ΧΑΚΑΝ ΤΣΑΒΟΥΣΟΓΛΟΥ : Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΑΡΑΒΙΑΖΕΙ ΤΙΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ

ΧΑΚΑΝ ΤΣΑΒΟΥΣΟΓΛΟΥ : Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΑΡΑΒΙΑΖΕΙ ΤΙΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ

O βουλευτής του ΑΚΠ Χακάν Τσαβούσογλου είπε πως η Ελλάδα στην Δυτική Θράκη εφαρμόζει στους μουσουλμάνους την πολιτική του διαίρει και βασίλευε. Ο Τσαβούσογλου δήλωσε πως ¨Ενώ όταν υπογράφηκε η συνθήκη της Λοζάνης το 85% ήταν Τούρκοι και οι υπόλοιποι Έλληνες, τώρα έχουμε μια αντίθετη κατάσταση¨.

Ο Χακάν Τσαβούσογλου-βουλευτής 24ης περιόδου που εξελέγη στην Προύσα είναι ένας από τους πολύχρωμους χαρακτήρες. Ο Τσαβούσογλου που εξελέγη βουλευτής με το κόμμα ΑΚ, λόγω του ότι κατάγεται από την Κομοτηνή-Ελλάδα, έγινε η φωνή των Τούρκων της Δυτικής Θράκης στην τουρκική βουλή. Ο Τσαβούσογλου κάνει σημαντικές εργασίες για την απομάκρυνση των προβλημάτων των πολιτών μας που ζούνε στην Δυτική Θράκη και είναι ένας από τους πιο σημαντικούς εκπροσώπους της περιοχής Μιλήσαμε με τον Χακάν Τσαβούσογλου που είναι και ο πιο νέος βουλευτής Προύσας…Θέσαμε επί τάπητος τα προβλήματα των μουσουλμάνων στην Δυτική Θράκη.

Πότε άρχισαν οι σχέσεις των Τούρκων με την Ελλάδα ;

Η επικοινωνία των δύο εθνών άρχισε με την κατάκτηση της Δυτικής Θράκης από τους Οθωμανούς στα 1353. Η κυριαρχία των Οθωμανών εκεί διήρκεσε πολλά χρόνια αλλά μετά την Γαλλική επανάσταση και την έναρξη των εθνικιστικών κινημάτων, η Οθωμανική Αυτοκρατορία άρχισε να έχει προβλήματα στην περιοχή. Με τους Βαλκανικούς πολέμους οι περιοχές αυτές βγήκαν από την Οθωμανική κυριαρχία. Τα προβλήματα που υπάρχουν τώρα, από τότε άρχισαν.

 -Προφανώς λόγω της ανταλλαγής πληθυσμών έγιναν αυτά τα προβλήματα.

-Μάλιστα. Με την συνθήκη της Λοζάνης που υπογράφηκε στις 24 Ιουλίου του 1923 πραγματοποιήθηκε η ανταλλαγή πληθυσμών. Αλλά εξαιρέθηκαν οι Ρωμιοί της Κωνσταντινούπολης και οι Τούρκοι της Δυτικής Θράκης.

Γιατί έγινε έτσι ;

Διότι η Κωνσταντινούπολη τότε όπως και σήμερα ήταν μια πολύ σημαντική περιοχή. Και καθώς οι μη μουσουλμάνοι ήταν πλούσιοι, αυτό αποτέλεσε λόγο εξαίρεσης τους από την ανταλλαγή πληθυσμών. Επίσης οι Ρωμιοί δεν ήθελαν να φύγουν από την Κωνσταντινούπολη, οι ίδιοι δεν θέλαν. Οι Ρωμιοί στην Κωνσταντινούπολη ήταν πολύ πλούσιοι.

-Αυτή την στιγμή πόσοι είναι στην Τουρκική μειονότητα Δυτικής Θράκης ;

Όταν υπογράφηκε η συνθήκη της Λοζάννης το 85% ήταν Τούρκοι και το υπόλοιπο Έλληνες, τώρα σχηματίστηκε μια ακριβώς αντίθετη κατάσταση. Λόγω της κολλημένης στάσης των ελληνικών κυβερνήσεων στην Δυτική Θράκη, οι πολίτες μας που ζούσαν εκεί αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν στην Τουρκία. Ενώ στην Τουρκία δεν υπήρξε αλλαγή. Οι Ρωμιοί μπορούν και ζούνε άνετα στην Τουρκία. Για αυτό τον λόγο οι Ρωμιοί αγαπάνε πολύ την Τουρκία.

-Ποιες ήταν οι επιπτώσεις από την ανταλλαγή πληθυσμών ; Υπήρξε ένα μεγάλο μεταναστευτικό ρεύμα. Πως επηρεάστηκαν οι άνθρωποι από αυτό ;

Η μετανάστευση ήταν ένα μεγάλο φαινόμενο. Οι άνθρωποι μεταναστεύοντας μαζί με την κουλτούρα τους, αναγκάστηκαν να αφήσουν ένα τμήμα της σε εκείνα τα εδάφη. Πολλά βάσανα περίμεναν τους ανθρώπους που έφταναν στην Ανατολία. Άλλωστε εκείνα τα χρόνια η Ανατολία ήταν σε πολύ άσχημη κατάσταση. Μια χώρα που μόλις είχε βγει από τον πόλεμο. Η Δημοκρατία μόλις είχε ιδρυθεί. Βιομηχανία δεν υπήρχε, δεν είχε μείνει τίποτε να φάνε οι άνθρωποι. Και αυτά τα βάσανα χειροτέρεψαν με τον ερχομό στην Ανατολία των Τούρκων της Ελλάδας. Υπήρξε βέβαια και κάτι καλό. Οι Τούρκοι που ήρθαν από την Ελλάδα ήταν τεχνίτες. Και εξ αυτών ήταν μεγάλο το όφελος στην ανάπτυξη της νεοϊδρυθείσας Τουρκικής Δημοκρατίας.

Ερχόμενοι σε αυτούς που μετανάστευσαν από Τουρκία σε Ελλάδα, αυτοί τι βίωσαν ;

Οι Έλληνες είναι πολύ εθνικιστές. Οι Έλληνες που μετανάστευσαν με την ανταλλαγή πληθυσμών, αποβλήθηκαν από τους ίδιους τους τους πολίτες. Δεν τους εσωτερίκευσαν αλλά τους αντιμετώπισαν σαν μειονότητα.

– Γιατί ; Λόγω εχθρότητας προς τους Οθωμανούς ;

Φυσικά…Η εχθρότητα προς τους Οθωμανούς ήταν πολύ μεγάλη στους Έλληνες. Και αυτό το έδειξαν ακόμη και στους δικούς τους.

¨ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΝ ΚΙΝΟΥΝΤΑΙ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΝΘΗΚΗ ΤΗΣ ΛΟΖΑΝΗΣ¨

 Αυτή την στιγμή οι Τούρκοι της Δυτικής Θράκης τι είδους προβλήματα αντιμετωπίζουν ;

Τα δικαιώματα των Τούρκων της Δυτικής Θράκης καθορίστηκαν από την συνθήκη της Λοζάνης. Εάν το ελληνικό κράτος εφαρμόσει τα άρθρα της συνθήκης της Λοζάννης δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα εκεί. Το πιο σημαντικό μας θέμα είναι η εκπαίδευση. Η Ελλάδα το 2006 κατέστησε υποχρεωτική την εκπαίδευση των νηπίων, και έτσι τα παιδιά που δεν πάνε σε νηπιαγωγείο δεν μπορούνε να γραφτούν στο δημοτικό. Καθώς όμως η γλώσσα εκπαίδευσης στα δημοτικά είναι τα ελληνικά, οι Τούρκοι δεν θέλουν να στείλουν τα παιδιά τους σε αυτά. Σύμφωνα με την συνθήκη της Λοζάνης πρέπει να είναι δίγλωσσα. Η Ελλάδα σε αυτό το σημείο δεν κινείται σύμφωνα με την συνθήκη της Λοζάνης. Τα παιδιά των Τούρκων εκεί βιώνουν αυτή την στιγμή μεγάλο πρόβλημα.

– Ποιος είναι ο στόχος της Ελλάδας σε αυτό ; Μήπως θέλει να εξαναγκάσει τους Τούρκους της Δυτικής Θράκης να μεταναστεύσουν στην Τουρκία ;

– Σωστή διαπίστωση. Η Ελλάδα στήνει στην Δυτική Θράκη μια δομή που αποτελείται από Τούρκους, Τσιγγάνους και Πομάκους. Εφαρμόζει την πολιτική του διαίρει και βασίλευε. Δυστυχώς η Ελλάδα δεν είναι η χώρα που ξέραμε όπου γεννήθηκε η δημοκρατία, δεν είναι μια χώρα που σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα. Αυτά που περιγράψαμε δείχνουν ότι στην Ελλάδα συμβαίνει το αντίθετο. Και ο λόγος για αυτό είναι ο εθνικισμός κατά των Τούρκων. Θέλουν να εκφοβίσουν τις μειονότητες.

– ΤΟ ΧΑΙΔΕΜΕΝΟ ΠΑΙΔΙ ΤΗΣ Ε.Ε.

– Η Ε.Ε. σε αυτό το θέμα δεν ασκεί κάποια πίεση ;

Η Ελλάδα είναι μέλος της Ε.Ε. από το 1980, αλλά είναι μια χώρα που δεν τηρεί τα κριτήρια της Ε.Ε. Η Ελλάδα αυτή την στιγμή είναι μια χώρα που δεν βλέπει με καλό μάτι τις μειονότητες και προβάλει εθνικιστικές πολιτικές. Η Ελλάδα είναι το χαϊδεμένο παιδί της Ε.Ε. ¨όπως μια οικογένεια φέρεται στο παιδί της, έτσι φέρεται και η Ε.Ε. στην Ελλάδα.

ΤΟΥΡΚΙΑ, Η ΠΙΟ ΑΝΕΤΗ ΧΩΡΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΡΩΜΙΟΥΣ

 Ποια είναι η κατάσταση των Ρωμιών στην Τουρκία, εμείς πως φερόμαστε στους Ρωμιούς πολίτες ;

Η Τουρκία έκανε σημαντικά βήματα στο θέμα των μειονοτήτων. Έθεσε υπό προστασία τις βακουφικές περιουσίες των μειονοτήτων. Η Τουρκία σε αυτό το σημείο θεωρείται ηγέτης στον κόσμο. Ρωτήστε τις μειονότητες, δεν υπάρχουν πολλά προβλήματα. Τα θέματα θρησκείας, εκπαίδευσης και οικονομίας είναι σε πολύ καλή κατάσταση. Θα έπρεπε όταν τα κάναμε εμείς αυτά, τα ίδια να έκαμνε η Ελλάδα αλλά και οι άλλες χώρες όπου βρίσκονται Τούρκοι. Το γεγονός πως παρά το ότι εμείς τα κάναμε αυτά, τα άλλα κράτη πράττουν αντίθετα, μας απογοητεύει. Η ψυχή μας θα ήθελε αυτά να γίνουν αμοιβαία. Να υπάρξει αμοιβαία εφαρμογή των αποφάσεων της συνθήκης της Λοζάνης.

Η ΕΛΛΑΔΑ ΒΛΕΠΕΙ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΘΡΑΚΗΣ ΩΣ ΟΧΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

Η Ελλάδα ξέρει τα βήματα που πρέπει να γίνουν στο θέμα των μειονοτικών δικαιωμάτων. Αλλά όταν εμείς τα ζητάμε αυτά, ή προκύπτει οικονομική κρίση ή έρχεται προεκλογική περίοδος. Το κόμμα της εξουσίας αι η αντιπολίτευση χρησιμοποιούν τους Τούρκους για να στείλουν μήνυμα στην εθνικιστική μερίδα του κόσμου. Οι πολίτες μας που ζούνε εκεί καθίστανται πολιτικό θέμα. Ιδιαίτερα σε περιόδους εκλογών γίνεται προσπάθεια να ασκηθεί πολιτική πάνω στους Τούρκους. Αυτά μας θλίβουν ιδιαίτερα. Εμείς ποτέ δεν φερθήκαμε έτσι στους πολίτες μας που είναι μειονότητα στην χώρα μας. Μάλιστα για να πάρουμε τις ψήφους των μειονοτήτων διευκολύνουμε ακόμη περισσότερο την ζωή τους.

Υπάρχει θέμα υπηκοότητας στην Ελλάδα ;

Φυσικά υπάρχει. Μέχρι το 1998 υπήρχε ένας νόμος στο ελληνικό σύνταγμα. Εάν ένας πολίτης μειονότητας στην Ελλάδα μείνει πάνω από 6 μήνες στο εξωτερικό, και από έρευνα βρεθεί πως δεν προτίθεται να γυρίσει πίσω, χάνει την ιθαγένεια του. Η Ελλάδα με αυτόν τον τρόπο μέχρι το 1998 αφαίρεσε την ιθαγένεια από 60.000 άτομα. Η Ελλάδα το αποδέχτηκε αυτό και το 1998 κατήργησε αυτόν τον νόμο. Αλλά δεν επέστρεψε την ιθαγένεια σε αυτά τα 60.000 άτομα. Η Ελλάδα που σκεφτείτε είναι μέλος της Ε.Ε.

Ποιος είναι ο σκοπός της Ελλάδας εδώ ;

Να απομακρύνει από την Ελλάδα τις μειονότητες που δεν έχουν ελληνική καταγωγή. Πρόκειται για ένα είδος γενοκτονίας. Και είναι ένα στοιχείο που δείχνει σε τι σημείο έχει φτάσει ο εθνικισμός. Για αυτό τον λόγο έχει μειωθεί ο τουρκικός πληθυσμός εκεί.

¨Το αξίωμα του μουφτή είναι σημαντικό για τους Τούρκους¨

Εάν έρθουμε στα θρησκευτικά προβλήματα, εκεί τι θέματα υπάρχουν ;

Σύμφωνα με την Συνθήκη των Αθηνών του 1913 η Κοινότητα Δυτικής Θράκης εκλέγει τον μουφτή της. Αλλά οι μουφτήδες που έχουμε εκλέξει εμείς σήμερα δεν αναγνωρίζονται από το κράτος της Ελλάδας, Το ελληνικό κράτος διορίζει το ίδιο μουφτήδες. Οι Τούρκοι δεν δέχονται αυτήν την κατάσταση, αλλά αυτό γίνεται. Στην περιοχή εκείνη υπάρχουν δύο μουφτήδες. Δηλαδή υπάρχει ένα θέμα δικέφαλου. Οι Τούρκοι που ζούνε στην Δυτική Θράκη έχουν το δικαίωμα να εκλέγουν τον μουφτή τους και το κάνουν, αλλά εμφανίζονται δύο μουφτήδες. Οι Έλληνες με αυτό τον τρόπο παραβιάζουν την συνθήκη των Αθηνών.

Ποια είναι η σημασία των μουφτήδων για τους Τούρκους της Δυτικής Θράκης ;

Είναι ένας θρησκευτικός ηγέτης. Οι ηγέτες των Τούρκων εκεί είναι τα άτομα που είναι στις μουφτείες. Οι μουφτήδες έχουν διάφορες αρμοδιότητες. Παρατηρούν και ελέγχουν τις βακουφικές περιουσίες. Το αξίωμα του μουφτή είναι σημαντικό για την άνετη διαβίωση των Τούρκων εκεί. Σύμφωνα με την Λοζάνη, οι μειονότητες μπορούν να ιδρύουν σχολεία, χώρους προσευχής και κοινωνικούς φορείς. Για να το πράξουν αυτό μπορούν να εκμεταλλεύονται τα έσοδα από τις βακουφικές περιουσίες. Αυτά όμως παρεμποδίζονται από τον κρατικό διορισμό του μουφτή. Διότι υπάρχουν δύο μουφτήδες. Το δικέφαλο σύστημα ωφελεί τους Έλληνες. Οι Έλληνες δεν αναγνωρίζουν τον μουφτή που εκλέξαμε, και εμείς δεν αναγνωρίζουμε τον μουφτή που διόρισαν.

-Πως είναι οι διορισμένοι μουφτήδες ; 

Ως εξής. Καθώς ο διορισμένος μουφτής τοποθετήθηκε από το κράτος, είναι και υπεύθυνος έναντι αυτού. Διότι όσο και ευαίσθητος να είσαστε, εάν είσαστε διορισμένος, φέρετε ευθύνη απέναντι σε αυτούς που σας διόρισαν. Και αυτό δεν είναι αρκεί για εμάς.

Πως είναι οι σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας ;

Λόγω της γειτνίασης μας την Ελλάδα έχουμε αλληλεπιδράσεις από πολλές πλευρές. Είναι μια κατάσταση που έρχεται από την ιστορία. Αυτή την στιγμή έχουμε ένα εμπορικό τζίρο ύψους 4,1 δις ευρώ με την Ελλάδα. Αυτό είναι πολύ μικρό και είναι ανάγκη να το αυξήσουμε περισσότερο. Αυτή τη στιγμή υπάρχει οικονομική κρίση στην Ελλάδα. Πολλές εταιρίες πουλιούνται. Κρατικοί φορείς ιδιωτικοποιούνται. Αυτά είναι ευκαιρίες για εμάς. Οι επιχειρηματίες μας αγοράζοντας εταιρίες εκεί, μπορούν να συμβάλουν πολλά και για την Τουρκία και για την Ελλάδα. Η κατάσταση αυτή θα ενδυναμώσει και τους Τούρκους της Δυτικής Θράκης. Η κατάσταση αυτήν τη στιγμή είναι πολύ κατάλληλη για επενδύσεις στην Ελλάδα. Αυτό είναι μια μεγάλη ευκαιρία για τους επενδυτές. Εμείς σε αυτό το θέμα είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε τους επιχειρηματίες μας.

Εφημερίδα Γενί Ακίτ

Ραμαζάν Αλκάν

Aναδημοσίευση στην Μπιρλίκ 10/11/2012