ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΠΑΡΖΑΝΙ ΣΕ ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ

Μπαρζανί : Εκπαιδεύουμε 15 χιλιάδες Κούρδους της Συρίας στα όπλα

Ο Μεσούτ Μπαρζανί- πρόεδρος της Περιφερειακής Κουρδικής Διοίκησης στο Βόρειο Ιράκ δήλωσε πως εκπαιδεύουν στα όπλα 15 χιλιάδες Κούρδους της Συρίας και ότι είναι ανάγκη στα βόρεια της Συρίας να δημιουργηθεί μια δομή σαν αυτή του Ιράκ.

Στην συνέντευξη που δημοσιεύτηκε στο γαλλικό περιοδικό L’Essentiel ο Κούρδος ηγέτης Μπαρζανί λέει πως δεν θέλησε ποτέ να χαλάσει τις σχέσεις ου με την Τουρκία, αλλά ότι στο παρελθόν επιχείρησαν να τον απειλήσουν.

Ο Μπαρζανί υπενθύμισε πως ο πρωθυπουργός Ερντογάν κατά την επίσκεψη του στο Ντιγιαρμπακίρ θέλησε να λύσει με ειρηνικό τρόπο το κουρδικό θέμα και ότι πέρσι ήρθε στο ΄Ερμπιλ. Ο Μεσούτ Μπαρζανί ανέφερε :

Υποστηρίζουμε τα δικαιώματα των Κούρδων πάντα, της Τουρκίας συμπεριλαμβανομένης. Η Τουρκία μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο με την πολιτική της στην απόδοση αυτών των δικαιωμάτων. Είμαστε ενάντιοι στους δρόμους επίλυσης με τα όπλα και στο να χύνεται αίμα. Το τουρκικό κοινοβούλιο είναι μια ευκαιρία που δεν πρέπει να υποτιμηθεί. Στις μέρες μας δεν χρειάζεται προσφυγή στην βία για την επίλυση των θεμάτων. Οι Κούρδοι πολιτικοί στην Τουρκία δηλώνουν πως επιθυμούν επίλυση των θεμάτων με ειρηνικούς τρόπους. Και εμείς είμαστε έτοιμοι πάντα να κάνουμε αυτό που μας αναλογεί.¨

Ο Μπαρζανί απαντώντας σε μια ερώτηση ανέφερε πως στην υπό διοίκηση περιοχή τους έχουν καταφύγει σχεδόν 15 χιλιάδες – οι περισσότεροι άντρες- από την περιοχή της Συρίας. Ο Μεσούτ Μπαρζανί είπε πως μέρος αυτών εκπαιδεύεται στα όπλα και ότι πρέπει να είναι ισχυροί απέναντι στο ενδεχόμενο να αντιμετωπίσουν μια χαοτική κατάσταση. Ανέφερε πως ¨Οι Κούρδοι της Συρίας μέχρι σήμερα δεν είχαν γίνει δεκτοί ως πολίτες από την ηγεσία της χώρας. Από τις αρχές της δεκαετίας του 1960 ακολουθήθηκε σε βάρος των Κούρδων μια πολιτική ¨αραβοποίησης¨ τους. Στους Κούρδους της Συρίας μπορούν να αποδοθούν δικαιώματα ανάλογα με αυτά στο Ιράκ. Δεν είναι στην ατζέντα μας η ένωση της αυτόνομης περιοχής του Ιράκ με την κουρδική περιοχή της Συρίας. Το τι θα γίνει στο μέλλον κανείς δεν ξέρει. Η απόδοση των δικαιωμάτων μπορεί να ζητηθεί με ειρηνικούς τρόπους και διάλογο.

Εφ. Ραντικάλ 7/10/2012

Μοιραστείτε
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someone