ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

Μεγάλη επίθεση στο δικαίωμα υπεράσπισης : Συνελήφθησαν 85 άτομα μεταξύ των οποίων και 10 δικηγόροι του Συλλόγου Σύγχρονων Νομικών (ÇHD)

 Σε αστυνομική επιχείρηση που έγινε σε Κωνσταντινούπολη, Σμύρνη και Άγκυρα, συνελήφθησαν 85 άτομα μεταξύ των οποίων και 10 δικηγόροι του ÇHD. Στην επιχείρηση που έγινε κατά τις πρωινές ώρες, έγινε έφοδος σε σπίτια και γραφεία δικηγόρων. Η έρευνα συνεχίζεται. Μεταξύ των συλληφθέντων είναι και ο Σαμί Μέντες-ανταποκριτής της εφημερίδας Γιούρτ.

 Ανακοίνωση από τον Δικηγορικό Σύλλογο Γαλλίας

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Γαλλίας αντέδρασε στην σύλληψη των δικηγόρων μελών του ÇHD, δημοσιεύοντας σχετική ανακοίνωση. Ο Δικηγορικός Σύλλογος Γαλλίας κάνει έκκληση για αναστολή της ιδιότητας μέλους της Τουρκίας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), λόγω ¨ των αδιάκοπα συνεχιζόμενων παραβιάσεων των δημοκρατικών ελευθεριών¨.

Σύμφωνα με την είδηση στο NTV, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Γαλλίας Κριστιάν Σαριέρ-Μπουρναζέλ στην ανακοίνωση που έκανε, αναφέρει πως αυτού του είδους οι συλλήψεις ¨έχουν καταστεί συστηματικές¨ και ότι οι δικηγόροι συλλαμβάνονται ¨για πολιτικούς λόγους¨.

Στην ανακοίνωση υπενθυμίζεται πως η Τουρκία είναι μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης, και ζητείται να ανασταλεί η ιδιότητα μέλους της στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που έχει έδρα το Στρασβούργο και στο ΕΔΑΔ, καθώς ¨δεν νοιάζεται για την Ευρωπαϊκή Συνθήκη Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων¨ αλλά και λόγω ¨των αδιάκοπα συνεχιζόμενων παραβιάσεων των δημοκρατικών ελευθεριών¨.

Haber.sol 18/1/2013