ΩΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΣΣΥΡΙΟΙ ΑΓΩΝΙΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ…

BBC τουρκικά : ¨Και οι Ασσύριοι εργάζονται για την αναγνώριση της γενοκτονίας τους¨

Το περιοδικό Εκόνομιστ αναφέρει πως οι Ασσύριοι στην Τουρκία εντείνουν τις προσπάθειες τους για να γίνουν αποδεκτά τα γεγονότα του 1915 ως γενοκτονία, και ότι αγωνίζονται σχετικά με την έκταση του μοναστηριού του Γαβριήλ. Στο άρθρο εν περιλήψει αναφέρονται τα εξής :

Όταν το 1915 οι Νεότουρκοι μαζί με κουρδικές φυλές έσφαζαν μαζικά τους Αρμένιους, οι θρησκευτικοί ηγέτες έλεγαν πως αυτοί που σκότωναν χριστιανούς τους περίμεναν περιουσίες και ωραίες γυναίκες, ενώ έτοιμος ήταν και ο χώρος τους στον παράδεισο. Παρά το ότι υπάρχουν πολλά έγγραφα σχετικά με τους θανάτους των Αρμενίων, πολύ λίγα είναι γνωστά σχετικά με τους δεκάδες χιλιάδες των Ασσύρριων-μιας από τις πιο παλιές χριστιανικές κοινότητες, που πέθαναν μαζί τους¨.

Από την Στοκχόλμη ως το Σίδνεϊ η διασπορά των Ασσυρίων εντείνει τις δραστηριότητες λόμπι για την αποδοχή αυτών των θανάτων ως γενοκτονία. Η Σουηδία μάλιστα που διαθέτει μεγάλη κοινότητα Ασσυρίων την έχει ήδη αναγνωρίσει. Την ώρα που πλησιάζει η επέτειος των 100 ετών από την τραγωδία του 1915, αρχίζουν αντεπίθεση κατά της Τουρκίας.

………………………

BBC ΤΟΥΡΚΙΚΑ   2/11/2012