ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΥΠΕΞ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΟΥ ΚΑΡΑΓΙΛΑΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΥΠΕΞ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΟΥ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΗ ΚΑΡΑΓΙΛΑΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Άκρως ατυχής εξέλιξη χαρακτήρισε το Υπουργείο Εξωτερικών την εκδήλωση στο Πολεμικό Μουσείο που υπάγεται στο ελληνικό Υπουργείο Εθνικής Άμυνας

Ο υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, εξέφρασε την αντίδραση του με σκληρό τρόπο σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Έλληνα ομόλογο του, Δημήτρη Αβραμόπουλο για την παρουσίαση του βιβλίου του αρχηγού της τρομοκρατικής οργάνωσης PKK Mουράτ Καραγιλάν, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του πολεμικού μουσείου που υπάγεται στο ελληνικό υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Ο Νταβούτογλου μεταβίβασε στον Έλληνα ομόλογο του την απογοήτευση της Τουρκίας.

Το Υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε γραπτή ανακοίνωση για την παρουσίαση του βιβλίου του αρχηγού της τρομοκρατικής οργάνωσης PKK, Mουράτ Καραγιλάν, στο πολεμικό μουσείο στην Αθήνα.

«Αποτελεί άκρως ατυχής εξέλιξη, από την άποψη της συνεργασίας που προωθείται στο πεδίο της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, η πραγματοποίηση της παρουσίασης στην Αθήνα στις 28 Νοεμβρίου ενός εντύπου που αποτελεί προπαγάνδα της οργάνωσης και φέρει την υπογραφή του Mουράτ Καραγιλάν, ο οποίος είναι ένας από τους αρχηγούς της τρομοκρατικής οργάνωσης PKK που καταζητείται με κόκκινο σήμα της Ιντερπόλ και η χρήση για αυτό το σκοπό του Πολεμικού Μουσείου που είναι ένας επίσημος χώρος που υπάγεται στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας.

Το συμβάν αυτό είναι επίσης ανησυχητικό από την άποψη ότι αποδεικνύει πως είναι ακόμα δραστήριοι κάποιοι κύκλοι που ενοχλούνται από την ανάπτυξη της τουρκοελληνικής φιλίας.

Είναι ολοφάνερο ότι δεν συνάδει με τις διεθνείς ευθύνες που απορρέουν από τις σχετικές αποφάσεις του ΝΑΤΟ και τις ΕΕ και το πλαίσιο της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, το γεγονός ότι επιτράπηκε να γίνει δημόσια η προπαγάνδα τρομοκρατίας της PKK, την οποία χαρακτηρίζουν ως τρομοκρατική οργάνωση το ΝΑΤΟ και η ΕΕ. Άλλωστε η ανακοίνωση που έγινε σήμερα από το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας επισημαίνει αυτό ακριβώς το θέμα.

Στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο αξιότιμος κύριος Υπουργός στις 29 Νοεμβρίου με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Δημήτρη Αβραμόπουλο, διατύπωσε την αντίδραση μας στο εν λόγω γεγονός, υπογραμμίζοντας την απογοήτευση που προκάλεσε.

Ο αξιότιμος κύριος υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, εξέφρασε την μεγάλη λύπη που τους προκάλεσε αυτό το γεγονός, καταδικάζοντας το ανοικτά και αναφέροντας ότι είναι αβάσιμες οι ειδήσεις που δημοσιεύτηκαν στον τύπο και οι οποίες ισχυρίζονται ότι η Ελληνική Κυβέρνηση έδειξε ανοχή σε κάτι τέτοιο και αναφερόμενος στην σημασία που αποδίδουν στις σχέσεις με την Τουρκία επεσήμανε ότι διενεργήθηκε έρευνα και αποδόθηκαν ευθύνες στους αρμόδιους του Πολεμικού Μουσείου του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας. Αναφορά στο θέμα αυτό γίνεται και στην ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας.

Συνεχίζεται η επιθυμία μας να βελτιώσουμε στο πλαίσιο μιας θετικής ατζέντας την συνεργασία μας που αναπτύσσεται σε πάρα πολλούς τομείς το τελευταίο διάστημα με την Ελλάδα, στην φιλία της οποίας αποδίδουμε μεγάλη σημασία ως Γείτονα και ως Σύμμαχο, και πιστεύουμε ότι μπορούμε να μεταφέρουμε πολύ πιο μπροστά τις σχέσεις μας, σε περίπτωση που συνεχιστεί η εκδήλωση της αμοιβαίας βούλησης.»

Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας, Γρηγόρης Δελαβέκουρας, Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με την πραγματοποίηση της εκδήλωσης στο Πολεμικό Μουσείο και κατά πόσο αυτό δημιουργεί ζήτημα έναντι της θέσης της Ελλάδας για την τρομοκρατία, ανέφερε τα εξής:

«Η Ελλάδα, καταδικάζει απερίφραστα την τρομοκρατία σε όλες τις μορφές της. Αυτή είναι και η θέση σύσσωμης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τόσο επί της αρχής, όσον και στο μέτρο που αφορά την οργάνωση PKK.

Χθες, ιδιώτες διοργάνωσαν εκδήλωση παρουσίασης βιβλίου στελέχους του ΡΚΚ, σε νοικιασμένη αίθουσα του Πολεμικού Μουσείου, εν αγνοία των αρμοδίων αρχών. Το δε ΥΠΕΘΑ διενήργησε εξέταση και αποδόθηκαν ευθύνες.

Το γεγονός αυτό δεν έχει καμία σχέση με την ελληνική κυβέρνηση και έρχεται σε αντίθεση με την πάγια θέση μας για την τρομοκρατία.

Συνεπώς δεν υφίσταται κανένα ζήτημα».

 TRT  30/11/2012

Μοιραστείτε
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someone