκαρί 17/1/2013