ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΩΝ ΚΟΥΡΔΩΝ ΤΗΣ ΣΥΡΙΑΣ

Το YPG ίδρυσε στο Κομπάνι ταξιαρχία

 

Οι Λαϊκές Μονάδες Άμυνας (YPG) που συνεχίζουν αδιάκοπα τις οργανωτικές τους δραστηριότητες στο Δυτικό Κουρδιστάν (σημ μεταφρ : Βόρεια Συρία) μετά από το Εφρίν και το Καμίσλο, ίδρυσαν Τρίτη ταξιαρχία στο Κομπάνε. To YPG στην ιδρυτική διακήρυξη ανέφερε πως έκανε αυτό το βήμα αναλαμβάνοντας το καθήκον της λαϊκής άμυνας λόγω του κινδύνου που συνιστά το Μπααθικό καθεστώς για τον λαό του Κουρδιστάν.

Η κήρυξη της ίδρυσης της ταξιαρχίας έγινε με τελετή που πραγματοποιήθηκε στις 11 Οκτωβρίου. Στην τελετή αναγνώσθηκε η ανακήρυξη ίδρυσης της ταξιαρχίας ¨Μάρτυρα Σαντίκ Κομπάνι¨. Στην ανακοίνωση που αναγνώσθηκε από την ηγεσία του YPG στα αραβικά και κουρδικά, αναφέρεται πως το κύμα για τις ελευθερίες και τα δικαιώματα που διαδόθηκε σε όλη την Μέση Ανατολή, τον τελευταίο 1,5 χρόνο διαδόθηκε και σε όλη την Συρία και ειπώθηκε πως ¨ Στο Δυτικό Κουρδιστάν ο λαός μας είναι σε εξέγερση από την σφαγή της 12/3/2004 στο Καμίσλο μέχρι τώρα, και θα συνεχίσει μέχρι την ελευθερία¨.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται πως το σοβινιστικό καθεστώς Μπάαθ αποτελεί απειλή για τον κουρδικό λαό, και ότι οι μονάδες αυτές ιδρύθηκαν ενάντια στην απειλή του καθεστώτος Μπάαθ και των παραφυάδων του. Στην συνέχεια της ανακοίνωσης αναφέρονται τα εξής :

Αγωνιστήκαμε ενάντια στο καθεστώς σε Εφρίν, Κομπάνι και Καμίσλο. Μαζί με τις εξελίξεις στην Συρία, γεννήθηκε και η ανάγκη για στρατιωτικές μονάδες. Μεγάλωσε επίσης η ανάγκη για την υπεράσπιση του λαού απέναντι σε εσωτερικά και εξωτερικά θέματα.

…………………………

Κουρδικό Πρακτορείο Φιράτ 12/10/2012

Σχ : Προφανώς οι Κούρδοι εκεί οργανώνονται έχοντας ως κύρια απειλή για να αντιμετωπίσουν τον τουρκικό στρατό, που είναι σε λίγα χιλιόμετρα στην άλλη μεριά των συνόρων… Πολλοί δε εξ αυτών ενδεχομένως να΄έχουν ¨υπηρετήσει¨  στο ΠΚΚ. Ακόμη και ένας από τους ανώτερους στρατιωτικούς διοικητές του ΠΚΚ, ο Μπαχόζ Ερντάλ είναι Κούρδος συριακής καταγωγής.