ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΡΝΤΟΓΑΝ-ΜΕΡΚΕΛ

Ο Τούρκος πρωθυπουργός μίλησε μετά την συνάντηση με την Γερμανίδα ομόλογο του

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Τούρκου πρωθυπουργού με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ.

Μετά το πέρας της συνάντησης οι δύο ηγέτες παρέθεσαν κοινή συνέντευξη τύπου.

Ο κ. Ερντογάν σημείωσε πως στη συνάντηση με την Μέρκελ συζήτησαν τις σχέσεις Τουρκίας-Γερμανίας και τις τελευταίες εξελίξεις στους πολιτικούς, οικονομικούς και εμπορικούς τομείς.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός λέγοντας πως θα επιταχυνθούν οι προσπάθειες για να ανοίξει ένα Τούρκο-Γερμανικό πανεπιστήμιο, πρόσθεσε «Τέλος Φεβρουαρίου η Καγκελάριος θα επισκεφτεί την Τουρκία και ελπίζω πως τότε να ρίξουμε μαζί τα θεμέλια του Τούρκο-Γερμανικού πανεπιστημίου».

Αναφερόμενος στο Συριακό ο Eρντογάν ανακοίνωσε πως ο αριθμός των Συρίων προσφύγων στην Τουρκία ανέρχεται στους 105 χιλιάδες.

«Είναι σημαντική η στήριξη της Γερμανίας στο θέμα της Συρίας», σημείωσε ο πρωθυπουργός και είπε τα εξής σχετικά με την ζώνη απαγορευτικής πτήσεων στη Συρία, «Είναι μια απόφαση που θα λάβει το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Όσο το ΣΑ του ΟΗΕ δεν λάβει κάποια απόφαση, εμείς δεν έχουμε το δικαίωμα να κηρύξουμε μια τέτοια περιοχή στα Βόρεια της Συρίας. Στο παρελθόν πληρώθηκε βαρύ τίμημα. Δεν θέλουμε παρόμοια τιμήματα», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Ο Eρντογάν αναφερόμενος για τις σχέσεις που επικρατούν με το Ισραήλ είπε «Είναι προφανής η θέση του Ισραήλ σχετικά με το θέμα του Mαβί Μαρμαρά. Γνωστή και η δική μας θέση. Εάν γίνουν τα δέοντα τότε θα αρχίσει και η ομαλοποίηση. Στην Καγκελάριο είπαμε ότι εσείς κατεδαφίσατε τείχη στην Γερμανία, αλλά το Ισραήλ συνεχίζει να χτίζει τείχη. Αυτό είναι ακατανόητο. Θέλουμε να κατεδαφιστούν τα τείχη».

 TRT 31/10/2012