JITEM ΓΙΟΚ !

Κατέρρευσε η δίκη για την JITEM

 

Ο πρώην πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου του Ντιγιαρμπακίρ Ακτάρ, σχολιάζοντας την αποφυλάκιση του κατηγορουμένου για την υπόθεση της JITEM Καμίλ Ατάγ, δήλωσε : ¨ Πλέον κανείς να μην περιμένει να πέσει φως στις ανεξιχνίαστες δολοφονίες¨

Ο Μεχμέτ Εμίν Ακτάρ, δικηγόρος πολιτικής αγωγής στην υπόθεση αυτή, σχολιάζοντας την αποφυλάκιση του πρώην δημάρχου της πόλης Τζίζρε Καμίλ Ατάγ που κατηγορείται πως έβαλε να σκοτώσουν 7 χωρικούς σχολίασε λέγοντας πως ¨ Πλέον κανείς να μην περιμένει να πέσει φως στις ανεξιχνίαστες δολοφονίες¨

Η απόφαση αυτή για τον Καμίλ Ατάγ που ήταν ένα από τα ονόματα-κλειδιά στην δίκη για την JITEM, έφερε απελπισία στα θύματα της υπόθεσης, ενώ ο δικηγόρος και πρώην πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου του Ντιγιαρμπακίρ Μεχμέτ Εμίν Ακτάρ, ανέφερε πως η δίκη από την αρχή συνεχίζεται με περιορισμένο και απομονωμένο τρόπο και είπε πως ¨Ο Καμίλ Ατάγ είναι ντόπιος και διαθέτει ισχύ. Υπηρέτησε και σαν πολιτοφύλακας. Η εγκατάλειψη αυτής της δίκης αποτελεί ένδειξη της κρατικής πολιτικής¨.

Ανέφερε επίσης πως ο Καμίλ Ατάγ νωρίτερα είχε παρουσιάσει στο δικαστήριο ιατρικές αναφορές, αλλά ότι το δικαστήριο δεν τον αποφυλάκισε λόγω αυτών αλλά με βάση τα χαρακτηριστικά του αδικήματος και τα αποδεικτικά στοιχεία, κάτι που αποτελεί αντανάκλαση της κρατικής πολιτικής.

Ο Ακτάρ ανέφερε τα εξής : ¨Πρώτα άφησαν ελεύθερο τον γιό του και τώρα τον ίδιο. Υπάρχει μια συνεχής διαδικασία. Δημιουργούνται μια σειρά από ερωτήματα. Όταν άνοιξε η υπόθεση υπήρχε στην κοινωνία μια ελπίδα, πως θα αφορούσε όλες τις δολοφονίες αγνώστων δραστών, αλλά δεν έφτασαν νέες υποθέσεις. Τότε αυτή η υπόθεση δεν αποτελεί αναμέτρηση με το παρελθόν, αλλά μια υπόθεση που αφορά την στάση του κράτους ενάντια στον συνταγματάρχη Τζεμάλ Τεμιζόζ. Η υπόθεση αυτή δηλαδή άνοιξε για να πληρώσει ένα τίμημα ο Τεμιζόζ για όσα έκανε στην Καισάρεια. Πρόκειται δηλαδή για μια υπόθεση ξεκαθαρίσματος λογαριασμών. Το άτομο αυτό τιμωρήθηκε και για την υπόθεση Βαριοπούλα, και για αυτό κανένας δεν ήλπιζε πως θα αποφυλακιστεί. Ενώ ο Καμίλ Ατάγ διαθέτει μια τοπική ισχύ.

Ο Ακτάρ ασκώντας κριτική για την απόφαση αποφυλάκισης είπε τα εξής : ¨ Από την στιγμή που άνοιξε αυτή η υπόθεση αντιμετωπίστηκε περιορισμένα και μεμονωμένα. Μια παρόμοια διαδικασία ακολουθήθηκε και στην υπόθεση Εργκενέκον. Κανείς δεν κατηγορείται για ενέργειες κατά Κούρδων. Δηλαδή για αυτούς που ζούνε ανατολικά του ποταμού Φιράτ, για τα μέρη όπου ζούνε ο Κούρδοι, κανείς δεν κατηγορήθηκε και εν άνοιξε υπόθεση. Υπήρχαν όλα τα χαρακτηριστικά στην υπόθεση για να μην αποφυλακιστεί. Υπήρχε συσκότιση αποδείξεων, πίεση σε μάρτυρες και απόπειρα κατεύθυνσης τους. Αυτά επαρκούνε για την συνέχιση της κράτησης. Τα δικαστήρια σε άλλες υποθέσεις δεν έχουν την ίδια στάση, φέρονται πιο σκληρά και δεν αποφυλακίζουν. Το συμπέρασμα που βγάλαμε είναι το εξής : Πλέον κανείς να μην περιμένει να πέσει φως στις ανεξιχνίαστες δολοφονίες. Άλλωστε υπό αυτή την κατάσταση δεν υπάρχει υπόθεση JITEM. Υπάρχει μια κεντρική δίκη, αλλά και εκεί δεν έβγαλαν ούτε ένα ένταλμα σύλληψης. Το ίδιο δικαστήριο διεξάγει μια ακόμη έρευνα που περιλαμβάνει 15 άτομα μεταξύ των οποίων οι Γεσίλ, Αμπντουλκαντίρ Αϊγκάν και Αλή Οζανσόϊ. Αλλά σχετικά με αυτό τον φάκελο, δεν υπάρχει καμμία κίνηση.

O Aκτάρ ανέφερε πως ο Καμίλ Ατάγ κατά την διάρκεια της εκδίκασης απειλούσε τους καταγγέλλοντες και είπε πως ¨Μα ποιος πια θα ήθελε να μιλήσει σε αυτή την δίκη. Και παρά το ότι παρακολουθούνται ι συνομιλίες μαρτύρων, σε κανέναν δεν παρασχέθηκε αστυνομική προστασία¨.

Ο Ακτάρ απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το πώς θα συνεχιστεί η υπόθεση μετά από την αποφυλάκιση είπε τα εξής : ¨ Εμείς δεν αλλάζουμε γνώμη. Για εμάς αυτή η υπόθεση δεν τελείωσε. Θα συνεχίσουμε με αποφασιστικότητα. Πιστεύουμε πως εκείνη η περίοδος πρέπει να διαφωτιστεί¨.

Ο αδερφός του περιέγραψε τις εκτελέσεις του Ατάγ

Στην εκδίκαση της υπόθεσης για την JITEM κατηγορούμενος πρώην δήμαρχος της Τζίζρε Καμίλ Ατάγ είχε δηλώσει μεταξύ άλλων πως ¨Εάν δημοσιεύσω την λίστα που έχω στα χέρια μου θα σειστεί η Τουρκία¨ .Εναντίον του κατέθεσαν πολλοί μάρτυρες. Εκτός από μέλη των οικογενειών αυτών που εκτελέσθηκαν, εναντίον του κατέθεσε και ο αδερφός του ο Μεχμέτ Νουρί Μπινζέτ.

………………..

Ο αδερφός του Καμίλ Ατάγ ο Μπινζέτ, στην κατάθεση του περιέγραψε πολλές εκτελέσεις, και σε μια από αυτές περιέγραψε ως εξής : ¨ Τον Φεβρουάριο ή Μάρτιο του 1995 ο αδερφός μου ο Καμίλ Ατάγ έδωσε εντολή να εκτελεστεί άτομο ονόματι Αμπντουραχμάν από το χωριό Αλμασιγκί της επαρχίας Τζίζρε, επειδή συμπαθούσε το ΠΚΚ. Μετά από αυτό ο Καμίλ, ο γιός του ο Ταμέρ Ατάγ και ο Μεχμέτ Νεργκίζ κύκλωσαν το σπίτι του και τον σκότωσαν γαζώνοντας τον με καλάσνικοφ. Ήμουν δίπλα όταν έδωσε την εντολή στον Ταμέρ και τον Μεχμέτ να τον εκτελέσουν. Ο αδερφός μου ο Καμίλ είχε πει πως ο Αμπντουραχμάν πρέπει να σκοτωθεί.

…………..

 Εφ. Ραντικάλ 23/12/2012