ΑΥΞΗΣΗ ΡΕΚΟΡ ΣΤΙΣ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΠΑΙΔΙΩΝ

Αύξηση ρεκόρ στις συλλήψεις παιδιών !

Η αύξηση στις παραβιάσεις των δικαιωμάτων και η συνεχιζόμενη σε βάρος των παιδιών αστυνομική και δικαστική καταπίεση, δείχνει πως οι μεταρρυθμίσεις που έκανε το καθεστώς του ΑΚΠ ήταν απλά επιφανειακές. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ΑΝF, από την αρχή της χρονιάς ως τώρα συνελήφθησαν τουλάχιστον 417 παιδιά, ενώ ο Νοέμβριος ήταν ο μήνας ρεκόρ με 223 συλλήψεις παιδιών.

Η πολιτική ¨ανοιγμάτων ¨ που επέφερε ακόμη περισσότερη καταπίεση και βία στους άλλους τομείς, έφερε το ίδιο αποτέλεσμα και για τα παιδιά. Από τότε που το ΑΚΠ ήρθε στην εξουσία το 2002, τα παιδιά αποτέλεσαν στόχο, τόσο όσο ποτέ στην ιστορία της δημοκρατίας. Οι μεταρρυθμίσεις που έγιναν μετά από έντονες αντιδράσεις το 2010 στα δικαστήρια ανηλίκων δεν προχώρησαν παραπάνω από την επιφάνεια. Τα παιδιά συνεχίστηκαν να συλλαμβάνονται, να φυλακίζονται και να τιμωρούνται σε βαριές για την ηλικία του ποινές. Παιδιά στην Μερσίνα και στα Άδανα δικάστηκαν στα ίδια Κακουργιοδικεία μαζί με ενηλίκους.

ΞΕΚΑΘΑΡΗ ΑΝΟΔΟΣ ΣΤΙΣ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ

Και ενώ συνεχίζεται η βία και ακόμη και οι θάνατοι από την βία των δυνάμεων ασφαλείας κατά τις διαδηλώσεις, οι αναφορές δείχνουν ξεκάθαρα την άνοδο στις παραβιάσεις δικαιωμάτων, ιδιαίτερα των παιδιών των Κούρδων. Το 2010, μετά από την μεταρρύθμιση υπάρχει μια ξεκάθαρη άνοδος στις συλλήψεις παιδιών.

Σύμφωνα με την Ένωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (İHD) κατά το πρώτο εξάμηνο του 2012 υπήρξαν τουλάχιστον 122 συλλήψεις παιδιών και εξ αυτών τα 34 προφυλακίστηκαν. Στο σύνολο του 201ο συνελήφθησαν 286 παιδιά και εξ αυτών είχαν προφυλακιστεί τα 95, ενώ το 2011 συνελήφθησαν 789 παιδιά και προφυλακίστηκαν τα 214. Σύμφωνα πάλι με την IHD κατά τα έτη 2010, 2011 και κατά το πρώτο εξάμηνο του 2012 συνελήφθησαν 1147 παιδιά και προφυλακίστηκαν τα 343.

Πρόσθετα, εντύπωση προκαλεί η αναφορά του ιδρύματος Göç που μιλά για 1072 παραβιάσεις δικαιωμάτων των παιδιών κατά τους μήνες Ιούλιο-Αύγουστο- Σεπτέμβριο. Σύμφωνα με αυτή την αναφορά μέσα στους τρεις αυτούς μήνες 41 παιδιά συνελήφθησαν, προφυλακίστηκαν τα 9 και σε 8 επιβλήθηκαν ποινές.

ΡΕΚΟΡ ΣΥΛΛΗΨΕΩΝ ΤΟΝ ΝΟΕΜΒΡΙΟ

Με απολογισμό από τις ειδήσεις των ANF και DİHA, κατά τον Οκτώβριο συνελήφθησαν 31 παιδιά και εξ αυτών κρατήθηκαν τα 11. Ρεκόρ συλλήψεων υπήρξε κατά τον μήνα Νοέμβριο. Μόνο κατά τις 21 πρώτες μέρες του Νοεμβρίου συνελήφθησαν 223 παιδιά και εξ αυτών κρατήθηκαν τα 12. Το πραγματικό νούμερο μάλλον είναι μεγαλύτερο.

…………………….

Κουρδικό Πρακτορείο Φιράτ 22/11/2012