ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΠΑΦΕΣ ΤΩΝ DEB KAI ABTTF

Το κόμμα DEB παρέθεσε γεύμα προς τιμήν της επιτροπής ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Με οργάνωση που έγινε από κοινού από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Τούρκων Δυτικής Θράκης (ABTTF) και από το κόμμα DEB, επιτροπή από την Ευρώπη ήρθε στην Δυτική Θράκη για να ακούσει τα θέματα της Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης.

Η επιτροπή στις 17 Οκτωβρίου 2012 είχε διάφορες συναντήσεις στην Κομοτηνή. Το βράδυ της ίδιας μέρας το κόμμα DEB παρέθεσε στην επιτροπή δείπνο στο ξενοδοχείο Chris Eve.

Στο δείπνο μετείχαν ο Φρανσουά Αλφονσί (Γάλλος ευρωβουλευτής), ο Βίλι Φότρ ( Διεθνής Οργάνωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Χωρίς Σύνορα), ο Χανς Χάϊνριχ Χάνσεν (Πρόεδρος Ομοσπονδιακής Ένωσης Ευρωπαϊκών Δικαιωμάτων-FUEN), ο πρόεδρος της ABTTF Χαλίτ Χαμπίπογλου, ο Γενικός Διευθυντής της ABTTF Ενγκίν Σογιλμάζ, η Σεϊχάν Σαριτζά-μέλος της ομάδας λόμπι και διεθνών εργασιών της ABTTF, εκπρόσωποι του μειονοτικού τύπου, ο πρόεδρος –Μουσταφά Τσαβούς- και μέλη του Δ.Σ. του DEB, και ο επιχειρηματίας Λεβέντ Σαδίκ Αχμέτ.

Στην εναρκτήρια ομιλία που έκανε πριν το δείπνο ο πρόεδρος του DEB Μουσταφά Αλή Τσαβούς είπε : ¨ Ευχαριστώ όλους για την συμμετοχή τους. Οι Τούρκοι της Δυτικής Θράκης ζούνε σήμερα μια από τις ιστορικές τους μέρες. Αισθανόμαστε τιμή και περηφάνια που τους φιλοξενούμε. Αυτοί θέτουν τα θέματα της μειονότητας μας στις διάφορες περιοχές της Ευρώπης¨. Αργότερα ο πρόεδρος Τσαβούς παρουσιάζοντας την επιτροπή των καλεσμένων στον μειονοτικό τύπο, ανέφερε πως η επιτροπή των καλεσμένων είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει από κοντά τα θέματα και ευχαρίστησε όλους όσους μετείχαν σε αυτήν για την συμμετοχή τους.

Ο πρόεδρος της ABTTF Χαλίτ Χαμπίπογλου στην ομιλία του είπε : ¨ Σήμερα κάνουμε ένα αρχικό βήμα. Εμείς από χρόνια προσπαθούμε να κάνουμε αυτήν την εργασία. Η επιτροπή αυτή θα συζητήσει μαζί τα θέματα μας, θα σημειώσει, θα γράψει αναφορές, και θα τα παρουσιάσει σε συνέδρια που για μέρες συζητάνε τα θέματα αυτής της μειονότητας. Σας ευχαριστώ που μοιραστήκατε τα θέματα αυτά με την επιτροπή μας. Η παροιμία λέει πως ¨Η ενότητα γεννά ισχύ¨ και είναι πολύ σημαντικό πως αυτό το είδαν και οι ξένοι φίλοι μας.

Κατά τη διάρκεια του δείπνου ο επίτιμος πρόεδρος της Ένωσης Τουρκικής Νεολαίας Κομοτηνής Αρίφ Χουσείνογλου και ο ανταποκριτής στην Ελλάδα του πρακτορείου ειδήσεων Αναντολού Μεχμέτ Χατίπογλου εξέθεσαν στα μέλη της επιτροπής κάποια θέματα. Στο δείπνο μετείχε ο συντονιστής ειδήσεων της εφημερίδας Μπιρλίκ Οζτζάν Αλιοσμάν, ενώ οι εκπρόσωποι της εφημερίδας Μιλλέτ Ραμαδάν Μολλά και Νετζάτ Αχμέτ, πήραν το λόγο και αντάλλαξαν απόψεις με την επιτροπή σχετικά με τα θέματα της μειονότητας και τα υψηλά πρόστιμα που επιβλήθηκαν στις εφημερίδες.

Μετά το δείπνο ο πρόεδρος του DEB Μουσταφά Αλή Τσαβούς απένειμε από μια πλακέτα στα μέλη της επιτροπής.

Εφ. Μπιρλίκ 18/10/2012