Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΔΙΚΑΖΕΙ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ

Η Τουρκία δικάζει το Ισραήλ

 

Δικάζεται σήμερα στα δικαστήρια Τσαλαγιάν το Ισραήλ για την αποβίβαση των στρατιωτών του στο πλοίο Μαβί Μαρμαρά που προκάλεσε τον θάνατο 9 ατόμων.

Κατηγορούμενοι στην δίκη στην οποία καταγγέλλοντες είναι ταξιδιώτες από 7 χώρες και συγγενείς των μαρτύρων –συνολικά 490 άτομα- , κατηγορούμενοι είναι ο τότε Αρχηγός του Ισραηλινού Γενικού Επιτελείου Ραού Γκαμπιέλ Ασκενάζι, ο αρχηγός του ναυτικού Ελιέζερ Άλφρεντ Μαρόν, ο υπεύθυνος πληροφοριών της Πολεμικής Αεροπορίας Αβισάι Λεβί και ο επικεφαλής της Ισραηλινής Υπηρεσίας Πληροφοριών Αμός Γιαντλίν, που θα δικαστούνε ερήμην.

Η δίκη Μαβί Μαρμαρά με τα διαλείμματα θα συνεχιστεί για 3 μέρες. Στην δίκη θα παραβρεθούν ταξιδιώτες που μετείχαν στο στόλο των πλοιαρίων από Τουρκία και από διάφορα μέρη του κόσμου, συγγενείς των μαρτύρων και οι συνήγοροι τους. Την διαδικασία εκδίκασης θα παρακολουθήσουν παρατηρητές ανθρωπίνων δικαιωμάτων από πολλές χώρες, δημοσιογράφοι, νομικοί και εκπρόσωποι ΜΚΟ.

Πρώτος κατέθεσε ο Αχμέτ Ντογάν-πατέρας του Φουρκάν Ντογάν. Μερικοί τίτλοι από την κατάθεση του πατέρα Ντογάν :

Στις 31 Μαΐου ξύπνησα από την τσιρίδα της μητέρας του που έβλεπε τηλεόραση. Είχε αρχίσει επίθεση. Έκτοτε εν είχαμε νέο του. Καθώς ήταν Αμερικανός πολίτης προσπάθησα να επικοινωνήσω με την πρεσβεία. Όταν ακούσαμε πυροβολισμούς από την τηλεόραση ξέραμε πως κάτι κακό είχε γίνει. Όταν επέστρεφαν οι ταξιδιώτες πήγα στο αεροδρόμιο να τον υποδεχτώ, αλλά δεν υπήρχε. Κανένας δεν ήξερε που βρισκόταν. Δεν τον έβλεπα να κατεβαίνει από το αεροπλάνο και κανείς δεν ήξερε τίποτε. Στην θάλασσα έπεσε, στις ΗΠΑ πήγε… Στην ιατροδικαστική μας είπαν πως υπάρχουν μη αναγνωρισμένα πτώματα και πήγαμε να δούμε. Εντόπισα πως αυτός που μου έδειξαν ήταν ο Φουρκάν. Κείτονταν χαμογελαστός και πυροβολημένος στο μέτωπο. Είμαι εδώ εξ ονόματος της μητέρας του της θείας του και του αδερφού του και είμαι μηνυτής…

 Eφ. Γενί Σαφάκ 6/11/2012