ΠΕΡΙ ΑΟΖ

Προειδοποίηση από τις ΗΠΑ για την ΑΟΖ

 Την ώρα που οι ΗΠΑ προειδοποιούν την Ελλάδα πως πρέπει να αποφεύγονται τα μονομερή βήματα στο Αιγαίο, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς προτιμά να κρατά κλειστά τα χαρτιά του για την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ, δηλώνοντας πως ¨Αυτά που πρέπει να γίνουν θα γίνουν μεθοδικά και με σχέδιο¨.

Σύμφωνα με την εβδομαδιαία εφημερίδα ¨Το Βήμα¨ οι ΗΠΑ δεν βλέπουν θερμά το ενδεχόμενο να δηλώσει η Ελλάδα τις συντεταγμένες των εξωτερικών συνόρων της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ στα Ηνωμένα Έθνη.

Η Ουάσιγκτον πιστεύει πως τέτοια βήματα πρέπει να γίνονται με συμφωνία όλων των σχετιζόμενων κρατών.

Η αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα απαντώντας σε σχετικό ερώτημα της εφημερίδας ¨Το Βήμα¨, είπε πως ¨Αμερικανικοί αξιωματούχοι στο παρελθόν έχουν προβεί στις δέουσες ανακοινώσεις¨.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ και υπεύθυνος για θέματα Ευρώπης και Ευρασίας Φίλιπ Γκόρντον είχε δηλώσει πως ¨ Είναι σημαντικό να αποφεύγονται τα μονομερή βήματα. ΟΙ ΗΠΑ αναγνωρίζουν το δικαίωμα των χωρών να κηρύσσουν ΑΟΖ καθώς και τα σχετικά τους δικαιώματα. Αλλά δεν πιστεύουμε πως είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας να κάνει κάτι τέτοιο χωρίς να συνεργαστεί με όλους τους γείτονες της, της Τουρκίας συμπεριλαμβανομένης.

Το Βήμα γράφει πως Γερμανία και Γαλλία προς το παρόν παραμένουν σιωπηλές σχετικά με την πρόθεση της Ελλάδας να κάνει την σχετική δήλωση προς τον ΟΗΕ

Η ίδια εφημερίδα αναφέρει πως ο πρωθυπουργός Σαμαράς ερωτηθείς σχετικά με την πιθανή αντίδραση της Τουρκίας δήλωσε πως ¨ Αναζητούμε οδούς τίμιας και ειλικρινούς συνεργασίας. Και κάνοντας αυτό εξαλείφουμε τις όποιες προκλήσεις από όπου και αν προέρχονται¨.

Γιόργκο Κιρμπάκι

Χουριέτ 13/1/2012