ΤΟΥΡΚΙΑ 2012

Toυρκία 2012

Ζούμε στον 21ο αιώνα. Και σήμερα η Τουρκία βιώνει έναν πρωθυπουργό που θέλει να έχει τις αρμοδιότητες που είχε ο σουλτάνος Αμπντουλχαμίτ ο 2ος , και να αποφασίζει ο ίδιος μόνος του το τι θα βλέπει και το τι θα σκέπτονται οι πολίτες. Το ερώτημα εδώ είναι το εξής : Αυτή είναι η πρωθυπουργία και η νοοτροπία πρωθυπουργού που αξίζει στην Τουρκία ;

Είναι προφανές πως δεν είμαστε μεταξύ των πιο εξελιγμένων κοινωνιών του κόσμου. Είμαστε πολύ πίσω στην τέχνη, στην επιστήμη και την τεχνολογία.

Αλλά παρόλα αυτά εγώ πιστεύω πως αυτή η κοινωνία είναι πολύ πιο μπροστά από αυτήν την πρωτόγονη λογική διακυβέρνησης. Ο πρωθυπουργός επειδή δεν του άρεσε ένα σίριαλ που το πέρασε για ντοκιμαντέρ, καλεί τους εισαγγελείς να επέμβουν. Εκατοντάδες κανάλια υπάρχουν σε αυτή τη χώρα. Αν ο πρωθυπουργός δεν θέλει αυτό το σίριαλ ας αλλάξει κανάλι. Κανείς δεν επιβάλει στον πρωθυπουργό να δει σίριαλ.

Αλλά ο πρωθυπουργός της χώρας δεν λέει πως ¨δεν θα το δω αυτό¨ αλλά ότι ¨αυτό που δεν θα δω δεν θα το δείτε και εσείς¨. Και μάλιστα δεν αρκείται σε αυτό αλλά για τον σουλτάνο που πιστεύει πως ¨πέρασε τριάντα χρόνια πάνω στο άλογο¨ επιθυμεί έναν νόμο που θα απαγορεύσει το σίριαλ.

Είναι προφανές πως στόχευση είναι η φυλάκιση 70 εκατομμυρίων ανθρώπων μέσα σε ένα κελί που ορίζεται από τη κουλτούρα, τα γούστα και τον τρόπος ζωής του πρωθυπουργού.

Μη ξεχνάτε πως ο άνθρωπος αυτός που εγκαλεί τους εισαγγελείς να απαγορεύσουν σίριαλ, δεν έκανε το ίδιο στην περίπτωση του Ουλούντερε. Κραύγασε για ένα σίριαλ αλλά δεν κραύγασε για τον θάνατο 34 ατόμων.

Τόσο αξιολύπητη είναι η νοοτροπία που κυβερνά αυτή τη στιγμή την Τουρκία. Θα επιτρέψει η Τουρκία αυτόν τον πρωτογονισμό ; Εγώ δεν το πιστεύω.

Ο Ταγίπ Ερντογάν κατά τα οκτώ πρώτα έτη της πρωθυπουργίας του βοήθησε να πραγματοποιηθούν οι επιθυμίες της καταπιεσμένης πλειοψηφίας της κοινωνίας και έπαιξε μεγάλο ρόλο στην στροφή της χώρας. Τώρα επιχειρεί να επιβάλει σε εκείνη την πλειοψηφία τις επιθυμίες του. Επιχειρεί να επέμβει και στην ζωή αυτών που τον στήριξαν.

Είδα στην τηλεόραση την ανόητη ομιλία του Ερντογάν σχετικά με το σίριαλ ¨Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής¨, και όταν ανέφερε το θέμα του σίριαλ αυτού -που πολύ μεγάλο τμήμα του πληθυσμού αγαπάει- και κάλεσε τους εισαγγελείς να επέμβουν, ούτε ένα χειροκρότημα δεν ακούστηκε. Οι άνθρωποι έμειναν να τον κοιτάνε.

……………….

Εφ. Ταράφ 27/11/2012

 Μεχμέτ Αλτάν