¨ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΙΚΟΣ ΣΑΣ ΓΙΟΣ ΠΕΘΑΝΕ ; ¨

Κανένας δικός σας γιός πέθανε ;

Ο βουλευτής Χακκάρι Αντίλ Κουρτ ρώτησε το υπουργείο Άμυνας : Στον πόλεμο όπου έχουν χάσει την ζωή τους 50 χιλιάδες άτομα, πέθανε μήπως ο γιός κανενός πρωθυπουργού, υπουργού βουλευτή, νομάρχη, αστυνομικού διευθυντή ή επιχειρηματία ;

Πλέον η πτώση σφαιρών στους οικισμούς στα συριακά σύνορα έγινε ένα συνηθισμένο γεγονός. Σχεδόν δεν έμεινε δημοσιογράφος που δεν πέρασαν από πάνω του σφαίρες.

Οι τηλεοράσεις κάνουν ζωντανές μεταδόσεις από τα καθορισμένα σημεία, και ενίοτε συνδέονται και μεταδίδουν την κατάσταση. Μεταδίδουν τον πόλεμο που συνεχίζεται στο πίσω πλάνο.

Χτες όταν ανακοινώθηκε πως ένας δάσκαλος στην περιοχή τραυματίστηκε από σφαίρα, την ίδια ώρα στην βουλή ο βουλευτής του BDP Ναζμί Γκιουρ έδινε συνέντευξη τύπου για αυτό το θέμα.

Οι φράσεις του Γκιούρ ήταν συγκλονιστικές.

Είπε πως ο λόγος για τις αυξανόμενες συγκρούσεις στην συνοριακή περιοχή που επηρεάζουν και τους εκεί οικισμούς είναι οι δύο παραστρατιωτικές ομάδες που στέλνονται και ενισχύονται υλικοτεχνικά από την Τουρκία. Ο Γκιούρ ανέφερε πως έγινε δέκτης πληροφοριών από δημάρχους της περιοχής και είπε τα εξής :

¨Ανακοινώθηκε επίσημα από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ομπάμα πως η συριακή πολιτική της Τουρκίας πτώχευσε. Έτσι ιδρύθηκε στην Συρία μια πιο διευρυμένης βάσης αντιπολίτευση στην Συρία. Αλλά δυστυχώς η Τουρκία δεν άλλαξε δρόμο. Κατά τις τελευταίες 10 μέρες γίνονται έντονες συγκρούσεις στην περιοχή Ρεσουλαγίν. Σε αυτή την περιοχή Κούρδοι και Άραβες ζούνε για πολλά χρόνια μέσα σε ειρήνη. ¨όταν αποσύρθηκε το συριακό καθεστώς από την περιοχή και οι Κούρδοι ανέλαβαν τον έλεγχο στις περιοχές τους, αυτό προκάλεσε ανησυχία στην Τουρκία. Η Τουρκία έχει στενές σχέσεις με δύο ένοπλες ομάδες, εκ των οποίων η Ελ Νούσρα αναφέρεται πως έχει στενές σχέσεις με την Αλ Κάιντα. Οι ομάδες αυτές περνάνε τα τουρκικά σύνορα στην περιοχή της Τζεϊλάνπινάρ και προκαλούνε συγκρούσεις με αποτέλεσμα θανάτους πολιτών. Θέλουμε να πούμε για μια ακόμη φορά πως η στήριξη εξτρεμιστικών ομάδων δεν θα αποφέρει όφελος στην Τουρκία…¨.

Ο Γκιουρ ανέφερε πως σύμφωνα με αυτά που μαθαίνει από την περιοχή, οι δύο αυτές ομάδες συντελούνε έναν αποκλεισμό με χρήση θωρακισμένων οχημάτων και αρμάτων, ενώ γίνονται και βολές στήριξης από την Τουρκία.

Το πρώτο ερώτημα που μας ήρθε στο μυαλό από τις δηλώσεις του Γκιούρ ήταν το εξής : Ποιες ήταν αυτές οι ομάδες και περιλαμβάνονται στην τελευταία συνένωση των Σύριων αντικαθεστωτικών ;

Η απάντηση του Γκιούρ σε αυτό ήταν η εξής :

¨Η κατάσταση στην Συρία είναι μπερδεμένη. Δεν είναι γνωστό πόσες αντιπολιτευόμενες ομάδες υπάρχουν. Αλλά το τελευταίο που έγινε γνωστό είναι το εξής : Μετά την ανακοίνωση της κυρίας Κλίντον δημιουργήθηκε ένας νέος σχηματισμός στην χώρα. Αλλά 14 ένοπλες ομάδες δήλωσαν πως δεν αναγνωρίζουν αυτόν τον σχηματισμό. Αυτές οι δύο ομάδες λοιπόν δεν αναγνώρισαν αυτόν τον εθνικό σχηματισμό. Το περίεργο είναι ότι η Τουρκία υποστηρίζει ξεκάθαρα αυτές τις δύο ομάδες. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που πήραμε από τον δήμαρχο μας εκεί τον Ισμαήλ Ασλάν, αυτές οι ένοπλες ομάδες μπαινοβγαίνουν από τα σύνορα της Τουρκίας. Μάλιστα οι τραυματίες τους νοσηλεύονται στο κρατικό νοσοκομείο της Τζεϊλάνπινάρ. Όλη τους η υλικοτεχνική υποστήριξη διασφαλίζεται από την Τουρκία¨.

…………….

Μια ακόμη ερώτηση που έθεσε ο Αντίλ Κουρτ στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας αλλά δεν πήρε απάντηση ήταν η εξής :

¨Κατά τα τελευταία 28 χρόνια αναφέρεται πως ανατολικά του ποταμού Φιράτ πέθαναν 50 χιλιάδες άνθρωποι. Μεταξύ αυτών που πέθαναν πόσοι ήταν γιοί ή συγγενείς πρώτου βαθμού του πρωθυπουργού, υπουργού βουλευτή, νομάρχη, αστυνομικού διευθυντή, επιχειρηματία ή των μελών του TÜSİAD, MÜSİAD και TOBB ;

 Εφ. Ταράφ 23/11/2012