ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΟΥ ΠΡΟΞΕΝΟΥ ΣΤΟΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΞΑΝΘΗΣ

Ο πρόξενος Ιλχάν Σενέρ επισκέφθηκε  τον μητροπολίτη Ξάνθης

Ο πρόξενος της Τουρκικής Δημοκρατίας στην Κομοτηνή Οσμάν Ιλχάν Σενέρ, επισκέφτηκε τον μητροπολίτη Ξάνθης Παντελεήμονα (Μιχαήλ Καλαφάτης). Η επίσκεψη αυτή αναφέρθηκε πως ήταν θετική και αποδοτική και για τις δύο πλευρές. Ο μητροπολίτης Παντελεήμων που υποδέχτηκε στην πόρτα τον πρόξενο Οσμάν Ιλχάν Σενέρ και αργότερα τον ξεπροβόδησε και μέχρι το όχημα του, σχολιάζοντας μετά την επίσκεψη στην εφημερίδα Μπιρλίκ ανέφερε πως η συνομιλία ήταν πολύ θετική.

Ο πρόξενος Οσμάν Ιλχάν Σενέρ χάρισε στον μητροπολίτη φλιτζάνι καφέ, ενώ ο μητροπολίτης Παντελεήμων δώρισε στον πρόξενο ένα βιβλίο που περιέχει θρησκευτικά προσκυνήματα της περιοχής.

Η καλύτερη μέθοδος επίλυσης των θεμάτων είναι οι αμοιβαίες συνομιλίες

Μετά την συνάντηση ο μητροπολίτης Παντελεήμων έκανε στην εφημερίδα Μπιρλίκ την ακόλουθη δήλωση :

¨Δέχτηκα σήμερα με μεγάλη μου χαρά σε εθιμοτυπική επίσκεψη τον κύριο πρόξενο της Τουρκικής Δημοκρατίας. Κατά την συνάντηση μας συζητήσαμε για την συνέχιση της αρμονικής συμβίωσης χριστιανών και μουσουλμάνων στην Θράκη και ειδικότερα στην Ξάνθη. Του ανέφερα πως η εκκλησία και οι εκπρόσωποι της σέβονται κάθε άνθρωπο, και ότι αυτό το δείχνει καθαρά η μητρόπολη μας ανεξάρτητα από το ποιος είναι και τι κουλτούρα φέρει. Τέλος αμφότεροι ευχηθήκαμε για χάρη των λαών των χωρών, οι χώρες μας να έχουν πιο στενές και αποδοτικές σχέσεις. Μπορεί στην καθημερινή ζωή να υπάρξουν προβλήματα, όπως προβλήματα μπορεί να εμφανιστούν στην οικογένεια μας, αλλά η καλύτερη μέθοδος επίλυσης των θεμάτων είναι οι αμοιβαίες συνομιλίες. Σημαντικές είναι επίσης και οι προσωπικές σχέσεις, όπως σήμερα με τον κύριο πρόξενο.

¨Ένας θρησκευτικός ηγέτης με φωτεινό πρόσωπο¨

Ο πρόξενος Οσμάν Ιλχάν Σενέρ με τη σειρά του προέβη σε δήλωση στην εφημερίδα Μπιρλίκ. . Ο πρόξενος Σενέρ είπε πως ¨ο κύριος μητροπολίτης είναι ένας θρησκευτικός ηγέτης με φωτεινό πρόσωπο και συνέχισε λέγοντας τα εξής :

¨Ευχαριστώ τον μητροπολίτη για τον χρόνο που μου έδωσε. Είχα μαζί του μια αποδοτική και επωφελής συζήτηση. Πρόκειται για έναν πολύ μορφωμένο άνθρωπο για τον οποίο είχε εκφραστεί με θαυμασμό και ο κύριος Ιερώνυμος. Θρησκευτικοί ηγέτες όπως η κεφαλή της ελληνικής εκκλησίας ο Ιερώνυμος, ο μητροπολίτης Ξάνθης, και ο πατριάρχης Βαρθολομαίος, αποτελούν μεγάλη τύχη από την σκοπιά της ειρήνης και της αλληλεγγύης. Η καθαρότητα της καρδιάς του αντανακλάται, και για αυτόν υπάρχει μια φράση στα τούρκικα που λέμε, έχει λέμε φωτισμένο πρόσωπο. Τον ευχαριστώ πολύ για τις εργασίες του και για τον χρόνο που μου αφιέρωσε.

 Εφ. Μπιρλίκ 27/11/2012

Σχ : Να μας συγχωράει ο δέσποτας αλλά η παρομοίωση της οικογένειας με τις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας είναι τουλάχιστον ατυχής, για μην πω τίποτε πιο βαρύ.Και επειδή λένε πως μια εικόνα είναι χίλες λέξεις του δείχνουμε την κατάσταση δύο – εκ των πολλών σε παρόμοια κατάσταση- ναών στα κατεχόμενα στην Κύπρο….

Και εξ όσων θυμάμαι κατοχική δύναμη εκεί είναι μια χώρα στα ανατολικά, αν δεν κάνω λάθος…