ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΕΣ ΚΑΙ ¨ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΕΣ¨ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΣΤΡΑΤΟ

4 περιστατικά αυτοκτονίας σε μια εβδομάδα στον στρατό, σε ένα χρόνο 66 θάνατοι

Στην Τουρκία με την υποχρεωτική θητεία αυξήθηκαν όσο ποτέ οι ύποπτοι θάνατοι. Στρατιώτης ονόματι Μπουράκ Κασάρ αναφέρεται πως αυτοκτόνησε στην Εργκάνι. Ένας άλλος στρατιώτης στον νομό Χακκάρι μεταφέρθηκε τραυματισμένος στο νοσοκομείο μετά από απόπειρα αυτοκτονίας. Κατά την τελευταία εβδομάδα 4 στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους με ύποπτο τρόπο, λόγω ¨αυτοκτονίας¨.

Αναφέρθηκε πως ο καταγόμενος από την Ριζούντα Μπουράκ Κασάρ που υπηρετούσε στο 2ο μηχανοκίνητο τάγμα στην Εργκάνι του Ντιγιαρμπακίρ, κατά την ώρα της συντήρησης, έστρεψε το τυφέκιο G3 προς το στήθος του και πυροβόλησε. Ο Κασάρ αναφέρθηκε πως πέθανε επιτόπου, ενώ η σωρός του μεταφέρθηκε για νεκροψία στο νοσοκομείο της πολύς Εργκάνι.

Περιστατικό απόπειρας αυτοκτονίας υπήρξε και σε τάγμα ειδικών δυνάμεων πεζικού στο Χακκάρι. Ο καταγόμενος από το Αντάπαζαρι στρατιώτης Σαβάς Μποζανμπονάρ βαριά τραυματισμένος, συνεχίζει την θεραπεία του στο νοσοκομείο του Χακάρι.

Στις 15 Δεκεμβρίου αναφέρθηκε πως αυτοκτόνησε στο συνοριακό τάγμα του χωριού Αλμπαϊράκ του νομού Βαν, ο στρατιώτης Νταβούτ Γιαρντιμτζί. Ο Γιαρντιμτζί έχασε την ζωή του.

Στις 13 Δεκεμβρίου ο 3,5 μηνών στρατιώτης Στρατοχωροφυλακής Μπεκίρ Γιλμάζ στο φυλάκιο Γεσιλκαραμάν της Αττάλειας, αυτοκτόνησε πυροβολώντας στο κεφάλι του με το MP5. O Μπεκίρ Γιλμάζ πέθανε επιτόπου, ενώ η σωρός του μετά την νεκροψία, θάφτηκε στην πατρίδα του την Σαμψούντα.

Από την αρχή του έτους ως τώρα 66 θάνατοι

Η Πρωτοβουλία Δικαιωμάτων Στρατιωτών μετά από την αύξηση των ύποπτων θανάτων, έγραψε στον λογαριασμό της στο twitter πως εντός του 2012 υπήρξαν 65 αυτοκτονίες στρατιωτών ¨υποχρεωτικής θητείας¨ και ότι εξ αυτών στον τύπο εμφανίστηκαν μόνο οι 47. Μαζί με τον θάνατο του Κασάρ το νούμερο αυτό ανέβηκε στο 66.

ΤΟ 2012 ΑΥΞΗΘΗΚΑΝ ΟΙ ΥΠΟΠΤΟΙ ΘΑΝΑΤΟΙ

Την περασμένη εβδομάδα το υπουργείο Εθνικής Άμυνας ανακοίνωσε στοιχεία με βάση τα οποία στο διάστημα ετών από 2007 έως 2012 129 στρατιώτες έχασαν την ζωή τους από ¨ατυχήματα όπλων¨. Στην ανακοίνωση αναφέρεται πως στα τελευταία 5 έτη 1108 άτομα έχασαν τη ζωή τους πάνω στο καθήκον -αλλά εκτός συγκρούσεων- και ότι εξ αυτών οι 263 ήταν αξιωματικοί και υπαξιωματικοί και οι 845 δεκανείς και στρατιώτες. Κατά την διάρκεια της θητείας η ¨αυτοκτονία¨ αναφέρεται ως πρώτη αιτία θανάτου

Η ¨αυτοκτονία¨ ως αίτιο θανάτου παρουσίασε μεγάλη αύξηση κατά το έτος 2012. Σύμφωνα με την αναφορά της IHD ( Ένωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων) τα ύποπτα περιστατικά αυτοκτονιών στρατιωτών και αστυνομικών κατά το 2011 ήταν 43 και κατά το 2010 47.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία στην δεκαετία ανάμεσα στο 1991 και στο 2001 υπήρξαν 815 ύποπτοι θάνατοι στρατιωτών εντός των Τ.Ε.Δ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της IHD σε αυτήν την ίδια δεκαετία υπήρξαν και 433 περιπτώσεις ύποπτων περιστατικών αυτοκτονιών που έληξαν με τραυματισμούς. Υπολογίζεται πως τα πραγματικά νούμερα είναι ακόμη υψηλότερα.

Μέχρι σήμερα δεν υπήρξε μια σοβαρή συζήτηση και έρευνα για τους ύποπτους θανάτους στρατιωτών. Αναφέρεται πως σε πολλές περιπτώσεις στρατιώτες σκοτώνονται και μετά αυτό παρουσιάζεται σαν αυτοκτονία ή σαν ατύχημα. Η Τουρκία είναι η χώρα με τις περισσότερες ¨αυτοκτονίες¨ στρατιωτών στον κόσμο.

Φέτος παρατηρείται πως παράλληλα με την σφοδρότητα των ενόπλων συγκρούσεων αυξάνονται και τα περιστατικά ¨αυτοκτονίας¨ στρατιωτών. Υπάρχουν υποψίες πως κάποιες από τις απώλειες του στρατού κατά τις ένοπλες συγκρούσεις παρουσιάζονται μετά ως αυτοκτονίες. Μυστικό επίσης δεν είναι και η άσχημη συμπεριφορά εντός των ΤΕΔ.

Κουρδικό Πρακτορείο Φιράτ 17/12/2012

Μοιραστείτε
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someone