¨ΤΙ ΕΥΤΥΧΙΑ ΝΑ ΛΕΣ ΠΩΣ ΕΙΣΑΙ ΤΟΥΡΚΟΣ¨

Τι ευτυχία να λες πως είσαι Τούρκος ! 

Ελάτε να σχολιάσουμε μαζί αυτή την φωτογραφία. Η φωτογραφία που βλέπετε είναι τραβηγμένη από την πύλη στο Ιδιωτικό Καθολικό Αρμενικό Δημοτικό σχολείο στην περιοχή Μπομόντι της Κωνσταντινούπολης

Κατά την γνώμη σας το κράτος τι μήνυμα θέλει να δώσει με αυτή την πινακίδα στους Αρμένιους μαθητές ; Ή πως ¨Κι εσύ είσαι Τούρκος, είσαι κάτω από την τουρκική ομπρέλα και πρέπει να καυχιέσαι για αυτό¨.

Ή πως ¨Ξέρω ότι δεν είσαι Τούρκος, για αυτό κινήσου ανάλογα¨.

Σύμφωνα με την ρητορική της ίδρυσης της Τουρκικής Δημοκρατίας, ο τουρκισμός είναι μια ανώτερη ταυτότητα, και έτσι με αυτό τον τρόπο όλοι όσοι ζούσαν σε αυτά τα εδάφη γινόταν δεκτοί ως Τούρκοι. Και όμως επί Οθωμανών όλοι πλην Αράβων και μη μουσουλμάνων λεγόταν Τούρκοι. Η Δημοκρατία άρχισε με πιο διευρυμένη εκδοχή. Παρά την φράση στο άρθρο 66 του συντάγματος του 1982 που εξακολουθεί να ισχύει, και λέει πως ¨Όλοι οι συνδεδεμένοι με τον δεσμό του πολίτη με το τουρκικό κράτος, είναι όλοι Τούρκοι¨, κατά την ιστορία δεν ήταν έτσι.

Το κράτος σε κάθε ευκαιρία εμπράκτως υπενθύμιζε στους μη μουσουλμάνους πως δεν είναι Τούρκοι.

Εάν το κράτος δεχόταν όπως γράφει το σύνταγμα τους Αρμένιους, τους Εβραίους, τους Ασσύριους και τους Ρωμιούς σαν Τούρκους, έστω και αν κάτι τέτοιο το έβλεπαν από την μεριά τους ως προσβλητικό, μπορούμε να πούμε πως θα ήταν σε καλύτερη κατάσταση από αυτήν που είναι σήμερα. Έτσι θα είχαν εισέλθει κάτω από την κοινή ομπρέλα.

Ας γυρίσουμε όμως στην αρχική φωτογραφία. Με βάση την ιστορική μου εμπειρία από την Τουρκική Δημοκρατία, η φωτογραφία αυτή κρεμάστηκε εκεί για να περάσει το μήνυμα πως ¨Ξέρω ότι δεν είσαι Τούρκος, για αυτό κινήσου ανάλογα¨.

Το κράτος πλέον πρέπει να πάρει μια απόφαση σε αυτό το θέμα. Ή θα τους πει όλους Tούρκους όπως λέει το σύνταγμα και θα τους φερθεί ως Τούρκους. Κάτι που βέβαια σημαίνει πως και οι μη μουσουλμάνοι θα είναι ίσοι πολίτες.

Ή θα πει πως ¨Αυτό που είναι βασικό είναι να είναι Τούρκος, και εσάς δεν σας δέχομαι ως Τούρκους. Εσείς είστε προστατευόμενοι ή τέλος πάντων αυτή είναι η θέση σας¨. Και έτσι κάποια πολιτικά και δημόσια αξιώματα θα είναι περιορισμένα μόνο για τους μουσουλμάνους πολίτες.

Ή θα επανεξετάσει την σχέση του πολίτη με τον τουρκισμό στο σύνταγμα. Και έτσι θα φέρεται σε όλους ισότιμα, και ως πρώτης κατηγορίας πολίτες, ανεξάρτητα από την καταγωγή του και την θρησκεία τους.

Πλέον αυτό πρέπει να ενταχθεί σε ένα σχήμα. Να μάθουμε πια, οι μη μουσουλμάνοι σε αυτή την χώρα είναι καμήλες, πουλιά ή στρουθοκάμηλοι.

 HABER7.COM 13/11/2012

Ερκάμ Τουφάν Αϊτάβ

 Σχ : Αυτοί λοιπόν οι οποίοι έχουν σύνταγμα το οποίο χαρακτήρίζει ανεξαιρέτως όλους τους Τούρκους πολίτες ως ¨Τούρκους¨, έρχονται ακόμη και μας κάνουν διδασκαλία για τα ανθρώπινα δικαιώματα !