¨ΟΤΑΝ ΜΕ ΒΑΛΕΤΕ ΣΤΟΝ ΤΑΦΟ, ΦΕΡΤΕ ΚΑΙ ΤΑ ΟΣΤΑ ΤΟΥ ΓΙΟΥ ΜΟΥ ΚΑΙ ΘΑΨΤΕ ΜΕ ΜΑΖΙ ΤΟΥ¨

Τελευταία επιθυμία της ευρισκόμενης σε κώμα γιαγιάς Μπέρφο ήταν να βρεθεί ο γιός της

Βουλευτές από το Αρνταχάν ζήτησαν νε βρεθούν τα οστά του Τζεμίλ Κιρμπαγίρ ο οποίος συνελήφθη στις 13/9/1980 και έπειτα δολοφονήθηκε και να αποδοθούν στην ευρισκόμενη σε κώμα μητέρα του Μπέρφο Άνα.

Σχετικά με την Μπέρφο Ανα που ο γιός της σκοτώθηκε με βασανιστήρια, δόθηκε χτες στην τουρκική βουλή μια συνέντευξη τύπου. Οι καταγόμενοι από το Αρνταχάν βουλευτές Ορχάν Αταλάι (ΑΚΠ) και Ενσάρ Ογούτ (CHP) οργάνωσαν συνέντευξη τύπου στην οποία παραβρέθηκε και ο θείος του Τζεμίλ Κιρμπαγίρ, ο Τορούν Καρακαγιά. Στην συνέντευξη τύπου που οργανώθηκε με φωτογραφίες του Κιρμπαγίρ και της Μπέρφο Άνα, μιλώντας ο Ογούτ είπε πως αυτή την στιγμή η Μπέρφο Άνα είναι σε κώμα και ότι συνεχώς αναζητούσε τον γιό της.

Ο Ογούτ ανέφερε πως η Μπέρφο Άνα έλεγε πως ¨Όταν με βάλετε στον τάφο, φέρτε και τα οστά του γιού μου και θάψτε με μαζί του¨, κάτι που όπως είπε αποτελεί την κραυγή μιας μάνας και την τελευταία της επιθυμία.

Ο Ογούτ έκανε έκκληση προς τους αρμόδιους να βρουν τον Κιρμπαγίρ, αλλά και προς αυτούς που τον σκότωσαν, που έδωσαν τις εντολές, που τον βασάνισαν και τον έθαψαν, λέγοντας πως ¨είναι ανάγκη να πούμε στην μητέρα του Κιρμπαγίρ πως ¨Ηρέμησε , βρήκαμε τα οστά του¨.

Ο Ορχάν Αταλάι ανέφερε πως ο Κιρμπαγίρ δολοφονήθηκε από τους πραξικοπηματίες της χούντας της 12ης Σεπτεμβρίου και ότι μέχρι σήμερα η σωρός του αποκρύφτηκε από την οικογένεια του, και πρόσθεσε : ¨ Εκτελέστηκε χωρίς έρευνα και χωρίς δίκη, αλλά το κράτος από τότε μέχρι τώρα δεν μπόρεσε να προσάγει στην δικαιοσύνη τους δολοφόνους του. Αυτό αποτελεί μια αδυναμία του κράτους. Ξέρουμε πως και σήμερα οι δολοφόνοι του ζούνε. Υπεύθυνοι είναι οι κρατικοί αρμόδιοι ασφαλείας που υπηρετούσαν εκείνη την μέρα στο Καρς. Μια μάνα για χρόνια συνέχισε να κλαίει για χρόνια πίσω από το σπλάχνο της, τώρα είναι στην κλίνη του θανάτου και θέλει να δει τα οστά του παιδιού της. Ο Κιρμπαγίρ δεν είναι ζωντανός αλλά θέλουμε τουλάχιστον να δούμε το νεκρό του σώμα, τον τάφο του ή τα οστά του. Αυτό είναι και η επιθυμία της οικογένειας. Ζητάμε οι αρμόδιοι να προσάγουν το συντομότερο στη δικαιοσύνη τους υπεύθυνους, να μας δείξουν τον τάφο του θύματος και να παραδοθούνε τα οστά του στην οικογένεια του. Η Μπέρφο Άνα θέλει πριν να κλείσει τα μάτια της σε αυτή την ζωή, να κλάψει πάνω στα οστά του παιδιού της.

Ο Τορούν Καρακαγιά-θείος του θύματος, ανέφερε πως Η Μπέρφο Άνα του είπε πως ¨Μέχρι να βρεθούνε τα οστά του Τζεμίλ μου, να μην με θάψετε¨.

………………….

Ο Τζεμίλ Κιρμπαγίρ συνελήφθη από το σπίτι του στις 13/9/1980. Στις 8/10 δολοφονήθηκε με βασανιστήρια και η σωρός του ακόμη αγνοείται. Παρά τις προσπάθειες που έγιναν μέχρι σήμερα κανείς μέχρι σήμερα ούτε προσήχθη ενώπιον της δικαιοσύνης ούτε τιμωρήθηκε, ενώ δεν βρέθηκε και ο τάφος του Κιρμπαγίρ.

Ο αδερφός του ο Μικαήλ Κιρμπαγίρ επειδή ερεύνησε την μοίρα που είχε ο αδερφός του, δέχτηκε πιέσεις και απειλές, και τελικά τον μετέθεσαν εξαναγκάζοντας τον να μείνει αλλού, μακριά από τον χώρο του περιστατικού.

……………….

Bianet 1/12/2012