ΝΕΑ ΜΕΘΟΔΟ ΣΥΝΟΜΙΛΙΩΝ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΠΡΟΤΕΙΝΕ Ο ΑΛΕΞΑΝΤΕΡ ΝΤΑΟΥΝΕΡ

ΝΕΑ ΜΕΘΟΔΟ ΣΥΝΟΜΙΛΙΩΝ ΠΡΟΤΕΙΝΕ Ο ΑΛΕΞΑΝΤΕΡ ΝΤΑΟΥΝΕΡ

Η μέθοδος προβλέπει τις συνομιλίες μεταξύ Άγκυρας- Κύπρου και Αθήνας- KKTC

Αναζήτηση για νέες διαπραγματεύσεις στην Κύπρο…

Ο Αλεξάντερ Ντάουνερ, Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν για το Κυπριακό, πρόβαλε νέα μέθοδο συνομιλιών.

Σύμφωνα με την είδηση της κυπριακής εφημερίδας Πολίτης, η Άγκυρα θα συνομιλήσει με την Κύπρο και η Αθήνα με την ΚΚΤC. Η Τουρκία ανακοίνωσε πως είναι δυνατή η πραγματοποίηση των συνομιλιών, όσο διατηρείται η ισορροπία στην μέθοδο.

Ο Αλεξάντερ Ντάουνερ έπειτα από τις επαφές που είχε με τις εγγυήτριες χώρες, Αγγλία, Τουρκία, Ελλάδα, ανακοίνωσε την νέα του πρόταση για τις διαπραγματεύσεις.

Σύμφωνα λοιπόν με την είδηση που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Πολίτης, ο Έλληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου Ντερβίς Έρογλου, και ο πρωθυπουργός Ερντογάν με τον Ελληνοκύπριο ηγέτη που θα εκλεγεί τον Φεβρουάριο.

Έπειτα από τις συναντήσεις των ηγετών θα διοργανωθεί διάσκεψη με την συμμετοχή των τριών εγγυητριών χωρών.

Προβλέπεται οι διμερείς συναντήσεις να πραγματοποιηθούν στην Άγκυρα και Αθήνα, ενώ η διάσκεψη θα γίνει στην πρωτεύουσα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Βρυξέλλες.

Η πορεία των νέων διαπραγματεύσεων θα ξεκινήσει τον Μάρτιο του 2013 και σκοπεύετε να ολοκληρωθούν μέχρι τις επόμενες προεδρικές εκλογές της ΤΔΒΚ που θα διεξαχθούν το 2015.

Η Άγκυρα παρέμεινε επιφυλακτική απέναντι στους ισχυρισμούς της κυπριακής εφημερίδας.

Το Υπουργείο Εξωτερικών υπενθύμισε πως παρόμοιες ιδέες είχαν ειπωθεί και στο παρελθόν, αλλά η Ελλάδα και η Ρωμαίικη πλευρά δεν είχαν απαντήσει θετικά.

Στην ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών διατυπώθηκαν τα εξής, «όσο διατηρηθεί ισορροπία στη μέθοδο, η άποψη της Τουρκικής πλευράς για τέτοιου είδους επαφές και η διάσκεψη με την συμμετοχή των εγγυητριών χωρών θα είναι θετική. Φυσικά πρώτα θα πρέπει οι δύο πλευρές στη νήσο να έχουν συμφωνήσει σχετικά με την μορφή των διαπραγματεύσεων».

TRT 25/12/2012