ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΑΛΕΒΙΤΩΝ

Συγκέντρωση για το τζεμεβί

Αλεβίτες συγκεντρώθηκαν μπροστά στο υπό ανέγερση τζεμεβί (σημ μεταφρ : ιερός χώρος αλεβιτών) διαμαρτυρόμενοι έναντι του δήμου καθώς η κατασκευή του Πιρ Σουλτάν Αμπντάλ-τζεμεβί Γεσίλκεντ ανεστάλη παρά την υπόσχεση του δήμου Αβτζιλάρ για την ολοκλήρωση του. Τα θεμέλια του τζεμεβί μπήκαν το 2006 αλλά καθώς μέσα σε διάστημα 6 ετών δεν έγινε δυνατόν να ολοκληρωθεί η κατασκευή του, ο δήμος Αβτζιλάρ πήρε απόφαση κατεδάφισης του.

Η απόφαση κατεδάφισης του τζεμεβί προκάλεσε την αντίδραση των αλεβιτών που ζούνε στην περιοχή και για να αποτραπεί η κατεδάφιση του, φυλάνε σκοπιά μέρα-νύχτα μπροστά στο τζεμεβί. Νωρίτερα υπάλληλοι κατεδαφίσεων του δήμου έξι φορές προσπάθησαν να κατεδαφίσουν το τζεμεβί, αλλά καθώς δεν τους επέτρεψαν οι πολίτες, η κατεδάφιση δεν έγινε. Μετά από αυτά τα θέματα, τον Ιούνιο συναντήθηκαν ο δήμος Αβτζιλάρ και το πολιτιστικό ίδρυμα Χατζή Μπεκτάς Βελί και έθεσαν την υπόθεση επί τάπητος. Συμφωνήθηκε να περατωθεί η δράση της μέρα-νύχτας σκοπιάς με την εκ μέρους του δήμου Αβτζιλάρ ολοκλήρωση της κατασκευής του τζεμεβί. Αλλά παρά το πέρασμα των 4 μηνών δεν υπήρξε οποιαδήποτε εξέλιξη στην κατασκευή του τζεμεβί. Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πιρ Σουλτάν Αμπντάλ της περιοχής αποφάσισε να διαμαρτυρηθεί για την κατάσταση αυτή, κάνοντας τζεμ (συγκέντρωση προσευχής) στον δρόμο.

Αλεβίτες διαμαρτυρήθηκαν ενάντια στον δήμο του Αβτζιλάρ, με συγκέντρωση μπροστά στο δρόμο όπου είναι το τζεμεβί. Ο Σεζγκίν Καρτάλ-πρόεδρος του συλλόγου Πιρ Σουλτάν Αμπντάλ δήλωσε : ¨ Σύμφωνα με το πρωτόκολλο η κατασκευή έπρεπε να είχε τελειώσει ως τώρα. Αλλά δεν έγιναν οι απαραίτητες προσπάθειες. Εμείς λοιπόν αποφασίσαμε ως αλεβίτες να συγκεντρωνόμαστε κάθε Πέμπτη μπροστά στο τζεμεβί. Κάνουμε έκκληση στον δήμο να παραμείνει πιστός στο πρωτόκολλο.

Εφ. Ραντικάλ 21/10/2012