ΘΕΛΩ ΤΟ ΔΙΚΙΟ ΜΟΥ !

Πατέρας Αρντά : Αναζητώ το δίκιο μου !

Η οικογένεια του Οζγκιούρ Αρντά που σκοτώθηκε από την αστυνομία, υπέβαλε μήνυση, ζητώντας την τιμωρία των υπευθύνων. Ο πατέρας Αρντά δηλώνει πως αναζητά το δίκιο του, την ώρα που η Ένωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (IHD) ανακοίνωσε την αναφορά της σχετικά με τους πολίτες που σκοτώθηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας στην περίοδο 2009-2012. Σύμφωνα με αυτήν μέσα σε 4 χρόνια 180 πολίτες δολοφονήθηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας. Το παράρτημα της IHD του Ντιγιαρμπακίρ και ο Μεχμέτ Αρντά-πατέρας του Οζγκιούρ Αρντά που σκοτώθηκε από την αστυνομία επειδή δεν υπάκουσε στην προειδοποίηση ΣΤΟΠ, οργάνωσαν συνέντευξη τύπου στα γραφεία της IHD.

O πρόεδρος του παραρτήματος της IHD Ρατζί Μπιλιτζί, στην σύντομη ομιλία που έκανε, ανέφερε πως με το τελευταίο αυτό περιστατικό, για μια ακόμη φορά παραβιάστηκε το δικαίωμα στην ζωή. Ο Μπιλιτζί ανέφερε πως στο Ντιγιαρμπακίρ αλλά και ευρύτερα στο Βόρειο Κουρδιστάν και σε όλη την Τουρκία, υπάρχουν σοβαρές παραβιάσεις του δικαιώματος στη ζωή και είπε πως ¨Εάν το κράτος λογοδοτούσε για αυτές τις παραβιάσεις, σήμερα το περιστατικό αυτό δεν θα επαναλαμβανόταν¨.

Ο Μπιλιτζί υπενθύμισε τις δηλώσεις του πρωθυπουργού και του υπουργού Εσωτερικών σχετικά με τις παραβιάσεις στο δικαίωμα της ζωής και ανακοίνωσε ως εξής τον απολογισμό σχετικά με τις παραβιάσεις αυτού του είδους στα έτη 2009,2010,2011 και των 9 πρώτων μηνών του 2012 :

2009 : 87 νεκροί και 78 τραυματίες

2010 : 34 νεκροί και 89 τραυματίες

2011 : 48 νεκροί και 106 τραυματίες

2012(πρώτοι 9 μήνες) : 11 νεκροί και 39 τραυματίες.

Ο Μπιλιτζί είπε πως ¨¨Όλα αυτά δείχνουν πως στις κοινωνικές διαμαρτυρίες οι δυνάμεις ασφαλείας χρησιμοποιούν δυσανάλογη βία και πυροβολούν στοχεύοντας¨ και ζήτησε το τουρκικό κράτος να στραφεί ενάντια σε αυτές τις δολοφονίες και να τιμωρήσει τους υπεύθυνους.

Πατέρας Αρντά : Αναζητώ το δίκιο μου !

Μετά από την ομιλία του Μπιλιτζί, στην ομιλία που έκανε ο Μεχμέτ Αρντά-πατέρας του Οζγκιούρ Αρντά που σκοτώθηκε από την αστυνομία, είπε : ¨ Στις 19.00 έπινα τσάι στην συνοικία Μπαγλάρ. Ένιωσα ένα σφίξιμο και πηγαίνοντας σπίτι με πήρε τηλέφωνο η γυναίκα μου. Μου είπε πως η αστυνομία είχε πυροβολήσει τον Οζγκιούρ. Συνήλθα και πήγα στο νοσοκομείο. ΟΙ αστυνομικοί δεν μου έδιναν πληροφορίες σχετικά με τον Οζγκιούρ. Μετά ήρθε ένας γιατρός και μου είπε πως ¨Έσκασε η αρτηρία του, δεν μπορέσαμε να τον σώσουμε¨.

Ο Αρντά διέψευσε αυτά που διέρρευσαν πως ¨υπήρξε σύγκρουση¨ και ότι το είχε σκάσει από την φυλακή, και έδειξε μάλιστα στους δημοσιογράφους το χαρτί αδείας που έφερε ο γιός του.

Τέλος ο Αρντά είπε πως αναζητά το δίκιο του, πως δεν πρόκειται να παρατήσει το θέμα και θα υποβάλει μήνυση κατά των υπευθύνων.

Δικηγόρος Τσελεμπί : Η ανθρώπινη ζωή είναι πολύ φτηνή

Ο Σερντάρ Τσελεμπί-δικηγόρος της οικογένειας Αρντά, ενημέρωσε για την νομική διάσταση του θέματος : Στην περιοχή το δικαίωμα στην ζωή είναι πολύ απλό και η ανθρώπινη ζωή πολύ φτηνή. Σε μια συνηθισμένη μέρα μπορεί να σε πυροβολήσουν στην μέση του δρόμου¨. Ανέφερε πως ο λόγος για αυτό είναι η ατιμωρησία που παρατηρείται στο σύστημα της δικαιοσύνης.

Ο δικηγόρος διέψευσε την ανακοίνωση της αστυνομίας του Ντιγιαρμπακίρ περί ένοπλης σύρραξης που δημοσιεύτηκε σε διάφορα ΜΜΕ, και είπε πως ¨Θα υποβάλλουμε μήνυση, αλλά με θλίψη μου λέω πως κι αυτή η υπόθεση θα κλείσει όπως έγινε με άλλες. Σκοτώθηκε ένας άνθρωπος, και όχι τιμωρία αλλά ούτε καν έρευνα έγινε¨.

……………………..

 Κουρδικό Πρακτορείο Φιράτ 25/12/2012