ΛΕΞΙΚΟ ΓΙΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΤΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ

Ένα λεξικό για τα Σμυρνέϊκα- Λεξικό των ελληνικών της Σμύρνης

 Τα Σμυρνέϊκα (Σμυρνιώτικα) είναι μια γλώσσα που χρησιμοποιούνταν στην καθημερινή ζωή της παλιάς Σμύρνης και έμοιαζε με την διάλεκτο των ελληνικών της Χίου.

Στην Σμύρνη με τον κοσμοπολίτικο πληθυσμό της που αποτελούνταν από διάφορα έθνη και εθνότητες, τα σμυρνέϊκα είχαν σημαντικό ρόλο καθώς χρησιμοποιούνταν σαν γλώσσα επικοινωνίας. Ήταν διαδεδομένα στις μη μουσουλμανικές περιοχές και στις γύρω συνοικίες αυτών των περιοχών, και ήταν η μητρική γλώσσα των Οθωμανών Ρωμιών και πολλών Λεβαντίνων στην περιοχή της Σμύρνης.

Τα σμυρνέϊκα τα πήραν μαζί τους οι Λεβαντίνοι της Σμύρνης που μετανάστευσαν σε διάφορα μέρη του κόσμου και η χρήση τους είχε συνεχιστεί μέχρι την δεκαετία του 1960. Ο εκδοτικός οίκος Tarih Vakfı Yurt Yayınları εξέδωσε λεξικό Σμυρνέϊκα-Αγγλικά-Τουρκικά, ένα βιβλίο που αποτελεί μια πρωτιά, βιβλίο που παρουσιάζει στον αναγνώστη ένα σημαντικό πολιτιστικό στοιχείο της ιστορίας της Ανατολίας.

Το βιβλίο αποτελείται από 188 σελίδες και η τιμή του καθορίστηκε στις 25 λίρες. Παραγγελία μπορεί επίσης να γίνει από την διεύθυνση

http://www.idefix.com/kitap/a-lexicon-of-smyrneika-izmir-rumcasi-sozlugu-alex-baltazzi/tanim.asp?sid=JNC1L02FKL4SRKSZI4Z0

DÜNYA MİRASI .COM.TR   18/10/2012