ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΚΟΥΡΔΩΝ ΣΤΗΝ ΠΡΟΥΣΑ

Στην Προύσα η έρευνα δεν γίνεται για αυτούς που λιντσάρισαν αλλά για αυτούς που υπέστησαν το λιντσάρισμα

Μετά από τα γεγονότα λιντσαρίσματος σε βάρος Κούρδων στη Προύσα που άρχισαν στις 6 Σεπτεμβρίου και συνεχίστηκαν στο διάστημα 24 με 29 Νοεμβρίου, η τοπική ηγεσία του κόμματος BDP κλήθηκε για καταθέσεις.

Παρά το ότι πέρασε σχεδόν ένας μήνας από απόπειρες λιντσαρίσματος που επί 5 μέρες έκανε ομάδα φασιστών χιλιάδων ατόμων, δεν ασκήθηκε δίωξη σε κανέναν. Αυξάνονται οι αντιδράσεις επίσης για την σύλληψη 14 μελών του BDP που είναι Κούρδοι.

Την περασμένη Παρασκευή η αστυνομία πήγε στα γραφεία Προύσας του BDP και σε διάφορες άλλες διευθύνσεις και επέδωσε κοινοποιήσεις που έλεγαν πως ο πρόεδρος της τοπικής οργάνωσης Μεχμέτ Ντιλέκ και τα μέλη Αϊλά Γιλντιρίμ, Χαλίτ Μποζμπέι και Νουρί Μπαγιντίρ πρέπει να προσέλθουν στην Αστυνομική Διεύθυνση Προύσας.

 

Ο πρόεδρος του BDP Προύσας Μεχμέτ Ντιλέκ, μιλώντας στο Φιράτ, ανέφερε πως από τις 6 Σεπτεμβρίου άρχισε στην Προύσα ένα σχεδιασμένο και οργανωμένο μαζικό λιντσάρισμα σε βάρος του κουρδικού λαού. Ο Ντιλέκ είπε πως αυτές οι συλλήψεις, οι προφυλακίσεις και οι επείγουσες έρευνες θα αποτελέσουν σημείο ενθάρρυνσης για τους φασιστικούς κύκλους. Ο Ντιλέκ έκανε έκκληση για υπεύθυνη συμπεριφορά προς τους αρμόδιους και είπε πως κάθε φορά μετά από κάθε σχετική δήλωση του Ερντογάν και άλλων εκπροσώπων του ΑΚΠ, η ένταση στην πόλη ανεβαίνει, κάτι που όπως είπε ισχυροποιεί τους φασιστικούς κύκλους. Ο Ντιλέκ είπε : ¨Ο υπουργός Εσωτερικών Ιντρίς Ναίμ Σαχίν όταν στενοχωριέται συλλαμβάνει Κούρδους. Είναι ανάγκη σε τοπικό και σε εθνικό επίπεδο να χρησιμοποιείται η γλώσσα της ειρήνης. Ιδιαίτερα όταν η κυβέρνηση στοχοποιεί το BDP, αρχίζουν οι επιθέσεις σε βάρος του. Προκλητικές δηλώσεις του πρωθυπουργού ή άλλων στελεχών του ΑΚΠ που γίνονται αλλού, συμβάλλουν στις επιθέσεις που γίνονται σε βάρος των Κούρδων. Φασιστικοί κύκλοι που θρέφονται από τις διασπαστικές δηλώσεις αξιωματούχων του ΑΚΠ, οργανώνουν επιθέσεις σε βάρος Κούρδων. Όλοι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους για να σταματήσει αυτός ο βρώμικος πόλεμος. Ο πόλεμος αυτός πρέπει να λήξει και καθένας πρέπει να γίνει ένας πρέσβης της ειρήνης¨.

Σχετικά με τις επιθέσεις της 6ης Σεπτεμβρίου αναφέρει τα εξής : ¨ Θελήσαμε να κάνουμε ανακοίνωση τύπου και πορεία, ενημερώσαμε σχετικά όλες τις αρχές και ζητήσαμε να διασφαλιστεί η ασφάλεια. Την ώρα που συνεχιζόταν χωρίς προβλήματα η πορεία, ομάδα φασιστών χιλιάδων ατόμων συναντήθηκε με την αστυνομία και άρχισαν οι επιθέσεις σε βάρος των Κούρδων.

…………..

Κουρδικό Πρακτορείο Φιράτ 16/12/2012