ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΡΑ ¨ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ¨

Εκδήλωση οργανώθηκε για την αξιολόγηση των αντιδράσεων που υπήρξαν το 1988 έναντι του κλεισίματος των τουρκικών συλλόγων καθώς και των γεγονότων κατά την δεύτερη επέτειο αυτού

 Φορείς της Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης οργάνωσαν εκδήλωση αξιολόγησης των αντιδράσεων που εκδηλώθηκαν στις 29/1/1988 μετά από το κλείσιμο των συλλόγων που έφεραν την επωνυμία ¨τουρκικός¨, καθώς και των επιθέσεων που συνέβησαν κατά την δεύτερη επέτειο αυτού στην Κομοτηνή, και οι οποίες είχαν ως στόχο τους Τούρκους. Εκπρόσωποι της μειονότητας εστίασαν στο ότι η πολιτική αφομοίωσης της Ελλάδας συνεχίζεται.

Την εκδήλωση που οργάνωσε στην αίθουσα της Ένωσης Τουρκικής Νεολαίας Κομοτηνής η Συμβουλευτική Επιτροπή Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης, παρακολούθησαν ο πρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιτροπής και δήμαρχος Ιάσμου Ισμέτ Καντί, οι εκλεγμένοι μουφτήδες Ξάνθης και Κομοτηνής Αχμέτ Μέτε και Ιμπραήμ Σερίφ, ο πρόεδρος του κόμματος DEB Μουσταφά Αλή Τσαβούς, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Τούρκων Δυτικής Θράκης (ABTTF) Χαλίτ Χαμπίπογλου, και εκπρόσωποι από διάφορα μέρη της μειονότητας. Την εκδήλωση παρακολούθησε επίσης και ο υποπρόξενος της Τουρκίας στην Κομοτηνή Αλπέρ Ατάκ. 

 

Ο πρόεδρος της συμβουλευτικής Επιτροπής Ισμέτ Καντί στην σχετική με την ¨29η Ιανουαρίου¨ δήλωση που έκανε στο πρακτορείο ειδήσεων ΑΑ, ανέφερε πως ¨ Η 29η Ιανουαρίου συνιστά ένα ορόσημο για την τουρκική μειονότητα. Η Τουρκική Κοινότητα Δυτικής Θράκης το 1988 δίνοντας ένα παράδειγμα κοινοτικής αλληλεγγύης και αντίστασης, κραύγασε σε όλο τον κόσμο για την αφαίρεση των δικαιωμάτων της. Παρά το ότι πέρασαν 25 χρόνια και παρά τους αγώνες που δόθηκαν για αυτό, οι πολιτικές των αδικιών και της αφομοίωσης σε βάρος της Τουρκικής Μειονότητας συνεχίζονται. Οι καθημερινές πίκρες μας υπενθυμίζουν πως αυτός ο αγώνας πρέπει να συνεχιστεί. Γι αυτό το λόγο είναι απαραίτητο ο αγώνας που άρχισε το 1988, να μείνει στην επικαιρότητα και να συνεχιστεί.

Ο πρόεδρος της ABTTF Χαμπίπογλου, ανέφερε πως η Τουρκική Μειονότητα σε πολλούς τομείς ακόμη βιώνει ¨συνθήκες του 1988¨, και ότι υπάρχουν θέματα που πηγάζουν από το ότι η Ελλάδα δεν αποδέχεται ως τουρκική την μειονότητα της Δυτικής Θράκης.

Ο Χαμπίπογλου ανέφερε τα εξής : Παρά το ότι πέρασαν πολλά χρόνια, δεν έχουμε κάνει ένα βήμα εμπρός, καθώς η χώρα μας η Ελλάδα δεν αποδέχεται την μειονότητα ως τουρκική και δεν μας αποδίδει τα δικαιώματα μας. Επίσης ακόμη δεν έχει γαληνέψει η καρδιά των ανθρώπων μας που κατά την δεύτερη επέτειο της 29/1/1988, υπέστησαν ζημιές όταν έγιναν μαζικές επιθέσεις σε μαγαζιά Τούρκων στην Κομοτηνή. Προσδοκούμε την υλική και ηθική αποζημίωση αυτών των ανθρώπων¨

Στο μεταξύ σε ανακοίνωση που κυκλοφόρησαν τουρκικοί φορείς αναφέρεται πως ¨ Παρά το ότι πέρασαν 25 χρόνια από την αντίσταση της 29ης Ιανουαρίου, ακόμη απορρίπτεται η τουρκική ταυτότητα της τουρκικής μειονότητας Δυτικής Θράκης και παρεμποδίζονται θεμελιώδη δικαιώματα και ελευθερίες.

Με ανησυχία βλέπουμε την στάση σιωπής των ευρωπαϊκών κρατών

Το κόμμα DEB στην ανακοίνωση του υποστηρίζει πως ¨Η νοοτροπία που χρόνια πριν απέρριπτε την ύπαρξη Τούρκων στην Δυτική Θράκη, συνεχίζει να συσκοτίζει κάθε πεδίο στην ζωή της μειονότητας¨ και συνεχίζει ως εξής :

¨Εμείς θέλουμε στην χώρα μας να αποτελούμε πια μια μειονότητα που τα δικαιώματα της να είναι σεβαστά. Ποτέ δεν απελπιζόμαστε. Αλλά από την άποψη της ανθρωπιάς και της ειρήνης με ανησυχία βλέπουμε τα ευρωπαϊκά κράτη να παραμένουν σιωπηλά και αδρανή, απέναντι στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που κάνει πατρίδα μας η Ελλάδα-χώρα μέλος της Ε.Ε. Αυτή η πολιτική των δύο μέτρων και δύο σταθμών, θέτει σε αμφισβήτηση την πίστη μας προς τα ιδρυτικά θεμέλια της Ε.Ε., όπως η δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και η ελευθερία έκφρασης. Μετά από την δικαστική απόφαση με την οποία σύλλογοι στην Δυτική Θράκη που έφεραν την επωνυμία ¨τουρκικός¨ έκλεισαν , η τουρκική μειονότητα οργάνωσε στις 29/1/1988 μια μεγάλη διαδήλωση που ονομάστηκε ¨μαζική αντίσταση¨.

Στις 29/1/1990- δεύτερη επέτειο αυτών των αντιδράσεων, ομάδες φανατικών Ελλήνων οργάνωσαν σε Ξάνθη και Κομοτηνή ομαδικές επιθέσεις σε Τούρκους. Λόγω της ανοχής που επέδειξε η ελληνική αστυνομία, στις διήμερες αυτές επιθέσεις, πάνω από 500 μαγαζιά Τούρκων καταστράφηκαν, λεηλατήθηκαν, ενώ πολλοί Τούρκοι εδάρησαν ανηλεώς, μεταξύ των οποίων και ο συγχωρεμένος μουφτής Ξάνθης Μεχμέτ Εμίν Αγκά και ο τότε ανεξάρτητος βουλευτής Αχμέτ Φαϊκογλου.¨

Εφ. Μπιρλίκ  29/1/2013

Μοιραστείτε
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someone