ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΟΥΣΤΙΚΗ ΤΟΥ ΥΠΕΡΛΑΜΠΡΟΥ ΝΑΟΥ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ

Στο κατόπι του χαμένου ήχου της Αγίας Σοφίας

 

Η Αμερικανίδα ιστορικός τέχνης Μπισέρα Πέντσεβα και ο μηχανικός ήχου Τζόναθαν Άμπελ εργάζονται σε ένα τρελό σχέδιο αναζητώντας το ¨Πως ακουγόταν κατά την βυζαντινή περίοδο ένας ύμνος μέσα στην Αγία Σοφία¨.

 ¨Η Αγία Σοφία με την υπέροχη αρχιτεκτονική της στην καρδιά της Κωνσταντινούπολης της πρωτεύουσας της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας ήταν σαν ένα μαργαριτάρι. Ακόμα και η αναπνοή με απίστευτα ακουστικά παιχνίδια μετατρέπονταν σε κραυγή. Το μεγάλο μέρος αυτής της ομορφιάς σήμερα έχει χαθεί, αλλά είναι δυνατόν να αναζητήσουμε τον χαμένο ήχο της Αγίας Σοφίας¨ Τα λόγια αυτά ανήκουν στην καθηγήτρια του Στάνφορντ-ιστορικό τέχνης Μπισέρα Πέντσεβα.

Η Πέντσεβα αποφάσισε να αναζητήσει τον χαμένο ήχο και συγκέντρωσε την ομάδα της. Η ομάδα ετοιμάστηκε να αποκαλύψει το τι είδους ακουστική παρείχε κάποτε η Αγία Σοφία.

Οι ειδικοί αναζητώντας τον ήχο της αρχαίας περιόδου, άρχισαν προσπαθώντας να δημιουργήσουν αυτόν τον ήχο. Μπροστά τους όμως είχαν ένα μεγάλο εμπόδιο. Δεν ήταν δυνατόν να έχουν καταγραμμένο κανένα μουσικό θρησκευτικό ή μη κομμάτι εντός του μουσείου. Έσκασαν ένα μπαλόνι που φούσκωσαν εντός της Αγίας Σοφίας και γύρισαν στην χώρα τους. Δημιούργησαν στον υπολογιστή το μουσικό αντίστοιχο αυτού του ήχου. Μετά ήρθε η σειρά του να εκφραστεί αυτός ο ήχος από χορωδία. Τον Μάρτιο του 2011 τα 13 μέλη της μουσικής ομάδας Capella Romana από το Πόρτλαντ, ένα-ένα απέδωσαν το μουσικό αντίστοιχο του ήχου. Οι εγγραφές αυτές πραγματοποιήθηκαν σε ένα εικονικό ακουστικό περιβάλλον Αγίας Σοφίας που είχε δημιουργηθεί από τον υπολογιστή.

Τα αποτελέσματα ήταν ακόμη πιο εκπληκτικά από τα αναμενόμενα. Η ηχώ που σε μια σύγχρονη αίθουσα συναυλιών φτάνει σε δύο δευτερόλεπτα, στην Αγία Σοφία έφτανε σε ένα διάστημα 11 δευτερολέπτων. Στην Αγία Σοφία ακόμη και για την απόδοση ενός τραγουδιού τριών στίχων χρειάζονταν 3 λεπτά και δημιουργούνταν η εντύπωση πως η μουσική ακουγόταν μέσα από τον άνθρωπο. Τώρα υπάρχει. Τώρα υπάρχει μια περίοδος χαρούμενης περιόδου ετοιμασίας. Διότι τον Φεβρουάριο μαζί με όλα αυτά τα στοιχεία θα δημιουργηθεί πάλι στο Στάνφορντ το εικονικό ακουστικό περιβάλλον της Αγίας Σοφίας.

Εφ. Χουριέτ 6/10/2012