¨ΔΩΣΤΕ ΜΟΥ ΤΑ ΚΟΚΑΛΑ ΤΟΥ ΓΙΟΥ ΜΟΥ¨

Μπουτζάκ : Τον πήρε η oμάδα μας αλλά τον παρέδωσε στο κράτος

Για 402 φορά συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Γαλατάσεράι οι μητέρες/άνθρωποι του Σαββάτου, και αυτή τη φορά περιέγραψαν την ιστορία του Χουσεΐν Τάσκαγια , ενώ ζήτησαν και την εκδίκαση των υπευθύνων των οποίων τα ονόματα ανέφεραν.

Ο Χουσεΐν Τάσκαγια στα 42 του συνελήφθη στις 6/12/1993 στο σπίτι του θείου του στην συνοικία Μπαγλάρ στην πόλη Σιβερέκ της Ούρφας. Το κομβόι 30 οχημάτων που είχε έρθει για να πάρει τον Τάσκαγια, το διοικούσε ο υπολοχαγός Μεχμέτ Σεντούρκ.

Στο κομβόι περιλαμβανόταν οι Αχμέτ Μπουτζάκ, Σεντάτ Εντίπ Μπουτζάκ, Αχμέτ Ερσίν Μπουτζάκ, οι πολιτοφύλακες της φυλής Μπουτζάκ Χαλίλ Μπεγιαζκάζ, Ισμέτ Οζεϊράνογλου, Κεμάλ Ουζείρογλου, Μουσταφά Ουζείρογλου και αστυνομικοί.

Η οικογένεια του συναντήθηκε με τον ηγέτη της φυλής Μπουτζάκ- Αχμέτ Μπουτζάκ ο οποίος τους είπε πως ¨Η ομάδα μας τον πήρε, αλλά τον παρέδωσε στο κράτος, από εκεί και πέρα δεν ξέρουμε τι έγινε, το κράτος ξέρει¨.

Παρά τις προσφυγές της οικογένειας του και της Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τους έλεγαν πως δεν συνελήφθη. Δύο χρόνια πριν η κόρη του Τάσκαγια, η Σερπίλ Τάσκαγια περιέγραψε όλη την αλήθεια σχετικά με τον πατέρα της, μαζί με τα ονόματα των δραστών στον πρωθυπουργό.

Σύμφωνα με το άρθρο στην BIANET της Μπεϊζά Κουράλ, οι υπεύθυνοι για την εξαφάνιση του Χουσεΐν Τάσκαγια ήταν οι εξής :

Ο στρατηγός Χασάν Κουνταξί-Περιφερειακός διοικητής Στρατοχωροφυλακής, ο συνταγματάρχης Σεράλ Σαράλ-διοικητής στρατοχωροφυλακής νομού, ο υπολοχαγός Αχμέτ Σεντούρκ-διοικητής της επιχείρησης σύλληψης, ο Σεντάτ Μπουτζάκ-ηγέτης της φυλής Μπουτζάκ, ο αστυνομικός διευθυντής Ούρφας Μεχμέτ Τσεμπέ, ο διευθυντής ασφαλείας της αστυνομικής διεύθυνσης Ούρφας Μουσταφά Τεκίν, ο εισαγγελέας Ούρφας Χουσείν Φιντάντμποϊ, ο νομάρχης Ούρφας Τεφίκ Ζιγιαεντίν Ακμπουλούτ, ο νομάρχης OHAL (εκτάκτου καταστάσεως) Ουνάλ Ερκάν, ο αρχηγός της αστυνομίας Μεχμέτ Αγάρ, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ντογάν Γκιουνές, ο υπουργός Εσωτερικών Ναχίτ Μεντεσέ, η πρωθυπουργός Τανσού Τσιλλέρ, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μουράτ Καραγιαλτσίν και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ.

¨ΠΗΡΑΤΕ ΤΟΝ ΧΟΥΣΕΙΝ, ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΑΡΚΕΤΟ, ΠΗΡΑΤΕ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΔΕΛΦΟ ΤΟΥ ΠΟΥ ΤΟΝ ΑΝΑΖΗΤΗΣΕ¨

Η Σερπίλ Τάσκαγια-κόρη του Χουσεΐν Τάσκαγια, αφού διάβασε ένα γράμμα στο οποίο εξέφρασε την νοσταλγία της για τον πατέρα της, διάβασε το γράμμα της γιαγιάς της που δεν μπόρεσε να έρθει επειδή αρρώστησε : ¨Δώστε μου τα κόκαλα του γιού μου. Δεν σας έφτασε που πήρατε τον Χουσεΐν, αλλά ακόμη και τον αδερφό του τον Φαίκ που τον αναζητά, με παράνομο τρόπο στα πλαίσια της υπόθεσης KCK, τον πήρατε και αυτόν μέσα. Ποιό ήταν το έγκλημα του, μήπως ότι είναι Κούρδος ;

Ο Σερίφ Τάσκαγια γιός του Χουσεΐν Τάσκαγια, ανέφερε πως και ο ίδιος είναι πατέρας και είδε πόσο δύσκολο είναι να μεγαλώσεις παιδιά, και αντέδρασε λέγοντας πως δεν πρέπει να χάνονται τόσο εύκολα οι άνθρωποι.

¨Άνθρωποι που μεγαλώνονται με δυσκολίες, χάνονται με απλό τρόπο. Πάντοτε αυτή ήταν η προσέγγιση του κράτους. Πλέον δεν εμπιστευόμαστε τίποτε¨

Ο Σερίφ Τάσκαγια απευθύνθηκε στον πατέρα του : ¨Και σήμερα αν ήσουν εδώ πάλι θα εξαφανιζόσουν. Διότι δεν θα δεχόσουν την στάση αυτού του συστήματος απέναντι στους Αλεβίτες, τους Κούρδους, τους σοσιαλιστές και τους μουσουλμάνους¨.

Ο Σερίφ Τάσκαγια είπε πως ο πρωθυπουργός αγνόησε αυτά που έγιναν και ανέφερε πως ¨ Εμείς είμαστε ο καθρέφτης για το κράτος και τον πρωθυπουργό. Ο πρωθυπουργός μπορεί να αποφεύγει τον καθρέφτη αλλά μια μέρα θα υποχρεωθεί να τον αντιμετωπίσει¨.

……..

 Εφ. Ραντικάλ 9/12/2012