ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΥΠΕΞ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΝΟΜΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΙΕΡΟΔΙΔΑΣΚΑΛΟΥΣ

Απάντηση του Υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με την αποδοχή από το Ελληνικό Κοινοβούλιο της τροπολογίας που προβλέπει αλλαγές στον γνωστό ως ¨νόμο των 240 ιμάμηδων¨ του 2007 

Εκ του σύνεγγυς και με βαθιά ανησυχία παρακολουθούμε την διαδικασία που έληξε με την αποδοχή από το Ελληνικό Κοινοβούλιο, -παρά τις αντιρρήσεις της Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης- της τροπολογίας του νόμου του 2007, που υπό την επωνυμία διορισμού 240 ιμάμηδων ως ιεροδιδασκάλων, προβλέπει τον διορισμό τους στις διορισμένες από το ελληνικό κράτος μουφτείες.

Προκαλεί λύπη το γεγονός ότι ο νόμος αυτός ο οποίος παρά το ότι ψηφίστηκε από το Ελληνικό Κοινοβούλιο το 2007 και δεν εφαρμόστηκε λόγω των δίκαιων αντιδράσεων της Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης, τώρα επανέρχεται με ρυθμίσεις που στοχεύουν στο να τον καταστήσουν λειτουργικό, αψηφώντας όμως τις σχετικές με το θέμα απόψεις της μειονότητας.

Παρατηρήθηκαν από την πλευρά μας οι ομιλίες που έκαναν για αυτό το θέμα οι βουλευτές της μειονότητας στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, καθώς και οι δηλώσεις τους ενάντια σε αυτήν την τροπολογία.

Βάσει των σχετικών άρθρων της Συνθήκης της Λοζάνης η Τουρκική Μειονότητα της Δυτικής Θράκης έχει το δικαίωμα να διαχειριστεί τις δικές της θρησκευτικές και εκπαιδευτικές υπηρεσίες. Και η Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου προστατεύει το δικαίωμα των ατόμων να απολαμβάνουν την θρησκευτική ελευθερία δια μέσω λατρείας και εκπαίδευσης

Προκαλεί απογοήτευση το γεγονός ότι παρόλα αυτά η Ελλάδα εμμένοντας στην καταπιεστική της στάση παραβλέπει τα νόμιμα αιτήματα της Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης. Γίνεται αντιληπτό πως είναι ανάγκη σύμφωνα και με τον εσωτερικό κανονισμό του Ελληνικού Κοινοβουλίου, ο εν λόγω νόμος να ψηφιστεί ξανά και στην διαδικασία αυτή να διορθωθεί αυτή η λανθασμένη στάση.

Ιστοσελίδα του τουρκικού ΥΠΕΞ 18/1/2013

Μοιραστείτε
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someone