ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΟ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΘΡΑΚΗ

Τα θέματα της Τουρκικής μειονόττηας Δυτικής Θράκης θα συζητήθούνε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

   «Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Τούρκων Δυτικής Θράκης σε συνεργασία με το κόμμα Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας και την οργάνωση «Ανθρώπινα Δικαιώματα χωρίς Σύνορα» που εδρεύει στις Βρυξέλλες, πρόκειται να διοργανώσουν συνέλευση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, στις 28 Νοεμβρίου 2012 υπο τη διοργάνωση του ευρωβουλευτού, Φρανσουά Αλφονσί. Ο γάλλος ευρωβουλευτής Φρανσουά Αλφονσί, που είναι μέλος του κόμματος του συνασπισμού Πρασίνων- Ευρωπαϊκής Ελεύθερης Συμμαχίας και αντιπρόεδρος τη διακομματικής ομάδας Παραδοσιακών μειονοτήτων, Εθνοτικών ομάδων και Γλωσσών, θα είναι και ο διοργανωτής της συνεδρίασης όπου θα συζητηθούν τα προβλήματα της Δυτικής Θράκης.

Στο πλαίσιο της συνεδρίασης θα δημοσιευθεί και το περιεχόμενο της έκθεσης της ευρωπαϊκής επιτροπής Ανθρωπίνων δικαιωμάτων που πραγματοποίησε διερευνητική επίσκεψη στη Δυτική Θράκη.

Στη συνεδρίαση που αποτελεί καρπό των κοινών δραστηριοτήτων της ΕΟΤΔΘ και του κόμματος Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας της τουρκικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης χαιρετισμό θα απευθύνουν ο πρόεδρος της ΕΟΤΔΘ, Χαλίτ Χαμπίπογλου και ο πρόεδρος του κόμματος Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας, Μουσταφά Αλί Τσαβούς.

Το συντονισμό της συνεδρίασης θα πραγματοποιήσει στις 16-20 Νοεμβρίου 2012 ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Ένωσης Ευρωπαϊκών Εθνοτήτων, Χανς Χάινριχ Χάνσεν που επισκέφθηκε την περιοχή με σκοπό να εξετάσει τα προβλήματα της τουρκικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης εκ του σύνεγγυς μαζί με τον ευρωβουλευτή, Φρασουά Αλφονσί και τον επικεφαλής του οργανισμού «Ανθρώπινα Δικαιώματα Χωρίς Σύνορα», Βίλί Φοτρ. Την επίσκεψη είχαν διοργανώσει η ΕΟΤΔΘ και το κόμμα Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας. Ο ευρωβουλευτής Βίλί Φοτρ, που διοργανώνει τη συνεδρίαση. Θα μοιραστεί με τους παρευρισκόμενους τα πορίσματα της προαναφερθείσας διερευνητικής επίσκεψης. Επιπλέον, θα δημοσιεύσει επίσης την έκθεση με τα πορίσματα της διερευνητικής επίσκεψης και τις παρατηρήσεις και υποδείξεις σχετικά με αυτά.

Στη συνεδρίαση πρόκειται να συμμετάσχουν ο δημοσιογράφος της εφημερίδας «Γκιουντέμ» της τουρκικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης και πρόεδρος της Πολιτιστικής και Εκπαιδευτικής Εταιρίας Μειονότητας Δυτικής Θράκης (ΠΕΚΕΜ), Τζεμίλ Καμπζά και εξ ονόματος της Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης, ο δικηγόρος Σινάν Καβάζ, οι οποίοι και θα αναφερθούν στα προβλήματα που υφίστανται στους τομείς της ελευθερίας του συνεταιρίζεσθαι και της ελευθερίας της έκφρασης και των ΜΜΕ στην τουρκική μειονότητα της Δυτικής Θράκης».

 Ιστοσελίδα της ABTTF  15/11/2012