ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΚΑΙ ΓΚΙΟΥΛ

Ομόλογος το BDP

Η Τουρκία με μια μέρα διαφορά άκουσε τον Ερντογάν και τον Γκιούλ. Ανάμεσα στις δύο ομιλίες υπήρξαν πέντε διαφορές. Στο θέμα του συνομιλητή, στην ασυλία, στους κρατούμενους βουλευτές, στην ελευθερία του τύπου και στην οικονομία.

 Η Τουρκία άκουσε δύο σημαντικές ομιλίες, στις 30 Σεπτεμβρίου από τον πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν και στις 1 Οκτωβρίου από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Αμπντουλλάχ Γκιούλ. Όσο και αν ο πρωθυπουργός λέει συχνά πως δεν υπάρχει κάποιο θέμα μεταξύ τους, σε θέματα όπως του συνομιλητή για την επίλυση του Κουρδικού θέματος, στην ασυλία των βουλευτών του BDP, στους κρατούμενους βουλευτές, στην ελευθερία του τύπου και στην οικονομία, υπήρξαν βαθιές διαφορές στις απόψεις τους.

Η πιο σημαντική διαφορά είναι ότι ενώ ο πρωθυπουργός συνδέει άμεσα το ΠΚΚ με το BDP και το αποβάλει, ο Γκιούλ το προβάλει ως συνομιλητή.

……………

Μια ακόμη διαφορά μεταξύ Γκιούλ και Ερντογάν είναι το θέμα των φυλακισμένων βουλευτών. Ο Γκιούλ ανέφερε πως μέχρι την λήψη οριστικής δικαστικής απόφασης οι βουλευτές είναι ανάγκη να βρίσκονται στην βουλή, ενώ υπονοώντας μια φωτογραφία του 1994 προειδοποίησε το κόμμα ΑΚΠ που κάνει ετοιμασίες για την άρση της ασυλίας των βουλευτών του BDP. Ο Γκιούλ δήλωσε πως ¨Κάθε ρωγμή που μπορεί να συμβεί στην σύνθεση της βουλής, δεν θα ωφελήσει σε τίποτε άλλο παρά στην επανάληψη αυτών που έγιναν στο παρελθόν και στην περαιτέρω απομάκρυνση των λύσεων που τόσο έχουμε ανάγκη. Ο Ερντογάν τόνισε πως δεν θέλει να μπει σε πολεμική, αλλά δεν έκρυψε πως σε αυτό το θέμα σκέφτεται εντελώς διαφορετικά.

¨Ο τύπος δεν πρέπει να εμποδίζεται¨

Έστω και αν δεν αναφέρθηκε απευθείας, Ο Γκιούλ αναφερόμενος στο εμπάργκο που εφαρμόστηκε στο συνέδριο του ΑΚΠ σε έξι εφημερίδες μεταξύ των οποίων η Τζουμχουριέτ και η Σοζτζού, είπε πως ¨Αποτελεί βασική αρχή οι δημοσιογράφοι, οι εφημερίδες και γενικά τα ΜΜΕ να μην αντιμετωπίζουν κανένα εμπόδιο κατά την άσκηση του καθήκοντος τους να ενημερώνουν τον λαό. Και σε αυτά τα λόγια δεν άργησε η απάντηση του Ερντογάν και η υποστήριξη στην απαγόρευση μέσω της διαπίστευσης.

……………….

Η στήριξη του Γκιούλ προς τον Μπαμπατζάν

Η διαφορά στην άποψη μεταξύ Γκιουλ και Ερντογάν εμφανίστηκε και στο θέμα της οικονομίας. Στην συζήτηση μεταξύ του αντιπροέδρου Αλή Μπαμπατζάν και του υπουργού οικονομίας Ζαφέρ Τσαλαγιάν σχετικά με τον αν χρειάζεται φρένο ή γκάζι στην οικονομία της Τουρκίας, ο πρωθυπουργός Ερντογάν υποστήριξε τον Τσαλαγιάν που λέει πως δεν χρειάζεται φρένο. Ενώ ο Γκιούλ παραθέτοντας τις προειδοποιήσεις σχετικά με την οικονομία, υποστήριξε την συνετή πολιτική του Μπαμπατζάν που λέει πως το ένα πόδι πρέπει να είναι στο φρένο.

Εφ. Ραντικάλ 2/10/2012

Μοιραστείτε
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someone