ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ΕΙΣΗΓΗΤΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΤΗΝ Ε.Ε.

Τις σχέσεις δεν τις πάγωσε η Ε.Ε. αλλά η Τουρκία

Εισηγήτρια για την Τουρκία Οομέν Ρούιτεν : Οι σχέσεις με την Ε.Ε. πάγωσαν επειδή το ζήτησε η Τουρκία

Η εισηγήτρια για την Τουρκία Οομέν Ρούιτεν ανέφερε πως παρακολουθεί στενά την απεργία πείνας στις τουρκικές φυλακές και ζήτησε να λυθεί το θέμα από την κυβέρνηση με ανθρώπινο τρόπο. Η Ρούιτεν είπε πως μπορεί το θέμα να έχει την αντανάκλαση του στην αναφορά προόδου του επόμενου έτους. Σχετικά με το θέμα της θανατικής ποινής είπε πως ¨Εάν γίνει αυτό η Τουρκία δεν θα μπει ποτέ στην Ε.Ε.¨ Η Ρούιτεν είπε πως ο Ερντογάν έθεσε το θέμα της θανατικής ποινής για να αλλάξει την ατζέντα της επικαιρότητας, και είπε πως ¨Ο Ερντογάν είναι μάστορας στο να φέρνει στην χώρα θέματα για συζήτηση που πριν από δύο εβδομάδες δεν θυμόταν κανείς¨.

Η Ρούιτεν επέκρινε τους Τούρκους αξιωματούχους που αντέδρασαν στην έκθεση Προόδου της του Οκτωβρίου 2012. Η Ρούιτεν είπε πως η Τουρκία προβάλλοντας ως δικαιολογία της περιοδική προεδρία της Κύπρου, διέκοψε τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις και απάντησε στις ερωτήσεις της εφημερίδας Ταράφ.

Πολλοί ΠΚΚδες σε αρκετές φυλακές της Τουρκίας έχουν εισέλθει σε απεργία πείνας. Ποια είναι η στάση σας σε αυτό το θέμα ;

Δεν ξέρω αν όλοι τους είναι ή όχι ΠΚΚδες. Το πρώτο που πρέπει να γίνει είναι να τους διασφαλιστεί μια ανθρώπινη θεραπεία. Επίσης αυτά τα γεγονότα δεν πρέπει να διακόψουν τον δρόμο των δημοκρατικών ανοιγμάτων που άρχισαν πριν δύο χρόνια. Δεν θέλω να χώνω την μύτη μου, αλλά είναι καθήκον της κυβέρνησης να λύσει αυτό το θέμα με δημοκρατικό και ανθρώπινο δρόμο. Στην προ-έκθεση μας είχαμε αναφέρει πως το ΠΚΚ για την Ευρώπη είναι μια τρομοκρατική οργάνωση, αλλά ότι το κουρδικό θέμα πρέπει να λυθεί. Τα δημοκρατικά ανοίγματα που άρχισαν με πολύ καλό τρόπο πριν από δύο χρόνια, πρέπει να διευρυνθούν και να συνεχιστούν.

Πως σχολιάζετε τα αιτήματα των έγκλειστων ; Πως επηρεάζουν την έκθεση σας τα τεκταινόμενα ;

Εάν δείτε τι έχει γίνει για τα κουρδικά, είναι σε ένα στάδιο το οποίο 6 χρόνια πριν ούτε να ονειρευτούμε δεν μπορούσαμε. Αυτό όμως που είναι η ελπίδα μας και πρέπει να γίνει είναι η αναγνώριση όλων των πολιτιστικών δικαιωμάτων των Κούρδων πολιτών. Δεν μπορώ να βοηθήσω ή να επέμβω στους απεργούς πείνας. Εμείς αυτό στο οποίο εστιάζουμε είναι η θεραπεία τους να γίνει με ανθρώπινο τρόπο. Πιθανοί θάνατοι από τις απεργίες πείνας να επηρεάσουν τις εκθέσεις μας.

Ο πρωθυπουργός Ερντογάν είπε πως μπορεί να συζητηθεί η θανατική ποινή. Η επαναφορά της θανατικής ποινής πως θα επηρεάσει τις σχέσεις με την Ε.Ε. ;

Αυτήν την αναφορά πρέπει να την αποδεχτείτε σαν καθρέφτη. Ο καθρέφτης μερικές φορές σας δίνει καλά νέα και μερικές φορές κακά νέα. Η κυβέρνηση βλέπει μόνο τα κακά νέα. Έτσι σκέφτεται η κυβέρνηση και κάποιοι υπουργοί. Κι όμως μέσα στην έκθεση υπάρχουν και καλά νέα. Κάποιοι υπουργοί μάλιστα είπαν πως ¨Εμείς δεν θα λάβουμε υπόψη μας την αναφορά¨. Εγώ γελάω για αυτά. Θέλετε να γίνετε μέλη της Ε.Ε. , τότε πρέπει να στηρίξετε τις αξίες της κοινότητας. Αυτό που θέλαμε να τονίσουμε είναι το εξής. Αυτά είναι μια διαπραγματευτική διαδικασία για μεταρρυθμίσεις. Μα ποιοι θα επωφεληθούνε από αυτό, όχι οι Ευρωπαίοι, οι Τούρκοι πολίτες θα επωφεληθούν. Τις μεταρρυθμίσεις αυτές πρέπει να τις κάνετε για τον εαυτό σας, για να εκσυγχρονίσετε την χώρα σας.

…………………………

Υπάρχουν και οι κρατούμενοι δημοσιογράφοι….

Το σημαντικό δεν είναι ότι οι δημοσιογράφοι αυτοί βρίσκονται στην φυλακή. Το σημαντικό είναι πως κρατούνται οι άνθρωποι αυτοί στις φυλακές χωρίς καν ένα ίχνος απόδειξης . Η μακροχρόνια κράτηση μετατρέπεται σε ποινή.

Οι σχέσεις με την Ε.Ε. έχουν φτάσει σε σημείο διακοπής ;

Οι σχέσεις με την Ε.Ε. έχουν παγώσει, αλλά αυτό έγινε από την τουρκική πλευρά.

Η κυβέρνηση θεωρεί υπεύθυνη για αυτό τις Βρυξέλλες και κατηγορεί Γερμανία και Γαλλία…

Όχι, αυτό δεν είναι αληθές. Διότι η Τουρκία μας είπε πως κατά την εξάμηνη προεδρία της Κύπρου δεν θα συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις. Η Κύπρος αυτή τη στιγμή είναι μέλος μας. Δηλαδή αν αύριο εσείς μπείτε σε αυτήν την ένωση ποια θα είναι η κατάσταση ; Είναι ανάγκη να σέβεστε τους κανόνες της ένωσης. Η Κύπρος είναι μόνο ένα από αυτά τα θέματα.

……………………..

 Εφ. Ταράφ 17/11/2012