ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΟΦΗΣ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥ ΜΑΥΣΩΛΕΙΟΥ

ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΟΦΗΣ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥ ΜΑΥΣΩΛΕΙΟΥ

30 Τούρκοι δικηγόροι στις 30 Ιανουαρίου του 2013 θα καταθέσουν αγωγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Μαυσωλείο της Αλικαρνασσού… Πρόκειται για ένα από τα επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου. Την δεκαετία του 1850 οι Βρετανοί μετέφεραν στο British Museum του Λονδίνου αγάλματα και γλυπτά από το σύμβολο του καταγάλανου Μπόντρουμ, τα οποία βρίσκονται ακόμη εκεί.

Τώρα 30 δικηγόροι καταβάλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για την επιστροφή των ιστορικών έργων στην Ανατολία, στα εδάφη στα οποία ανήκουν.

Ο δικηγόρος Ρεμζί Καζμάζ ο οποίος παραχώρησε συνέντευξη στο ειδησεογραφικό κανάλι TRT Haber εξ’ ονόματος των συναδέλφων του που δίνουν αγώνα εδώ και 9 χρόνια, είπε ότι στις 30 Ιανουαρίου του 2013 θα καταθέσει αγωγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ο πιο επιβλητικός μνημειακός τάφος της αρχαιότητας κατασκευάστηκε γύρω στο 350 π.Χ. μετά τον θάνατο του βασιλιά της Καρίας Μαύσωλου, με εντολή της βασίλισσας Αρτεμίσιας ως ένδειξη της αγάπης της.

Το μνημείο, το οποίο θεωρείται επίσης σύμβολο του έρωτα, ανακαλύφθηκε την δεκαετία του 1850 στις ανασκαφές που διεξήγαγαν στην περιοχή οι Βρετανοί.

Οι Βρετανοί μετέφεραν στο Λονδίνο κομμάτια του ταφικού μνημείου τα οποία εκτίθενται στο British Museum.

Το μουσείο αρνείται να επιστρέψει τα αρχαιολογικά ευρήματα παρά τις όλες προσπάθειες που καταβάλλονται από εκείνη την μέρα.

Τώρα όμως ξεκινάει μια νέα διαδικασία στην όλη υπόθεση.

Ο Ρεμζί Καζμάζ και 30 συνάδελφοι του που καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για την επιστροφή των αρχαιοτήτων θα προσφύγουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Οι Βρετανοί είναι απρόθυμοι όσον αφορά την επιστροφή των αρχαιολογικών θησαυρών υποστηρίζοντας ότι αυτά αποκτήθηκαν με την άδεια που τους έδωσε ο Μεγάλος Βεζίρης της εποχής.

Ο Ρεμζί Καζμάζ και οι συνάδελφοι του θα καταθέσουν την αγωγή στο ΕΔΑΔ στις 30 Ιανουαρίου και σε περίπτωση δικαστικής νίκης θα είναι μια απόφαση-σταθμός καθώς θα αποτελέσει νομικό προηγούμενο για άλλες μελλοντικές υποθέσεις καθώς και υποθέσεις που εκκρεμούν.

Έλληνες, Σομαλοί, Νιγηριανοί θα μπορέσουν να διεκδικήσουν αρχαιότητες που εκλάπησαν από τη χώρα τους.

Πρόκειται για την πρώτη προσφυγή σε αυτή τη βάση και έχει προκαλέσει ενδιαφέρον σε όλον τον κόσμο.

Τα αγάλματα του Μαυσώλου και της Αρτεμισίας, του πιο ερωτευμένου βασιλικού ζεύγους της αρχαιότητας, καθώς και κομμάτια που έχουν διασωθεί από το μνημείο θα επιστρέψουν στα εδάφη της Ανατολίας μετά από περισσότερα από 150 χρόνια, σε περίπτωση που η απόφαση θα είναι υπέρ της Τουρκίας.

 TRT 16/12/2012

Μοιραστείτε
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someone