ΝΕΑ KATAΔIKH ΣΤΟ Ε.Δ.Α.Δ.

Η Γκιουντέμ Ελεύθερη, η Τουρκία καταδικάστηκε

 

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) έκρινε ένοχη την Τουρκία στην υπόθεση της εφημερίδας Οζγκιούρ Γκιουντέμ και επιδίκασε αποζημίωση 16.320 ευρώ.

Βγήκε η απόφαση του ΕΔΑΔ σχετικά με την προσφυγή που είχαν υποβάλει ο Αλή Γκιουρμπούζ- ιδιοκτήτης της εφημερίδας Οζγκιούρ Γκιουντέμ και ο διευθυντής έκδοσης της εφημερίδας Χασάν Μπαγιάρ. Το δικαστήριο έκρινε πως με την ποινή περιορίστηκε το δικαίωμα έκφρασης, ενώ στερήθηκαν και το δικαίωμα δίκαιης δίκης.

Στις 25 Μαρτίου 2004 δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα Ülkede Özgür Gündem, και συγκεκριμένα στην πρώτη και στην τέταρτη σελίδα άρθρα με τίτλους ¨Το ΠΚΚ ξαναγίνεται¨ και ¨Βάση πρέπει να είναι η ειρηνική επίλυση¨. Ήταν ένα ρεπορτάζ με το ηγετικό στέλεχος του ΠΚΚ Μουράτ Καραγιλάν. Στο δεύτερο άρθρο περιλαμβανόταν οι απόψεις του Αμπντουλλάχ Οτζαλάν σχετικά με τις μετεκλογικές εργασίες ενότητας και τις απόψεις του σχετικά με την ειρηνική επίλυση του κουρδικού θέματος.

Στις 26 Μαρτίου η εισαγγελία κατηγόρησε τους Μπαγιάρ και Γκιουρμπούζ πως έκαναν προπαγάνδα ενάντια στην ακεραιότητα του κράτους και ότι δημοσίευσαν ανακοίνωση παράνομης ένοπλης οργάνωσης.

Στην δίκη που έγινε στο Κακουργιοδικείο οι κατηγορούμενοι απέρριψαν τις κατηγορίες λέγοντας πως κινήθηκαν στα πλαίσια της ελευθερίας έκφρασης. Αλλά το δικαστήριο με απόφαση τους στις 7/4/2005 τους επέβαλε ποινή προστίμου 371.346.000 τουρκικές λίρες (παλιές).

Το ΕΔΑΔ έκρινε πως παραβιάστηκε το άρθρο 10 της Ευρωπαϊκής Συνθήκης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων περί ¨ευλόγου διαστήματος¨. Το δικαστήριο καταδίκασε την Τουρκία να πληρώσει σε καθένα των μηνυτών από 7.800 ευρώ ηθική αποζημίωση, συν 720 ευρώ δικαστικά έξοδα.

Εφ. Μπιργκιούν 28/11/2012