ΠΕΡΙΠΛΟΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Το Ισραήλ θέλει να συνομιλήσει

Το Ισραήλ ανακοίνωσε πως θέλει να καθίσει στο τραπέζι με την Τουρκία για το θέμα της Συρίας. Η Άγκυρα ταχύτατα απέρριψε την πρόταση :Χωρίς αποδοχή των αιτημάτων μας διάλογος δεν γίνεται, η στάση μας παραμένει ίδια.

Μια πρόταση έκπληξη ήρθε χτες από το Ισραήλ προς την Άγκυρα. Ο διευθυντής πολιτικής του Ισραηλινού Υπουργείου Εξωτερικών και ταυτόχρονα παλιός πρέσβης στην Άγκυρα Πινχάς Αβίβι, δήλωσε πως επιθυμούν να κάτσουν στο ίδιο τραπέζι με την Άγκυρα για το θέμα της Συρίας.

Ο Αβίβι που έκανε δηλώσεις ευρισκόμενος στην Ιερουσαλήμ, είπε πως η κατάσταση στην Συρία θα επηρεάσει το μέλλον και του Ισραήλ και της Τουρκίας και ότι ¨ Πρέπει να αφήσουμε στην άκρη τα θέματα και να κοιτάξουμε το μέλλον¨. Ο Αβίβι είπε πως οι αξιωματούχοι τω δύο χωρών αντί να κάνουν σκληρές δηλώσεις μέσω τύπου πρέπει να συστήσουν ένα νέο μηχανισμό.

¨Το θέμα της συγγνώμης μπορεί να αντιμετωπιστεί¨

Ο Αβίβι κάνοντας δηλώσεις σχετικά με της επίθεση στο πλοίο Μαβί Μαρμαρά χαρακτήρισε την κρίση μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ ως ¨τεχνητή¨ και είπε πως ¨Και οι δύο χώρες έκαναν λάθη. Αλλά από τώρα και μετά, πρέπει με καλή θέληση και χωρίς όρους να κάτσουμε στο τραπέζι και να αναζητήσουμε λύσεις¨.

Ο Αβίβι ανέφερε πως σε περίπτωση που η Τουρκία αποσυνδέσει την κατάσταση στη Γάζα από τις σχέσεις των δύο χωρών η επίλυση θα είναι πολύ πιο εύκολη, δίνοντας το μήνυμα πως τα αιτήματα της Άγκυρας για συγνώμη και αποζημίωση μπορούν να αντιμετωπιστούν.

Στο μεταξύ δόθηκε εντολή στους αξιωματούχους του υπουργείου Εξωτερικών του Ισραήλ να μην κάνουν δηλώσεις που κλιμακώνουν την ένταση στις σχέσεις με την Τουρκία.

¨Μην κάνεις δηλώσεις, κάνε βήματα¨

Το υπουργείο Εξωτερικών απάντησε στο αίτημα του Ισραήλ να κάτσουν στο ίδιο τραπέζι για το θέμα της Συρίας. Στην ανακοίνωση του υπουργείου που ζητά να μην δίνονται μηνύματα μέσω τύπου, αναφέρεται πως ¨Δεν υπάρχει οποιαδήποτε αλλαγή στην στάση μας¨. Μιλώντας σχετικά με το θέμα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Σελτσούκ Ουνάλ, είπε πως ¨Είναι γνωστό σε όλους το πώς έφτασαν στο σημείο που βρίσκονται οι σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ¨.

Ο Σελτσούκ Ουνάλ είπε τα εξής : Δεν υπάρχει οποιαδήποτε αλλαγή στην στάση της Τουρκίας σε αυτό το θέμα. Οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι αντί να προσπαθούν να στείλουν μηνύματα μέσω τύπου, είναι ανάγκη να προβούνε σε βήματα εξομάλυνσης των σχέσεων¨.

 Εφ. Ταράφ 23/10/2012

Μοιραστείτε
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someone