ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ

Συμβουλευτική Επιτροπή : Παρατηρούμε με μεγάλη ανησυχία ότι στην πραγματικότητα επιδιώκεται ¨η εξαφάνιση¨ της Ένωσης Τουρκικής Νεολαίας Κομοτηνής¨

 ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

 Κομοτηνή 13 Νοεμβρίου 2012

 Ως Συμβουλευτική Επιτροπή Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης, με προσοχή και ανησυχία παρατηρούμε την διαδικασία στοχοποίησης ενός ιστορικού φορέα της μειονότητας μας, της Ένωσης Τουρκικής Νεολαίας Κομοτηνής.

Καταγγέλλουμε το κλείσιμο του κυλικείου της Ένωσης Τουρκικής Νεολαίας Κομοτηνής μετά από τον έλεγχο και τις ενέργειες που έκαναν εκεί εφοριακοί. 30 χρόνια πέρασαν από τότε ξηλώθηκε η πινακίδα από το ιστορικό σωματείο της μειονότητας μας και ακυρώθηκε η άδεια λειτουργίας της, επειδή έφερε στην ονομασία της τον όρο ¨Τουρκική¨. Οι Τούρκοι της Δυτικής Θράκης που περιμένουν αντιστάθμιση για την αφαίρεση της άδειας της και την μεγάλη αδικία σε βάρος της μειονότητας μας, αντιμετωπίζουν νέες αδικίες. Η εκ μέρους του κράτους στο οποίο είμαστε πολίτες προσπάθεια μέσα από εκμετάλλευση του κατάλληλου νομικού κενού να επέμβει και να κλείσει το κυλικείο στην Ένωση Τουρκικής Νεολαίας Κομοτηνής, δημιούργησε βαθιά απογοήτευση όχι μόνο στην κοινότητα της Ένωσης Τουρκικής Νεολαίας Κομοτηνής αλλά και σε όλους τους Τούρκους της Δυτικής Θράκης.

Ως Συμβουλευτική επιτροπή παρατηρούμε με μεγάλη ανησυχία ότι στην πραγματικότητα επιδιώκεται ¨η εξαφάνιση¨ της Ένωσης Τουρκικής Νεολαίας Κομοτηνής¨

Η Συμβουλευτική Επιτροπή Τούρκων Δυτικής Θράκης-το ανώτατο όργανο εκπροσώπησης των Τούρκων Δυτικής Θράκης, στον αγώνα αυτό βρίσκεται δίπλα στην Ένωση Τουρκικής Νεολαίας Κομοτηνής. Για μια ακόμη φορά επιθυμούμε να υπενθυμίσουμε την προσδοκία μας να περατωθούνε το συντομότερο δυνατό οι άδικες επεμβάσεις, συμπεριφορές και αδικίες σε βάρος της Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης, μιας μειονότητας ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ για τον σεβασμό της σε κάθε θέμα και ιδιαίτερα στους νόμους, και αυτό όχι μόνο πανευρωπαϊκά αλλά παγκόσμια.

Δεν πρέπει να αργεί περισσότερο η απόδοση στην μειονότητα των ελευθεριών στα θέματα συνεταιρίζεσθαι, ίδρυσης συλλόγων και συνέρχεσθαι. Καλούμε την χώρα μας την Ελλάδα για την κατά το συντομότερο δυνατό πλήρη εφαρμογή των αποφάσεων του ΕΔΑΔ σχετικά με την ελευθερία οργάνωσης και ίδρυσης συλλόγων. Σε διαφορετική περίπτωση αυξάνονται οι ανησυχίες μας πως θα είναι δύσκολο να αντισταθμιστεί το αίσθημα της ΑΔΙΚΙΑΣ στην λογική της κοινότητας, και ότι αυτό θα προκαλέσει κρίση εμπιστοσύνης ανάμεσα στο κράτος και την κοινότητα.

Από την άλλη μεριά ως Συμβουλευτική Επιτροπή επιθυμούμε να τονίσουμε πως βρίσκουμε πολύ σοβαρά τα γεγονότα σχετικά με την σύλληψη και την τιμωρία με φυλάκιση του υπηρετούντος στην Ρόδο ιμάμη Ιλτέρ Μέτσο. Ζητάμε από την χώρα μας την Ελλάδα να επιδείξει σεβασμό στις θρησκευτικές, λατρευτικές και συνειδησιακές ελευθερίες. Για να μην επαναληφθούν τα γεγονότα που έγιναν στην Ρόδο και κατέληξαν σε συλλήψεις πρέπει να επιδειχτεί σεβασμός στην επιλογή και στα αιτήματα της τοπικής κοινότητας, κάτι που αποτελεί πρώτη συνθήκη σε ένα κράτος με δημοκρατική νοοτροπία. Δηλώνουμε πως τα διαδραματιζόμενα στην Ρόδο περιστατικά και οι επεμβάσεις δεν συνάδουν με την ελευθερία συνείδησης και την θρησκευτική ελευθερία.

Για μια ακόμη φορά και σε σχέση και με τα γεγονότα στην Ρόδο και στην Ένωση Τουρκικής Νεολαίας Κομοτηνής, υπενθυμίζουμε πως αναμένουμε να σταματήσουν οι ανάξιες συμπεριφορές απέναντι στην Τουρκική κοινότητα που διαβιεί στην Ελλάδα και παραμένει πιστή σε αυτήν.

 Περιοδικό Ρόντοπ Ρουζγκαρί 13/11/2012

Σχ : Μάλιστα δηλαδή για να αποδείξει η Ελλάδα την ισονομία και ισοπολιτεία θα έπρεπε να ανέχεται  να γίνονται τζίροι χιλιάδων ευρώ τον μήνα στο κυλικείο του παράνομου σωματείου χωρίς άδεια, χωρίς απόδειξεις χωρίς τίποτα  και επίσης να ανέχεται να δέρνονται Έλληνες πολίτες στη Ρόδο χωρίς καμμία αντίδραση.

Και κάτι ακόμη. ¨Ολοι αυτοί οι κομψευόμενοι κύριοι που υποτίθεται πως νοιάζονται για το καλό της μειονότητας, πήγαν να ενδιαφερθούν για τις απειλές που δέχτηκε ο ιμάμης του Σώστη από τον πρόξενο ; Για ποιό λόγο (άραγε…)  τον διατηρούν στο απυρόβλητο τον πρόξενο ;