ΠΑΡΑΛΗΡΗΜΑ ΝΤΑΒΟΥΤΟΓΛΟΥ

Απάντησε στον Ελληνοκύπριο πρέσβη

 ¨Εάν είχατε πει το Ναι στο σχέδιο Αννάν, οι Ελληνοκύπριοι θα είχαν επωφεληθεί περισσότερο από όλους. Και εσείς σήμερα δεν θα είχατε μια χρεοκοπημένη οικονομία.

Ο υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου ευρισκόμενος για επίσημη επίσκεψη στην Φινλανδία, μετά από ερώτηση του Ελληνοκύπριου πρέσβη που αναφέρθηκε στην κριτική της Ε.Ε. απέναντι στην Τουρκία απάντησε λέγοντας τα εξής : ¨Οι Ελληνοκύπριοι εμποδίζουν την υποψηφιότητα της Τουρκίας για την Ε.Ε. Πιστεύουν πως η Τουρκία θα είναι πιο αδύναμη και ότι θα παρακαλέσει. Πιστεύω πως τώρα μπορείτε να συγκρίνετε την απόδοση μας με αυτήν των Ελληνοκυπρίων ή άλλων χωρών. Δεν πρόκειται ποτέ να παρακαλέσουμε¨.

Ο Νταβούτογλου ευρισκόμενος στο γνωστό think tank της Φινλανδίας Παασικίβι, έκανε ομιλία με τίτλο ¨Ο ρόλος της Τουρκίας στην διασφάλιση της παγκόσμιας ειρήνης στο πλαίσιο των σημερινών εξελίξεων, και η αντανάκλαση του στην Ευρώπη¨. Ο Νταβούτογλου μετά από την ομιλία, απάντησε σε ερωτήσεις των μετεχόντων. Τότε πήρε τον λόγο ο πρεσβευτής της Κύπρου στο Ελσίνκι Φίλιππος Κριτιώτης, ανέγνωσε το τμήμα επικρίσεων από την έκθεση προόδου της Ε.Ε. σχετικά με την τουρκική υποψηφιότητα και ρώτησε εάν η Τουρκία θα συνεχίσει να μην τηρεί τα υπεσχημένα.

¨Η Ε.Ε. ΕΧΑΣΕ 10 ΧΡΟΝΙΑ¨

Ο Νταβούτογλου υπενθύμισε πως πέρα από την παράγραφο που διάβασε ο Ελληνοκύπριος πρέσβης, υπάρχουν αρκετές παράγραφοι που επαινούν την Τουρκία. Ο Νταβούτογλου θύμισε πως η Ε.Ε έκανε μέλος της τον ελληνοκυπριακό τομέα πριν να λυθεί το θέμα των συνόρων και ότι οι Ελληνοκύπριοι ήταν που είπαν το Όχι στις 24/4/2012 στο σχέδιο Αννάν. Είπε : ¨ Ο Ελληνοκυπριακός τομέας έγινε μέλος την 1/5/2004. Ήταν μια πολύ κρίσιμη εβδομάδα μετά από το δημοψήφισμα. Τότε η Ε.Ε. είχε δύο επιλογές. Η βλέποντας το δημοψήφισμα θα έλεγαν «Οι Τουρκοκύπριοι αποδέχτηκαν το σχέδιο που στηρίξαμε. Να κάνουμε ακόμη ένα δημοψήφισμα, και ως τότε οι Ελληνοκύπριοι ας περιμένουν για την ιδιότητα του πλήρους μέλους». Η όπως μας υποσχέθηκαν – και εγώ είμαι μάρτυρας σε αυτό- όλοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες, και δεν θέλω να αναφέρω τα ονόματα τους εδώ, που μας είχαν πει πως ¨Εάν οι Τουρκοκύπριοι πούνε το Ναι, η απομόνωση θα καταργηθεί. Θα έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους Ελληνοκύπριους¨. Τι έγινε λοιπόν ; Σας περιγράφω το λάθος που έκανε η Ε.Ε. Παρά τις υποσχέσεις που δόθηκαν, και παρά το ότι οι Ελληνοκύπριοι ψήφισαν Όχι, έκαναν την ελληνοκυπριακή πλευρά πλήρες μέλος της Ε.Ε. Και συνεχίζουν να έχουν απομονωμένους τους Τουρκοκύπριους. Κάθε χρόνο επαναλαμβάνεται η ίδια παράγραφος στην έκθεση προόδου της Ε.Ε. Αυτό δεν είναι δίκαιο. Εξ αιτίας αυτού η Ε.Ε. έχασε 10 χρόνια και αν συνεχίσει με αυτήν τη νοοτροπία, θα χάσει άλλα 10.¨

Ο Νταβούτογλου ανέφερε πως για να αρχίσουν ξανά οι συνομιλίες, η τουρκική πλευρά ζήτησε έναν χρονικό περιορισμό για το τέλος των διαπραγματεύσεων και είπε πως ¨Τι θέλετε ; Εάν θέλετε μια ενωμένη Κυπριακή Δημοκρατία, τότε γιατί απορρίψατε το σχέδιο Αννάν ; Γιατί δεν κάθεστε στο τραπέζι για τον καθορισμό ενός πλαισίου ; Εάν θέλετε δύο κράτη, αυτό είναι δική σας απόφαση¨.

……………….

Εάν το 2004 η ελληνοκυπριακή πλευρά είχε πει ¨Ναι¨, τότε όλα αυτά τα θέματα που συζητάμε σήμερα δεν θα υπήρχαν. Θα υπήρχε μια ενωμένη Κύπρος πλήρες μέλος της Ε.Ε. και με καλές σχέσεις με εμάς. Στο νησί δεν θα υπήρχε τουρκικός στρατός. Θα είχε επιτευχθεί μια πλήρης οικονομική ενσωμάτωση Τουρκίας και Κύπρου και οι πλέον ωφελημένοι από αυτό θα ήταν οι Ελληνοκύπριοι. Και εσείς δεν θα είχατε μια χρεοκοπημένη οικονομία, διότι θα κάνατε χρήση του υπέροχου δυναμικού της τουρκικής οικονομίας.

………………

Haberturk 20/12/2012

Σχ : ¨Θα είχε επιτευχθεί μια πλήρης οικονομική ενσωμάτωση Τουρκίας και Κύπρου και οι πλέον ωφελημένοι από αυτό θα ήταν οι Ελληνοκύπριοι¨ λέει ο κύριος Νταβούτογλου. Μήπως μπερδεύει τις επί χρήμασι εκδιδόμενες με τους Ελληνοκύπριους ; Διότι αν είναι να τουρκοποιηθεί ο τόπος μας (ο όποιος τόπος μας) τι να τα κάνουμε τα χρήματα ; Όσο για το ΟΧΙ στο σχέδιο Αννάν, ο Θεός να αναπαύει την ψυχή του μεγαλύτερου Έλληνα των τελευταίων δεκαετιών, του Τάσου Παπαδόπουλου.

Μοιραστείτε
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someone