ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΡΑΜΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΛΜΕ

Σαμί Τοραμάν : Δεν τους δίνω καθόλου σημασία

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Τούρκων Δασκάλων Δυτικής Θράκης (ΒΤΤΟΒ) Σαμί Τοραμάν τις προηγούμενες μέρες προέβη σε ανακοινώσεις σχετικά με την ανακοίνωση της ΕΛΜΕ καθώς και για την νομική διαδικασία του (BTTOB). O Τοραμάν δήλωσε : ¨Η ιδιαιτερότητα και η αυτονομία της μειονοτικής εκπαίδευσης δεν καταργούνται. Για αυτό και εγώ δεν έδωσα ιδιαίτερη σημασία στις σκέψεις της ΕΛΜΕ. Για την ακρίβεια καθόλου δεν ενδιαφέρθηκα. Διότι η μειονοτική μας εκπαίδευση δεν εξαρτάται από την ΕΛΜΕ. Υπάρχουν άλλα θεμέλια στα οποία στηριζόμαστε. Υπάρχουν οι αρχές της αμοιβαιότητας. Για αυτό η ΕΛΜΕ ας κρατήσει και ας κρύψει για τον εαυτό της τις απόψεις της. Εμείς θα συνεχίσουμε τον δρόμο που ξέρουμε¨ δίνοντας έτσι ένα μήνυμα σε αυτούς από την μειονότητα και την πλειονότητα που αποφασίζουν για την μειονοτική εκπαίδευση.

Ως εφημερίδα Μπιρλίκ κατά την συνέντευξη που πήραμε από τον πρόεδρο του στις 22 Νοεμβρίου 2012 BTTOB Σαμί Τοραμάν στα γραφεία του συλλόγου, μας είπε πως η μειονοτική εκπαίδευση είναι ιδιωτική και αυτόνομη και ότι ελπίζει πως ο σύλλογος του σύντομα θα αναγνωριστεί από ένα σύγχρονο ελληνικό κράτος

Εφ. Μπιρλίκ : Ως πρόεδρος του BTTOB πως σχολιάζετε την ανακοίνωση της ΕΛΜΕ ;

¨Όταν κυβερνήσεις δεν τηρούνε τις συμφωνίες θεωρώ πως είναι ασήμαντες οι εργασίες των εκάστοτε ατόμων ή συλλόγων¨

¨Καταρχάς φορείς όπως η ΕΛΜΕ δεν είναι σε θέση να δώσουν κατεύθυνση προς την μειονοτική εκπαίδευση. Υπάρχουν θεμέλια στα οποία βασίζεται η μειονοτική εκπαίδευση. Στα θεμέλια αυτά συμπεριλαμβάνονται τα άρθρα 40 και 41 της συνθήκης της Λοζάννης και το ελληνοτουρκική συμφωνία του 1951. Πέρα από αυτά υπάρχουν και άλλα στηρίγματα που ισχύουν μέχρι σήμερα. Η εκπαίδευσης της μειονότητας είναι ιδιωτική και αυτόνομη. Είναι πολύ φυσικό στην δημοκρατία κάθε φορέας να κοινοποιεί τις απόψεις του. Αλλά όταν οι ίδιες οι κυβερνήσεις δεν τηρούνε τις συμφωνίες θεωρώ πως είναι ασήμαντες οι εργασίες των εκάστοτε ατόμων ή συλλόγων. Κατά την γνώμη μου αυτό που έκαναν δεν ήταν σωστό. Αλλά εάν η ΕΛΜΕ σύμφωνα με τα μυαλά της έφτασε να δίνει κατευθύνσεις για την μειονοτική εκπαίδευση, τότε είναι ανάγκη να σκεφτούν λιγάκι και οι δικοί μας σύλλογοι που είναι υπεύθυνοι για την εκπαίδευση μας και οι φορείς που μπορούν να επιφέρουν κάποιες ευκολίες σε αυτήν. Θέλω να πως αν ο καθένας κάνει ότι θέλει, τότε η εκπαίδευση δεν περπατά.

Η ιδιαιτερότητα και η αυτονομία της μειονοτικής εκπαίδευσης δεν καταργούνται. Για αυτό και εγώ δεν έδωσα ιδιαίτερη σημασία στις σκέψεις της ΕΛΜΕ. Για την ακρίβεια καθόλου δεν ενδιαφέρθηκα. Διότι η μειονοτική μας εκπαίδευση δεν εξαρτάται από την ΕΛΜΕ. Υπάρχουν άλλα θεμέλια στα οποία στηριζόμαστε. Υπάρχουν οι αρχές της αμοιβαιότητας. Για αυτό η ΕΛΜΕ ας κρατήσει και ας κρύψει για τον εαυτό της τις απόψεις της. Εμείς θα συνεχίσουμε τον δρόμο που ξέρουμε. Τέλος θα ήθελα να πω το εξής. Για να υπάρξει μια σύγχρονη εκπαίδευση, για να βγούνε σύγχρονοι δάσκαλοι και για να οργανωθούν καλύτερα τα σχολεία μας, είναι ανάγκη να υπάρξει συζήτηση με εμάς και έτσι μαζί να σκεφτούμε και να αποφασίσουμε το πώς θα πάει μπροστά η μειονοτική εκπαίδευση. Επιθυμώ να αναφέρω πως ως φορέας είμαστε πάντα έτοιμοι να παράσχουμε την βοήθεια μας.

 

Εφ. Μπιρλίκ : Πως σχολιάζετε την νομική υπόσταση του BTTOB ;

Σαμί Τοραμάν : Στην Δυτική Θράκη υπάρχουν κάποιοι σύλλογοι με την λέξη ¨τουρκικός¨. Εμείς λοιπόν είμαστε ένας από τους συλλόγους που μοιραζόμαστε αυτή την μοίρα. Περιμένουμε την τελευταία απόφαση που λήφθηκε το 2009 για τη Τουρκική Ένωση Ξάνθης. ¨όταν την πάρουμε περιμένουμε να αποτελέσει προηγούμενο και για εμάς και για τους άλλους συλλόγους. Πλέον δεν πρέπει να φοβούνται τους πολιτισμούς. Πιστεύω πως το σταμάτημα των λαθών αποτελεί αρετή. Πιστεύω πως είναι δικαίωμα μας να περιμένουμε και εμείς την αναγνώριση μας από ένα σύγχρονο ελληνικό κράτος.

 Εφ. Μπιρλίκ 23/11/2012

Σχ : Απορώ, απορώ πως είναι δυνατόν το ελληνικό κράτος να μην συνομιλεί με έναν τέτοιο μεγιστάνα της σκέψης που μάλιστα πρόσφατα βραβεύθηκε από τον Σύλλογο Ατατουρκικής Σκέψης στην Τουρκία ! Να και η πλακέτα :